Un pui de somn după prânz, siesta mult iubită, este o tradiție consacrată în multe culturi mediteraneene. Dar are organismul ceva de câștigat din această pauză?
Dormitul după masă este descurajat în multe culturi, fiind asociat cu probleme digestive, însă durata somnului este esențială.
De ce un somn scurt după prânz este benefic și cât să dormi? Ce spun doctorii despre siestă
Siesta face încă parte din rutina zilnică în țările mediteraneene precum Spania, Grecia și Italia.
Etimologic, termenul se referă la a șasea oră după răsăritul Soarelui (din latinescul hora sexta), momentul căldurii necruțătoare de la amiază.
Citește și: Ce este dieta mediteraneeană verde, care încetinește îmbătrânirea creierului? Ce alte beneficii are
Citește și: Un nutriționist dezvăluie ora la care să bei ultima cafea, ca să nu ai insomnie
De ce un somn scurt după prânz este benefic și cât să dormi? Ce spun doctorii despre siestă - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Un pui de somn este asociat cu o serie întreagă de beneficii: ajută la menținerea minții concentrate și alerte, promovează creativitatea și productivitatea, reduce stresul și simptomele acestuia și îmbunătățește atenția, memoria și calmează funcțiile cardiovasculare.
O siestă scurtă de până la 30 de minute pare să aibă efecte pozitive și asupra hipertensiunii arteriale.
Cu toate acestea, siestele de după-amiază nu au fost întotdeauna privite într-o lumină atât de pozitivă.
O serie de studii observaționale de la începutul mileniului au indicat chiar că somnul în timpul zilei ar putea fi asociat cu moartea prematură.
Citește și: De ce dormitul alături de partener duce la un somn mai odihnitor? Ce alte beneficii are
Motivul acestei convingeri a fost creșterea tensiunii arteriale imediat la trezire după o siestă de una până la două ore. Acest lucru, la rândul său, a fost apoi asociat cu factori de risc cardiovasculari precum arterioscleroza și hipertensiunea arterială, conducând în cele din urmă la accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.
Dar, la fel ca în numeroase studii lipsite de rigoarea cuvenită, cercetarea s-a bazat mai degrabă pe corelație decât pe cauzalitate. A fost nevoie de ani de zile până când știința a devenit mai clară: nu siesta era cauza problemelor cardiovasculare, ci un indicator al duratei și calității somnului de noapte.
Persoanele care suferă de hipertensiune arterială sau de boli coronariene au tendința de a avea un somn mai scurt și mai slab noaptea, adesea ca urmare a apneei în somn, scrie Fallstaff Travel.
Această lipsă de somn duce apoi la dorința de a recupera cu un pui de somn în timpul zilei. Pe scurt, cu cât noaptea este mai lipsită de somn, cu cât siesta este mai lungă, cu atât diagnosticul de hipertensiune arterială este mai frecvent.
Citește și: Spune adio insomniei! Exercițiul care te ajută să dormi profund. Reduce rapid stresul și anxietatea
Hormonii somnului
După cum se pare, siestele de la prânz și somnul în general au, de asemenea, o influență asupra greutății și obezității, deși indirect.
Există din ce în ce mai multe dovezi că nu numai aportul caloric și nivelul de exerciții fizice joacă un rol în gestionarea greutății; somnul insuficient face, de asemenea, mai dificilă menținerea greutății. Două mecanisme sunt responsabile pentru acest lucru.
Lipsa de somn modifică concentrația hormonilor responsabili de apetit. Pe de o parte, grelina, care stimulează apetitul, crește; leptina, care moderează apetitul și dă senzația de sațietate, scade.
Somnul insuficient interferează, așadar, cu modul în care mâncăm și vine cu dezavantajul suplimentar că mai puțin somn nu numai că crește apetitul, dar înseamnă și că avem mai mult timp să mâncăm.
Prin urmare, somnul suficient este esențial pentru o greutate sănătoasă. Mai puțin de cinci ore de somn sănătos pe noapte cresc semnificativ riscul de obezitate.
Orice mai puțin de șapte ore este deja considerat un factor de risc în gestionarea greutății - dar recuperarea somnului printr-un pui de somn la prânz poate chiar depăși unele dintre aceste efecte negative.
Un alt lucru este de asemenea clar: un pui de somn ar trebui să fie scurt - zece până la 20 de minute, până la cel mult o jumătate de oră este considerat ideal.
Astfel de sieste oferă odihnă fără a provoca somnolență la trezire. Așadar, este mult mai bine să tragi un pui de somn pe un fotoliu decât în pat, deoarece acolo pericolul de a cădea într-un somn adânc este mult mai mare.
Acest lucru ar perturba modelul de somn și ar fi contraproductiv. Așadar, dacă sunteți unul dintre acele suflete norocoase care pot adormi cu ușurință, setați o alarmă pentru a profita la maximum de beneficiile unui somn scurt la prânz.