De la somn la mâncare și la hidratare, corpului îi place consecvența. Cu alte cuvinte, corpul tău vrea ca totul să rămână egal, echilibrat și muncește din greu pentru a face acest lucru posibil.
De ce ai mereu poftă de zahăr? E semnul unor probleme în organism. Cum să îți tai pofta de dulce?
Atunci când nu avem o rutină constantă (dietă, somn), pofta de zahăr poate apărea brusc și să devină puternică. Este un mecanism de protecție încorporat; există și un motiv științific legitim în spatele acestui lucru, scrie Real Simple.
Iată de ce aveți mereu poftă de dulce.
Citește și: Fructul care conține cel mai puțin zahăr și te ajută să slăbești rapid! Un kg costă 9 lei
De ce corpul tău tânjește după zahăr?
Nu mănânci suficient
Reducerea prea rapidă sau prea drastică a aportului alimentar vă poate amplifica poftele, potrivit lui Amy Stephens, dietetician.
„Pofta de zahăr apare din câteva motive, dar cel mai frecvent este faptul că nu consumați suficiente alimente, în special carbohidrați”, explică ea.
„Mulți cred că carbohidrații nu sunt sănătoși și îi elimină, ceea ce duce la supraalimentare, ceea ce duce în cele din urmă la scăderea glicemiei. Glicemia scăzută semnalează creierului că organismul are nevoie de hrană; carbohidrații se transformă cel mai rapid în energie utilizabilă, motiv pentru care tânjim după ei.”
Citește și: Ingredientul minune pentru înlocuirea zahărului în cafea. Taie gustul amar și fortifică organismul
Ea spune că a mânca o felie de pâine, fructe sau orez va ajuta la scăderea poftei de zahăr.
De ce ai mereu poftă de zahăr? Cum să te oprești din mâncat dulce des - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Nu mâncați regulat
Deoarece corpului îi place rutina, este logic că dacă sari peste mese des sau mănânci la ore extrem de diferite în fiecare zi, corpul tău se va plânge prin pofte.
Citește și: STUDIU Poate fi inversat diabetul zaharat de tip 2? Oamenii de știință au dat verdictul
„Lipsa unei rutine alimentare, rezultând în a mânca la ore diferite în fiecare zi, poate declanșa pofte, deoarece este greu pentru corpul tău să știe când și cât să mănânce”, explică Stephens.
Dacă mănânci regulat și în porții adecvate, corpul tău se va adapta - ceea ce îți va menține energia constantă și poftele departe.
Dormi insuficient
Extenuarea te va face să cauți prin cămară sau la raionul de dulciuri de la magazinul din colț.
Prin poftele tale, corpul tău îți trimite un semnal că are nevoie de energie cât mai repede.
„Organismul tânjește după carbohidrați pentru energie, ca un stimulent”, spune Stephens.
Consumul de zahăr pentru un impuls de energie este de fapt doar o soluție temporară, totuși.
Ești stresat
Creierul tău tânjește după zahăr pentru că te face să te simți bine, potrivit lui Brooke Loewenstein, dietetician.
Îți vei îmbunătăți sănătatea realizând că starea de bine provocată de zahăr este temporară.
Cel mai bine e să abordați alte tehnici de eliberare a stresului, cum ar fi mersul la o plimbare, scrierea unui jurnal sau ascultarea de muzică.
Ești deshidratat
La fel cum mâncatul neregulat duce la pofte, la fel se întâmplă și dacă nu bei suficientă apă.
Apa este energie pentru organism, în special pentru mușchii tăi. Atunci când corpul tău este însetat, energia ta scade vertiginos.
„Deshidratarea poate fi confundată cu foamea, ducând la pofte de zahăr”, spune Loewenstein.
Cum să reduceți aportul de dulce
Nu limitați carbohidrații
Există un motiv pentru care am învățat despre diferitele grupe de alimente în școală. Fiecare categorie de alimente are un rol unic în corpul nostru, esențial pentru sănătatea noastră.
„Nu limitați carbohidrații, mai ales dacă faceți exerciții fizice”, spune Stephens.
„Corpul tău are nevoie de carbohidrați pentru energie, și mai mult dacă faci exerciții fizice”.
Ea sugerează să alegeți carbohidrați care oferă nutrienți suplimentari, cum ar fi fibre, vitamina A și proteine. Exemplele includ cartofi dulci, cartofi albi, quinoa, fulgi de ovăz, orez brun sau fructe proaspete.
Echilibrează-ți farfuria
Din nou, gândiți-vă la grupele alimentare de bază. „Mâncați o masă mixtă care constă din carbohidrați, proteine și ceva grăsimi”, spune Stephens.
„Majoritatea persoanelor care fac mișcare aproximativ o oră pe zi ar trebui să-și echilibreze farfuria cu ⅓ din fiecare dintre acești macronutrienți pentru a evita poftele.”
Ea spune, de asemenea, că este important să mâncați la mai puțin de o oră după un antrenament intens pentru a începe recuperarea și a menține nivelul normal de glucoză din sânge.
Obțineți un somn de calitate
„Somnul slab crește stresul și crește nivelul de grelină (hormonul foamei), făcându-vă să aveți poftă de zahăr pentru energie rapidă”, explică ea.
„De asemenea, scade leptina, hormonul care te ajută să te simți sătul”.
Ea recomandă șapte până la nouă ore de somn de calitate pe noapte. Stabilirea unei rutine înainte de culcare este, de asemenea, importantă pentru obținerea unui somn de calitate.
„Evitați ecranele înainte de culcare, respectați o rutină și limitați cofeina după-amiaza”, sugerează Loewenstein.
Rămâneți hidratat
Apa constituie o mare parte a tuturor sistemelor din corpul tău.
Loewenstein sfătuiește să vă hidratați înainte de mese pentru a ajuta la controlul apetitului și să beți apă pe tot parcursul zilei pentru a preveni pofta de zahăr.
Întăriți-vă mușchii
Mușchii joacă un rol important în modul în care funcționează corpul tău. Nu vorbim nici despre munca musculară de tip culturism - totuși, ridicarea greutăților înseamnă să devii mai puternic pentru activitățile tale zilnice.
Mușchii din corpul dumneavoastră ajută la controlarea poftelor de zahăr supărătoare.
„Antrenamentul de forță îmbunătățește sensibilitatea la insulină, ceea ce înseamnă că organismul dumneavoastră procesează mai bine carbohidrații și reduce pofta de zahăr”, explică Loewenstein.
Ea recomandă antrenamentul de forță de două până la patru ori pe săptămână și mersul pe jos după mese pentru a ajuta la reglarea zahărului din sânge.
Mâncați după program
Uneori nu puteți mânca la timp, din cauza programului. Cu toate acestea, mâncând cât mai des posibil, aproape de orele obișnuite, îți vei ajuta organismul să se simtă mai bine.
Mâncatul după un program vă ajută organismul să absoarbă nutrienții esențiali exact când este nevoie de ei.
Acest lucru se aplică funcțiilor zilnice la care nici nu ne gândim, cum ar fi repararea pielii, creșterea unghiilor și metabolismul. „Mănâncă după un program și începe să mănânci în termen de două ore de la trezire”, sugerează Stephens.