O femeie a ales să nască acasă prin ”operație de cezariană”. Soțul a fost cel care a executat ”intervenția medicală”, asistat de către mama lui. Bărbatul nu este nici pe departe medic, iar instrumentarul folosit a fost achiziționat de pe internet.
Nu s-a gândit nicio clipă că își poate pune în pericol soția și copilul. Femeia a ajuns la spital cu perineul tăiat.
De această dată mama și copilul au fost duși la spital unde sunt îngrijiți de medici, însă o altă româncă a murit după ce a ales să nască acasă asistată de o ”moașă” găsită pe internet.
Iar acestea nu sunt singurele cazuri. Teama de spital, ”tradițiile” din familie sau poate ”costurile” unei nașteri le fac pe unele femei să aleagă varianta nașterii acasă. Specialiștii spun că aceste femei se expun unor riscuri mari.
De ce vor româncele să nască acasă
Dr. Mădălina Ciuhodaru, medic primar Obstetrică și Ginecologie la UMF Iași, a explicat într-un interviu acordat Newsweek ce se poate întâmpla atunci când nașterea nu se întâmplă într-un spațiu steril, sub supraveghere medicală.
De ce tot mai multe femei aleg să nască acasă? Medicul este de părere că lipsa de educație pentru sănătate își spune cuvântul, însă și sistemul medical poartă o vină.
”Este o problemă a sistemului medical românesc care nu reușește să convingă prin adresabilitate aceste paciente și a lipsei educației pentru sănătate.
Mai mult decât atât, riscurile pe care și le asumă gravidele născând acasă, asistate de personal nepregătit pentru asistență la naștere sau cu truse de naștere de pe Internet sunt de la infecții sau sângerări care pot duce către deces, atât al mamei, cât și al fătului.
Orele de educație pentru sănătate, care sunt nu numai despre naștere, ci despre toată viața reproductivă a femeii, sunt foarte importante și de asta nu trebuie să ne ferim.
În a învăța încă de pe băncile școlii și a liceului ceea ce se întâmplă cu corpul femei în diferite perioadele ale transformării ale vieții”, a explicat Asist. univ dr. Mădălina Ciuhodaru, șefa Secției de Ginecologie a UMF Iași.
Potrivit medicului, nu este doar o coincidență că astfel de cazuri se întâmplă în zona Moldovei. Și a dat și o posibilă explicație în acest sens.
”Se pare că sunt într-o zonă anume, cel puțin în zona noastră, a Moldovei. Se întâmplă în zona Neamț-Suceava. Din păcate, și colegii de acolo sunt suprasolicitați și, oricât de bine pregătiți ar fi, și oricât de bine ar răspunde la aceste cazuri extrem de grave și de urgență, de multe ori se soldează cu mortalitate maternofetală”, a explicat Dr. Mădălina Ciuhodaru.
Citește și: O femeie din Neamț a murit după ce a decis să nască acasă asistată de o „moașă” găsită pe Facebook
Gravidă ”operată” de soț pe masa din bucătărie cu bisturiu de pe Internet
O femeie aflată la a cincea sarcină a ales să nască acasă. Și nu oricum, ci prin cezariană. A fost operată, dar nu de un medic specializat, ci chiar de către soțul ei, asistat de mama acestuia.
Din fericire, când și-a dat seama că nu poate să facă față unei astfel de ”intervenții”, soțul a sunat la spital. Acum mama și copilul sunt în siguranță, sub supraveghere medicală.
Echipajul de la ambulanță a găsit la fața locului bisturiul, pansamente sterile, pense și alte ustensile necesare unei astfel de intervenții chirurgicale. Familia le-ar fi cumpărat de pe Internet, tocmai pentru efectuarea cezarianei, după cum au susținut în fața medicilor. Cum era de așteptat, situația s-a complicat.
„O plagă în zona perineală care a fost, din declaraţiile pacientei, executată de către soţ, care s-au pregătit din timp făcând comandă de pe Internet de tot ce au nevoie pentru a executa procedura de cezariană la domiciliu. Pacienta cu soţul, de la început au premeditat că sunt pregătiţi pentru că au lucrat în străinătate ca asistenţi medicali”, a explicat Alexandru Pătraşcu, managerul Spitalului din Târgu Neamţ, potrivit stirileprotv.
Poliția spune că nu a fost nicio infracțiune
Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ a anunţat că poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Târgu-Neamţ s-au sesizat, miercuri, cu privire la faptul că o femeie din Târgu-Neamţ, în timp ce se afla în locuinţa sa, a dat naştere unui copil, asistată de soţul ei, ambii fiind asistenţi medicali.
“Ulterior, la aceeaşi dată, femeia a fost transportată la o unitate medicală din judeţul Neamţ, atât ea, cât şi bebeluşul, aflându-se în stare bună. La acest moment, nu au fost identificate elementele constitutive ale vreunei fapte de natură penală”, a precizat IPJ Neamţ.
Sursa citată a menţionat că naşterea a fost naturală. Singura intervenţie chirurgicală a fost făcută la spital, ca urmare a unor fisuri de perineu specifice unei naşteri naturale, a mai explicat Poliţia.
Riscurile sunt extrem de mari atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.
Citește și: Incredibil! O femeie de 40 de ani a născut în WC-ul unui magazin. A zis că nu știa că e însărcinată
Reacția ministrului Sănătății după ce două femei au născut acasă
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a avut, joi, prima reacție referitoare la cazurile celor două femei din județul Neamț.
”Exercitarea dreptului de liberă practică, indiferent că este vorba despre medici, asistenți medicali sau moașe, este permisă în România doar în unități sanitare.
Asistența medicală este posibilă la domiciliu doar în cazul unor urgențe medicale, însă nu și în cazul nașterilor.
Cred că lucrul acesta este foarte clar. Vorbim despre o situație nefericită și vom vedea dacă putem adapta legislația astfel încât să fie mai clare prevederile, dar, în mod evident, ceea ce s-a întâmplat acolo nu este în regulă din punct de vedere legal. Nu există niciun fel de act normativ care să prevadă o astfel de posibilitate”, a explicat ministrul Sănătății.
Studiile realizate de Organizația Mondială a Sănătății arată o creștere a numărului nașterilor la domiciliu. Cele mai multe sunt în Țările de Jos, acolo unde există legislație și sunt asigurate toate condițiile pentru astfel de situații. 16,3% din totalul nașterilor de aici au loc acasă.
Urmează Danemarca, cu 14,73% și Germania, cu 12,17 procente. România are o rată sub 2%.
Ultima evaluare arată că, în 2019, au fost 591 de astfel de cazuri. Însă doar o parte dintre aceste femei au născut acasă pentru că așa au vrut. Pe de altă parte, țara noastră are cea mai ridicată rată a mortalității neonatale din Europa, de aproape 2 procente.