Guvernul are restanţe record la medici şi spitale: „Unii medici de familie aduc bani de acasă”

DE Alin Crișan | Actualizat: 13.12.2023 - 20:24
Guvernul are restanţe record la medici şi spitale: „Unii medici de familie aduc bani de acasă” - Foto: Ziarul de Iași/ Imagine cu caracter ilustrativ

Spitalele, medicii de familie, stomatologii şi toţi profesioniştii care derulează servicii medicale decontate de statul român prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate s-au trezit cu găuri în buget chiar înainte de sărbători.

SHARE

În mod concret, există o restanţă de circa 11,4 milioane de lei, servicii medicale efectuate pentru luna octombrie care încă nu au fost plătite de către CJAS Iaşi. 

Situaţia este fără precedent, spun surse cu care a discutat publicaţia noastră: au mai întârziat plăţile, dar doar pentru scurt timp, însă în ultimele 4 luni întârzierile au devenit regulă. Iar pe octombrie au rămas bani în continuare de venit.

11,4 milioane restanţă, confirmă CJAS Iaşi

„Ziarul de Iaşi” a luat legătura cu Casa Judeţean de Asigurări de Sănătate (CJAS), care a confirmat unele întârzieri în decontările pe octombrie. Surse problemei? Întârzierile plăţilor venite din bugetul central. În mod concret, în octombrie au fost plătiţi către toţi operatorii care sunt în contract cu CJAS în Iaşi circa 141,25 milioane de lei. Mai există o diferenţă de 8,06%, cei 11,4 milioane menţionaţi anterior, care „urmează să fie decontat în perioada următoare”.

Sumele decontate de toţi furnizorii de servicii medicale din judeţ pe sănătate într-un an de zile sunt ameţitoare: doar anul trecut, pe salariile şi pe tot restul activităţii, prin CJAS au trecut circa 1,44 miliarde de lei, adică circa 289 milioane de euro.

Deşi cele mai mari sume au lipsit de la spitalele din Iaşi, acestea nu sunt printre cele mai afectate, pentru că au avut rezerve sau contracte cadru în desfăşurare unde livrările au putut continua în aşteptarea şi restului de finanţare.

„Mai avem un pic de rezervă şi apelăm la ea, cei 8% pentru noi reprezintă o sumă importantă, dar reuşim să gestionăm situaţia. CJAS poate nu ne dă atunci, în momentul respectiv, anumite sume de bani, dar ele vor veni.

Spre exemplu avem unele regularizări şi primim periodic din urmă banii restanţi, cum sunt cazurile în care părinţii cer externarea în primele 24 de ore şi noi acceptăm, că spitalul nu e puşcărie. 

Atunci, iniţial, aceste cazuri nu sunt validate, iar ele se revalidează la o verificare ulterioară”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iaşi.

Cei mai loviţi de întârzieri: medicii de familie şi stomatologii

Printre cei mai loviţi de aceste întârzieri la decontări sunt medicii de familie şi stomatologii, care lucrează în regim propriu şi îşi achiziţionează singuri materialele necesare, eventual plătind şi asistenţi. Dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor din Iaşi, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că sunt patru luni de întârzieri, dar că o situaţie ca acum nu a mai fost niciodată.

„Ne afectează activitatea pentru că, în principiu, dacă nu ai rezerve plăteşti întâi şi întâi datoriile şi apoi iei acasă mai puţin, foarte puţin sau mai nimic.

Depinde fiecare câţi pacienţi are. Cei cu pacienţi mai puţini s-ar putea să vină cu bani de acasă, pentru că unele cheltuieli le mai poţi amâna, dar pe cât timp şi câte?”, a spus dr. Liviu Oprea.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te