Emiratul Bahrain folosește o aplicație digitală BeAware - care a fost lansată la începutul pandemiei pentru a facilita urmărirea contactelor cu cei infectați și care gestionează în prezent rezervările digitale pentru vaccinare - care acționează ca un pașaport digital.
Utilizatorul aplicației primește un cod QR, care poate fi scanat și apoi face legătura cu registrul de vaccinare din Bahrain. Totuși, nu este clar ce alte țări vor accepta această dovadă.
Estonia și Danemarca pregătesc soluții asemănătoare.
Certificatul danez le va fi de folos cu precădere persoanelor care călătoresc în interes de serviciu. Dovada vaccinării va putea fi disponibilă pe pagina online a Ministerului Sănătății sau pe telefonul mobil al persoanei respective.
Grecia, Ciprul și Spania sunt pentru introducerea unui paşaport de vaccinare unitar care să le permită turiștilor să călătorească fără restricții. Astfel speră aceste țări să-și revigoreze sectorul turismului atât de grav afectat de pandemie.
Polonia și România nu mai impun carantina în cazul persoanelor vaccinate.
Islanda a livrat încă din 26 ianuarie primele sale "certificate" de vaccinare destinate facilitării călătoriilor persoanelor vaccinate împotriva Covid-19.
Companiile de turism cer proba vaccinării
Saga, o agenție de turism specializată în croaziere oferite celor peste 50 de ani, susține că toți cei care vor dori să-i folosească serviciile vor trebui să fie vaccinați.
Și Qantas, compania australiană de transport aerian, apreciază că va cere celor care vor să se urce la bordul avioanelor sale să dovedească faptul că sunt vaccinați.
În plus, Air New Zealand a anunțat că va testa un paşaport de transport digital pentru a le permite companiilor aeriene şi autorităţilor de frontieră să aibă acces la informaţii legate de COVID-19.
„În principal, e ca şi cum ai avea un certificat digital de sănătate care poate fi împărtăşit uşor şi în deplină securitate cu companiile aeriene”, a explicat Jennifer Sepull, directoare a serviciului digital al Air New Zealand.
Sistemul se va baza pe o aplicaţie dezvoltată de Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian (IATA), care va fi testată în curând de campanii din Golf precum Emirates şi Etihad.
El ar garanta în special autenticitatea testului de depistare sau a certificatului de vaccinare împotriva COVID-19.
Un grup de profesori ai Universității Oxford susțin că pașaportul pentru cei vaccinați este fezabil, dar trebuie să fie sigur și standardizat la nivel internațional.
Cîțu: acum nu este momentul
„Nu am avut această discuție în Guvern, deci nu este o discuție oficială. Am văzut discuțiile în spațiul public, nu cred că este momentul. În acest moment suntem în plină campanie de vaccinare, deci nu cred că este momentul să discutăm despre așa ceva în acest moment”, a răspuns premierul Florin Cîțu, întrebat dacă susține introducerea obligativității unui „pașaport” de vaccinare care să permită accesul în diferite locuri, precum restaurante, cafenele sau supermarketuri.
„Eu am spus că nu avem această discuție în acest moment. Este prematur, suntem doar la începutul campaniei de vaccinare ”, a adăugat Cîțu, la insistențele jurnaliștilor.
Întrebat, totuși, dacă nu exclude un astfel de document, prim-ministrul a răspuns: „Eu vă spun că discuția este prematură, suntem la începutul campaniei de vaccinare, nu luăm în calcul la acest moment discuția aceasta”.