Bucătăria este adesea inima casei, locul în care se adună familia și unde încep mesele. Și de unde începe totul? De la frigider.
Aici păstrăm în siguranță o mare parte din alimente, iar odată cu avansarea tehnologiei, frigiderele devin din ce în ce mai inteligente: pot urmări stocul, sugera rețete și chiar afișa știrile.
Frigiderul poate fi un focar de bacterii. Care sunt riscurile și cum poți preveni acest lucru
Dar dintre toate caracteristicile lor, temperatura rămâne cea mai importantă. Ne bazăm pe frigidere pentru a păstra alimentele proaspete, dar dacă temperatura nu este corectă, ele pot face exact opusul – devenind, practic, focare de bacterii, scrie Science Alert.
Foarte multe persoane ignoră temperatura din frigider și nu o reglează.
Citește și: Ce se întâmplă cu conservele de pește care sunt ținute deschise în frigider? Este un pericol mare
În multe frigidere, temperatura medie este de 5,3 °C – puțin peste intervalul recomandat de 0-5 °C. Mai îngrijorător este cât de des fluctuează temperatura.
Greșeala făcută de toate gospodinele, care strică mâncarea din frigider. Devine focar de bacterii - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Unele au fost găsite chiar funcționând la temperaturi de până la 15 °C. La aceste temperaturi, bacteriile se pot multiplica rapid, crescând riscul de alterare a alimentelor sau chiar de îmbolnăviri de origine alimentară.
Deci, ce nu funcționează corect? O parte a problemei este că multe frigidere nu dispun de un mijloc precis și accesibil de monitorizare a temperaturii interne. Să recunoaștem: majoritatea dintre noi nu știm ce înseamnă de fapt setările frigiderului.
Citește și: Există frigiderul care funcţionează fără curent electric. Care este secretul?
În plus, de fiecare dată când deschideți ușa, aerul cald pătrunde în interior. Cu cât ușa rămâne deschisă mai mult timp, mai ales dacă vă opriți să alegeți o gustare, cu atât temperatura internă crește mai mult spre temperatura camerei, creând un mediu mai propice pentru dezvoltarea bacteriilor.
Țineți bacteriile sub control
Iată câteva metode simple pentru a păstra alimentele mai proaspete și mai sigure:
• Deschideți ușa cât mai puțin. Nu lăsați frigiderul deschis în timp ce descărcați cumpărăturile.
• Folosiți un organizator rotativ. Un suport rotativ vă poate ajuta să evitați căutarea îndelungată într-un raft plin de produse.
• Curățați garniturile ușii. La fiecare câteva luni, verificați dacă există mucegai sau murdărie și asigurați-vă că garniturile se închid bine.
Temperatura variază și în interiorul frigiderului. Cel mai rece loc este de obicei în spate, iar cel mai cald este pe ușă. Asta înseamnă că produsele precum laptele sau carnea crudă se păstrează cel mai bine în spate, nu pe rafturile ușii.
Citește și: Ce să faci cu mâncarea din frigider și congelator în cazul unei pene de curent. Cum o menții rece?
Ușa este potrivită pentru unt sau băuturi carbogazoase.
Chiar dacă multe frigidere moderne au un senzor încorporat, acesta reflectă adesea temperatura dintr-un singur loc.
De asemenea, evitați aglomerarea. Încercați să umpleți frigiderul în proporție de aproximativ 75 %, astfel încât aerul rece să poată circula corespunzător.
Puteți face loc depozitând produse precum fructe, roșii, ardei, cartofi și miere într-un dulap răcoros și uscat – acestea nu necesită refrigerare.
Dar temperatura nu este singura preocupare. Chiar și un frigider bine răcit poate ascunde riscuri invizibile.
Studiile arată că frigiderele pot conține agenți patogeni, care probabil au fost introduși anterior prin alimente sau ambalaje care ar fi putut fi contaminate.
Deși temperaturile scăzute împiedică dezvoltarea multor bacterii, unele dintre ele – cum ar fi Listeria monocytogenes – pot supraviețui și chiar se pot multiplica la temperaturi scăzute.
Listeria, care este deosebit de periculoasă pentru femeile însărcinate și persoanele în vârstă, se găsește în brânzeturile moi, peștele afumat sau sărat (inclusiv sushi), mezelurile, fructele preambalate, legumele congelate și sandvișurile gata preparate.
Reduceți riscul
Pentru a reduce riscul de îmbolnăvire pentru dumnevoastră și pentru cei din jur, urmați următoarele recomandări:
• Păstrați alimentele crude – cum ar fi carnea și peștele care trebuie gătite – separat de produsele gata de consum, cum ar fi fructele sau sandvișurile.
• Depozitați carnea și peștele crude pe raftul de jos al frigiderului. Astfel, dacă se scurge suc, acesta nu va picura pe alte alimente.
• Consumați produsele gata de consum în termen de patru ore de la scoaterea lor din frigider.
• Spălați-vă mâinile regulat cu apă și săpun înainte, în timpul și după prepararea meselor.
• Urmați instrucțiunile de gătire de pe ambalaj, dacă este cazul.
Îmbunătățirea obiceiurilor de utilizare a frigiderului poate părea plictisitoare, dar ajută alimentele să rămână proaspete mai mult timp, frigiderul să funcționeze mai eficient și, cel mai important, vă protejează sănătatea.
Iar în legătură cu resturile de pui de la cina de la începutul săptămânii... Cu toții am făcut testul mirosului. Dar doar pentru că resturile miros bine, nu înseamnă că sunt bune. Bacteriile precum Salmonella sau Listeria nu au întotdeauna un miros neplăcut.