De ce este periculos să fim treji după miezul nopții? Schimbările drastice care apar în creier

DE Florentina Enache | Actualizat: 22.10.2024 - 17:15
De ce este periculos să fim treji după miezul nopții? Schimbările drastice care apar în creier - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
De ce este periculos să fim treji după miezul nopții? Schimbările drastice care apar în creier - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

De ce este periculos să fim treji după miezul nopții? Schimbările drastice care apar în creier. O mulțime de studii sugerează că mintea umană funcționează diferit dacă este trează în timpul nopții.

SHARE

După miezul nopții, emoțiile negative tind să ne atragă atenția mai mult decât cele pozitive, ideile periculoase devin mai atractive și inhibițiile dispar.

Unii cercetători cred că ritmul circadian uman este puternic implicat în aceste schimbări critice ale funcțiilor, după cum se subliniază într-o lucrare din 2022, care rezumă dovezile privind modul în care sistemele creierului funcționează diferit după lăsarea întunericului, scrie Science Alert.

De ce este periculos să fim treji după miezul nopții? Schimbările drastice care apar în creier

Lumina joacă un rol central în reglarea ritmului circadian, ceasul intern al organismului care semnalează când trebuie să fie în alertă și când trebuie să se odihnească. Ritmul circadian reprezintă ciclul somn-veghe pe parcursul unei zile de 24 de ore.

Organismul și mintea umană urmează acest ciclu natural de 24 de ore de activitate care ne influențează emoțiile și comportamentul.

Citește și: Ce s-a întâmplat în creierul unui bărbat după ce a consumat alcool și a făcut un RMN

Pe scurt, la anumite ore, specia noastră este înclinată să simtă și să acționeze în anumite moduri. În timpul zilei, de exemplu, nivelurile moleculare și activitatea creierului sunt adaptate la starea de veghe.

Dar noaptea, comportamentul nostru obișnuit este să dormim.

Din punct de vedere evolutiv, acest lucru are, desigur, sens. Oamenii sunt mult mai eficienți la vânătoare și la cules în timpul zilei și, în timp ce noaptea este foarte bună pentru odihnă, oamenii au fost odată mai expuși riscului de a deveni vânați.

Atenția noastră la stimulii negativi, neobișnuit de crescută noaptea

Potrivit cercetătorilor, pentru a face față acestui risc crescut, atenția noastră la stimulii negativi este neobișnuit de crescută noaptea.

Această hiperconcentrare asupra aspectelor negative poate alimenta un sistem de recompensă/motivație alterat, făcând o persoană deosebit de predispusă la comportamente riscante.

Adăugați pierderea somnului la ecuație, iar această stare de conștiință nu face decât să devină mai problematică.

Citește și: Alimentul denumit și „aurul lichid”, care te scapă de sforăit și îți oferă un somn liniștit

„Există milioane de oameni care sunt treji în mijlocul nopții și există dovezi destul de bune că creierul lor nu funcționează la fel de bine ca în timpul zilei”, a declarat neurologul Elizabeth Klerman de la Universitatea Harvard în 2022, când a fost publicat studiul.

Unele cercetări raportează un risc de sinucidere de trei ori mai mare între miezul nopții și 6:00 dimineața, comparativ cu orice alt moment al zilei.

Un studiu realizat în 2020 a concluzionat că starea de veghe nocturnă este un factor de risc suicidar, „posibil prin nealinierea ritmurilor circadiene”.

De asemenea, substanțele interzise sau periculoase sunt consumate mai mult de oameni noaptea. În 2020, cercetările efectuate într-un centru de consum supravegheat de droguri din Brazilia au relevat un risc de supradoză de opioide de 4,7 ori mai mare noaptea.

Unele dintre aceste comportamente ar putea fi explicate prin deficitul de somn, dar, probabil, sunt în joc și modificări neurologice nocturne.

Citește și: "Criza somnului" afectează tot mai mulți tineri. Greșeala gravă pe care o fac mulți părinți

Cercetători precum Klerman și colegii ei cred că trebuie să investigăm acești factori în continuare pentru a ne asigura că îi protejăm pe cei mai expuși riscului de veghe pe timp de noapte.

Până în prezent, autorii au declarat că niciun studiu nu a examinat modul în care privarea de somn și sincronizarea circadiană afectează procesarea recompenselor de către o persoană.

Astfel, nu știm cu adevărat cum se descurcă lucrătorii în schimburi, cum ar fi piloții sau medicii, cu rutina lor neobișnuită de somn.

Pentru aproximativ șase ore pe zi, știm surprinzător de puține despre modul în care funcționează creierul uman. Fie că doarme sau este trează, mintea după miezul nopții este un mister.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te