De ce elevii trebuie să țină masca chiar și la orele de sport. Explicația unui pediatru

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.02.2021 - 17:02
Elevii trebuie să țină masca și la orele de sport. Sursa imagine: Inquam Photos / Alex Nicodim

Unul din șase contacți ai unei persoane asimptomatice va dezvolta COVID-19 și de aceea este important ca elevii să țină masca sanitară în toate spațiile închise, chiar și la orele de sport în săli închise, explică medicul pediatru Mihai Craiu, pe Facebook.

SHARE

Un studiu publicat la începutul lunii februarie în revista The Lancet a arătat că încărcătura virală din secrețiile pacientului infectat determină cât de contagioasă este o persoană, iar cum între 20 și 30 la sută dintre copiii cu COVID sunt asimptomatici, riscul ca ei să transmită boala este destul de ridicat, circa unul din șase copii care intră în contact cu o persoană infectată va avea boala, explică medicul. 

Citește și: Pașaport pentru cei vaccinați: tot mai multe companii și țări îl cer celor care vor să călătorească

Elevii trebuie să țină masca în toate spațiile închise, chiar și la orele de sport 

„Contagiozitatea maladiei COVID-19 este dependentă de încărcătura virală din secrețiile pacientului bolnav și nu de intensitatea simptomelor sale. În contextul deschiderii școlilor, este de așteptat să apară o creștere a cazurilor de infecție cu SARS-CoV-2 în acele comunitați. Fenomenul este mai degrabă generat de mobilitatea socială decât de școala în sine”, a explicat medicul Mihai Craiu, într-o postare publicată pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii. 

Pediatrul a dat ca exemplu Elveția, unde închiderea școlilor a redus transmiterea comunitară a COVID-19, prin reducerea mobilității, cu 21,6%.

„În toate spațiile închise (la ore) există riscul ca un copil asimptomatic (căci 20-30% din copiii cu boală COVID-19 sunt asimptomatici) să fie în contact apropiat cu multe persoane - colegi sau profesori.

Contact apropiat este (după CDC) - "being in contact with a case of SARS-CoV-2 confirmed by PCR within 2 m of distance for more than 15 min" (a fi în contact cu o persoană confirmată cu COVID-19 la mai puțin de 2 metri, pentru mai mult de 15 minute). Si dacă nu purtăm mască în clase aglomerate sau la sport în sală toți colegii intră în carantină. Sau se îmbolnăvesc ... cu un risc statistic de 17%. Adică unul din șase contacți”, a explicat medicul Mihai Craiu. 

Cum ferim copiii de infecția cu COVID 

Pediatrul a atras atenția că „nu există risc zero, dar nici nu putem ține școlile închise. Depinde de noi, adulții, cum manageriem acest „vals" cu noul coronavirus. Cele mai eficiente unelte pe care le avem sunt patru:

1. Nu ducem la școală copiii ce au semne de boală, oricât de "puțin rău" se simt acei copii.

2. Spălăm/dezinfectăm corect mâinile după ce atingem orice obiect de uz comun.

3. Aerisim frecvent clasele.

4. Purtăm și manipulăm corect masca”, a explicat medicul.

Citește și: Secretarul de stat Andreea Moldovan: E foarte posibil să apară un al treilea val COVID şi în România

Încărcătura virală a unui pacient COVID este mai importantă decât simptomele sau vârsta în transmiterea bolii 

Un studiu publicat la începutul lunii februarie, în revista The Lancet, arată că încărcătura virală a persoanei infectate a determinat câți dintre contacții săi au fost infectați cu COVID. Studiul arată că în transmiterea bolii încărcătura virală joacă un rol mai important decât vârsta sau simptomele pacientului infectat. 

Astfel, în rândul contacților care erau pozitivi, după testarea RT-PCR, încărcătura virală a influențat semnificativ dezvoltarea unei forme simptomatice a bolii, influență care s-a regăsit și în perioada de incubație, care s-a scurtat când încărcătura virală a fost mai puternică. 

Studiul a fost făcut pe 314 pacienți cu COVID-19, dintre care 282 au avut cel puțin un contact, în total fiind analizați 753 de contacți. Dintre acești contacți, 449 au avut un test pozitiv RT-PCR după primul contact cu persoana infectată, iar 28 de contacți (6%) au avut simptome după primul contact. Din cei 421 de contacți asimptomatici la primul contact, 181 (43%) au dezvoltat o formă simptomatică de COVID în umătoarea perioadă. 

Între 8 și 19 februarie, 730 de clase aveau activitatea suspendată, iar 809 elevi și 638 de angajați erau confirmați cu coronavirus, conform celor mai recente date publicate de Ministerul Educației. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te