Batoanele proteice au fost dintotdeauna promovate ca fiind o sursă de energie și proteine, fiind folosite nu numai de către sportivi. Un articol al publicației britanice The Telegraph analizează efectul batoanelor proteice asupra corpului nostru și consecințele consumului excesiv al acestora.
Ce rol au batoanele proteice?
Există o gamă largă de batoane proteice în toate magazinele, variate în arome și ingrediente care se pretează pe toate gusturile. Aceste mini gustări au, într-adevăr, un nivel ridicat de proteine, necesar în alimentația noastră zilnică.
Citește și: De ce este pepenele verde periculos pentru bolnavii de rinichi. Poate duce și la deces
Deși proteinele au un rol important în refacerea țesuturilor și ajută la pierderea în greutate, nu toate produsele proteice sunt benefice pentru organism. Promovarea produselor ca fiind bogate în proteine a devenit o schemă de marketing care funcționează foarte bine peste tot în lume, însă etichetele ascund ingrediente nesănătoase pentru noi.
Potrivit surselor citate de The Telegraph, piața globală a batoanelor proteice ar urma să crească de la 3,71 miliarde de lire sterline în 2022 la 5,60 miliarde de lire sterline până în 2029. Deși batoanele proteice au ajuns pe piață ca fiind destinate sportivilor, acum acestea sunt consumate de publicul larg.
Citește și: Ce fruct combate tusea doar dacă îl ții lângă pat în timp ce dormi. Îți poate schimba viața
Ele pot conține aproximativ 20 de grame de proteine, asigurând aproape o treime din aportul zilnic recomandat de proteine pentru o persoană de talie medie.
Ce conțin batoanele proteice?
Alimentele de tip „protein bar” nu sunt doar bogate în proteine. Majoritatea au, de asemenea, foarte multe calorii și sunt bogate în grăsimi saturate nesănătoase, fiind alimente ultraprocesate.
Naveed Sattar, profesor de medicină cardiometabolică la Facultatea de Sănătate Cardiovasculară și Metabolică a Universității din Glasgow, spune: „Există multe dovezi clare că proteinele suprimă pofta de mâncare. Dar întrebarea dacă batoanele proteice sunt benefice pentru sănătate nu a primit încă un răspuns”.
Rob Hobson, nutriționist sportiv, adaugă: „Oamenii sunt obsedați de proteine, dar confundă bogat în proteine cu sănătos, deoarece cred că proteinele sunt cel mai important nutrient pe care trebuie să îl ai în alimentație.”
Citește și: Câtă apă trebuie să bei pe zi și în ce cantitate. Beneficiile dezvăluite de nutriționiști
Hobson descrie multe batoane proteice ca fiind un „amalgam de ingrediente ciudate, lianți, îndulcitori și emulgatori, despre care unele studii sugerează că afectează în mod negativ biomul intestinal. Ele sunt un aliment ultraprocesat, indiferent cum le privești.”
Printre ingredientele comune se numără maltitolul, un îndulcitor cu efecte adverse la nivel digestiv, sucraloza, care poate avea un impact negativ asupra varietății de bacterii intestinale, și inulina, care este o sursă de fibre ce destabilizează tractul digestiv.
Oamenii de știință ne avertizează cu privire la consumul excesiv de batoane proteice
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona a concluzionat că ingestia zilnică de batoane proteice poate crește semnificativ masa de grăsime. Pe de altă parte, un studiu realizat în 2021 pe sportivi de elită a concluzionat că batoanele proteice au îmbunătățit „adaptarea fiziologică a sportivilor după antrenament”.
Între timp, un studiu din 2006 a comparat efectele pe care batoanele bogate în proteine și cele bogate în fibre le-au avut asupra nivelurilor de glucoză și insulină într-un grup de 23 de femei și a constatat că răspunsurile la glucoză și insulină - și nivelurile maxime de glucoză - au fost semnificativ mai mici la cele care au consumat batoane bogate în proteine și fibre, comparativ cu femeile care au consumat batoane bogate în grăsimi și zahăr. Un baton bogat în proteine dimineața a redus, de asemenea, consumul de energie la prânz cu 5%.
Priya Tew, dietetician specializat de la publicația Dietitian UK, spune că, în general, cei mai mulți dintre noi obținem suficiente proteine din alimentația obișnuită și recomandă să nu ne bazăm pe gustări ultraprocesate, așa cum sunt majoritatea batoanelor proteice.
„Cu toții avem nevoie de proteine în alimentația noastră. Este un macronutrient foarte important, dar la fel sunt și carbohidrații și grăsimile. Cheia este să nu ne concentrăm pe un singur nutrient sau grup alimentar, ci să urmărim un echilibru. O persoană obișnuită nu va avea nevoie zilnic de batoane proteice, dar acest lucru nu înseamnă că toate batoanele proteice trebuie excluse sau că toate sunt la fel de nutritive.”