EXCLUSIV Institutul OncoGen deschide un al doilea front: după vaccin, propune un tratament

DE Mihai Duță | Actualizat: 29.03.2020 - 19:44
Institutul OncoGen funcționează pe lângă Spitalul Județean de Urgență Timișoara Foto: INQUAM Photos/Cornel Putan

Cercetătorii români de la Institutul OncoGen, în colaborare cu cu Banca de Sânge din Dresda, inițiază o campanie de recoltare de sânge de la persoanele vindecate de COVID-19.

SHARE

Insititutul OncoGen, de pe lângă Spitalul Județean de Urgență Timișoara, susține că are o nouă soluție care i-ar putea ajuta pe pacienții infectați cu COVID-19 aflați în stare gravă.

„Având în vedere faptul că în următoarele săptămâni se preconizează că ne vom confrunta cu un prim vârf al pandemiei de Coronavirus (Covid-19) în România, și ținând cont de precaritatea mijloacelor terapeutice de care dispunem în prezent, precum și de creșterea iminentă a numărului de decese cauzate de complicații, atât printre persoanele trecute de 60 de ani, cât și, mai nou la persoanele tinere, Institutul Oncogen în colaborare cu spitalele de boli infecțioase din țară, centrele de sânge și alte instituții care pot ajuta, inițiază o campanie de colectare și stocare de sânge (plasmă) de la pacienții care au trecut prin infecția cu Covid-19 și s-au vindecat.

Această plasmă conține anticorpi care pot neutraliza virusul și este de folos pacienților cu forme grave ale bolii, care pot deceda înainte de a-și dezvolta propria imunitate.

Metoda nu este una nouă, dar a început să fie folosită în lipsa unui tratament în tot mai multe țări care se confruntă cu pandemia, inclusiv în China”, au anunțat cercetătorii din Timișoara.

Profesorul Virgil Păunescu, directorul Institutului OncoGen Foto: INQUAM Photos/ Cornel Putan

Această inițiativa se va realiza împreuna cu colaboratorii Oncogen din Germania, respectiv cu Banca de Sânge din Dresda, care a demarat aceste proceduri în Germania.

„Sperăm să reușim să colectăm și să prelucrăm o cantitate semnificativă de sânge (plasmă) până la momentul în care ne apropiem de primul vârf al pandemiei în România și să dăm o speranța în plus pacienților cu forme severe ale bolii”, a precizat profesorul Virgil Păunescu.

Citește și: Un grup de cercetători români va propune Chinei un vaccin pentru coronavirus

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.