30 milioane de francezi s-au vaccinat. Franţa va lansa vaccinarea copiiilor

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 13.06.2021 - 15:07
30 milioane de francezi s-au vaccinat. Franţa va lansa vaccinarea copiiilor

O nouă cifră simbolică este anunţată de autorităţile de la Paris în lupta împotriva pandemiei: 30 de milioane de francezi au primit deja cel puţin o primă doză de vaccin.

SHARE

Marţi 15 iunie urmează să fie lansată operaţiunea de vaccinare a adolescenţilor. Cifrele în ce priveşte contaminările sunt în scădere iar problema care se profilează la orizont acum în Franţa este: cum să fie convinsă toată lumea să accepte vaccinarea?

Executivul francez reflectează chiar la o eventuală decretare a obligativităţii în materie de vaccin, cum recomandă Academia de Medicină. Un fenomen care poate fi observat în prezent: marile centre de vaccinare dechise mai pretutindeni pe teritoriul Franţei cunosc o afluenţă din ce în ce mai redusă.

Nu este exclus ca pe viitor autorităţile să încerce deci să propună vaccinarea la domiciliu pentru ca obiectivul imunităţii colective să fie atins, altfel spus vaccinarea a 90 la sută din populaţie.

Cotidianul Le Parisien semnalează în paginile sale un paradox. Mulţi francezi nevaccinaţi, întrucît văd că epidemia dă înapoi, îşi imaginează că lucrurile s-ar putea aranja de la sine şi că nu vor mai trebui să se vaccineze.

Ori, dacă imunitatea colectivă nu va fi atinsă, există riscul ca să apară noi tulpine şi noi viruşi mutanţi, rezistenţi la vaccinurile existente. Ceea ce implică un cerc vicios: pe măsură ce apar noi mutanţi trebuie ameliorate şi vaccinurile, sau chiar administrate mai mult de două doze pentru ca ele să fie eficiente.

Cei care speră deci că nu va mai trebui să se vaccineze, prin atitudinea lor fragilizează imunitatea colectivă şi riscă ei înşişi în viitor contaminarea cu viruşi mutanţi mai virulenţi.

Citește și: Fulgy de la Clejani a fost arestat pentru 29 de zile. Familia i-a cerut scuze lui Alex Velea

Este în creştere, în Franţa, numărul de tineri care se vaccinează. În cadrul tranşei de vîrstă 18-24 de ani s-au vaccinat peste 27 la sută dintre tineri. 15 400 000 de francezi sunt complet vaccinaţi, cu ambele doze. În prezent numărul de contaminări zilnice a scăzut sub nivelul de 5000 pe zi, ceea ce reprezintă un progres considerabil.

Potrivit responsabilului francez cu operaţiunea de vaccinare, doctorul Alain Fischer, vaccinarea adolescenţilor devine un imperativ aritmetic pentru obţinerea imunităţii colective.

Într-un interviu acordat publicaţiei Le Journal du Dimanche specialistul francez arată că în Statele Unite au fost deja vaccinaţi 20 la sută dintre tineri şi nu s-au semnalat probleme.

Eficacitatea vaccinului la tineri este de sută la sută, iar în prezent laboratoarele analizează perspectiva ca tinerilor să li se injecteze doar o singură doză de vaccin.

Mai multe amănunte la RFI.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te