De ce vieţi mai lungi pentru câinii noştri ar însemna vieţi mai lungi pentru noi

DE Florin Budescu | Actualizat: 27.01.2024 - 19:19
De ce vieţi mai lungi pentru câinii noştri ar înseamna vieţi mai lungi pentru noi - Foto: Pexels/Blue Bird

De ce vieţi mai lungi pentru câinii noştri ar însemna vieţi mai lungi pentru noi. Medicamentele menite să prelungească viața prietenilor noștri cu patru picioare ar putea duce la beneficii pentru oameni.

SHARE

De ce vieţi mai lungi pentru câinii noştri ar însemna vieţi mai lungi pentru noi. Medicamentele menite să prelungească viața prietenilor noștri cu patru picioare ar putea duce la beneficii pentru oameni, cred unii oameni de știință.

La șase luni, căţeaua Casey este supusă unui test cardiac atent, la un laborator. I s-a făcut un profil genetic extins și este acum înscrisă într-un studiu asupra medicamentelor, despre care cercetătorii cred că i-ar putea prelungi viața.

De ce vieţi mai lungi pentru câinii noştri ar însemna vieţi mai lungi pentru noi

Casey, o corcitură de labrador cu ciobănesc german în vârstă de 11 ani, care locuiește cu proprietara ei, Kate Saunders, în Massachusetts, face parte din efortul din ce în ce mai mare de a ajuta câinii să trăiască mai bine, pentru mai mult timp, și despre care gerontologii speră că ar putea îmbunătăți și longevitatea umană.

La sfârșitul anului trecut, Centrul de medicină veterinară a Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA a dat aprobarea condiționată, pentru un medicament creat de compania de biotehnologie Loyal, din San Francisco, care ar putea fi disponibil ca instrument de extindere a vieții pentru câinii mari, până în anul 2026.

Citeşte şi: Câinele dat dispărut, găsit după 7 ani, în viață. A trăit singur, în sălbăticie

Știrile de la Loyal au dat speranțe lui Saunders și altor numeroși proprietari, pentru care „durata de sănătate” suplimentară (perioada sănătoasă a vieții) pentru animalele lor de companie este o șansă care nu trebuie ratată.

Noul medicament, LOY-001, vizează un hormon de creștere, numit IGF-1 (factor de creștere asemănător insulinei), a cărui prezență este de aproximativ 28 de ori mai mare la câinii mari, comparativ cu cei mici. Aceasta apare în mod natural și la oameni.

Citeşte şi: Abandonat de părinți, copilul „lup” a fost crescut de câinele familiei. Cum l-au găsit după 7 ani?

Cercetări ample, inclusiv un studiu din anul 2019, pe 169.000 de câini, au arătat că dimensiunea este variabila-cheie în prezicerea duratei de viață - și anume cu cât este mai mare, cu atât durata de viață va fi mai scurtă.

Acest lucru a determinat-o pe Celine Halioua, fondatoarea și directorul executiv al lui Loyal (o iubitoare de câini, al cărui rottweiler, Della, adastă pe canapea, în timp ce vorbim pe Zoom) să țintească IGF-1, conform The Guardian.

Citeşte şi: Tânăr de 19 ani din Capitală, arestat preventiv după ce a ucis cu bestialitate un cățel nevinovat

Creșterea câinilor pentru dimensiunea de peste sute de ani „le-a dat practic o tulburare genetică neintenționată a îmbătrânirii accelerate”, spune Halioua.

Studierea IGF-1, despre care unele cercetări au arătat că este la niveluri scăzute, la centenarii umani, a fost o oportunitate, spune ea, de a aborda ceea ce este „o nevoie medicală clară, nesatisfăcută”.

LOY-001 poate reduce cu succes nivelurile de IGF-1 din sânge într-o săptămână, potrivit lui Halioua. Întrebarea este acum „cum poți stabili de fapt că ar putea exista o cauzalitate aici; că IGF-1 acesta ridicat accelerează îmbătrânirea”.

Bun şi pentru îmbătrânirea umană

Şi în ceea ce privește furnizarea de indicii pentru îmbătrânirea umană, se fac teste pe câini, spre deosebire de șoarecii de laborator (sau chiar de pisici), care ar putea reduce decalajul de extindere a vieții animale-om, spune Nir Barzilai, profesor de genetică și medicină la Institutul Albert Einstein, de la Facultatea de Medicină din New York.

„Câiniii împart cu noi mediul nostru, în așa fel încât microbiota lor [bacteriile prezente într-un singur loc, cum ar fi tractul digestiv uman] este mai asemănătoare cu cea de la stăpânii lor decât la alți câini”, spune Barzilai.

Mâncăm alimente similare și urmăm un stil de viață similar, metabolismul nostru funcționează aproape în același mod și suferim aceleași boli, inclusiv cancer și declin cognitiv.

Dosare medicale

Câinii au, de asemenea, dosare medicale electronice în multe țări, ceea ce face istoricul de sănătate al lor și al nostru mai ușor de întocmit în detaliu. Puterea sentimentelor pe care oamenii o au față de animalele lor de companie îi poate determina să investească mai mult în păstrarea sănătății animalului lor. decât în ​​propria bunăstare.

„Câinii vor fi o platformă care va fi foarte importantă pentru noi, pentru că ne va reduce riscul și fără a pune câinele într-un pericol mai mare”, spune Barzilai, care notează că exercițiile pentru câini nu numai că îi ajută pe participanți, ci și proprietarii lor, care trebuie să-i însoțească.

Kaeberlein spune că ar putea exista și alte zone de încrucișare pentru extinderea duratei sănătății umane și canine. Acestea includ urolitina A – „un produs natural care activează un proces numit autofagie [când celulele îndepărtează componentele inutile sau dăunătoare] și, în special, ceea ce se numește mitofagie [eliminarea mitocondriilor, puterile celulelor care eliberează energie, pentru a îmbunătăți funcția mitocondrială] în timpul îmbătrânire” – și parabioză, în care șoarecilor mai în vârstă li se administrează sângele șoarecilor mai tineri, care s-a dovedit că le prelungește viața cu 6-9%.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te