LIVE Alegeri prezidențiale Vezi în timp real prezența la vot
1.266.451 Votanți în România
7,03 %
236.739 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

Cum se interpretează cifrele anunțate zilnic privind infectările noi

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 19.07.2020 - 17:58
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Dr. Adrian Marinescu, de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, a explicat la Newsweek LIVE, cum trebuie intrepretat bilanțul infectărilor cu coronavirus pe care-l anunță zilnic Grupul de Comunicare Strategică.

SHARE

 

„Nu trebuie să ne uităm doar la numărul de noi infectări. Totdeauna trebuie să ne raportăm la numărul de teste, iar numărul de teste a crescut cu siguranță. Facem spre 20.000 de teste în unele zile, față de 3-5000 de teste în starea de urgență”, a explicat Adrian Marinescu

Doctorul a precizat că din această comparație reiese „indicele de pozitivitate”, în cazul coronavirusului Sars-COV 2.

„Indicele de pozitivitate reprezintă acel procent de teste care s-au pozitivat din totalul testelor făcute în 24 de ore. În momentul acesta avem 4%. E o valoare măricică. Ne dorim să avem 2%”, menționat medicul de la „Balș”.

Doctorul a precizat, pe de altă parte, că indiferent cât de multe teste ar face autoritățile, nu pot fi indentificate toate persoanele infectate aflate pe teritoriul României la un moment dat.

„Indiferent cât s-ar testa, cei care au, de fapt, boala sunt mai mulți. Cât de mulți, e greu de spus. Dar este clar că numărul de infectări dintr-o zi doar ne orientează asupra problemei. Sunt cu siguranță mai mulți”, a precizat Adrian Marinescu.

Doctorul a menționat că e necesar să se facă cât mai multe teste, pentru că mulți dintre cei contagioși nu pot fi identificați altfel dacă sunt asimptomatici.

„Marea problemă cu asimptomaticii este că e greu să îi identifici. Practic, în jurul nostru oricine ar putea să fie asimptomatic. Nu știi, nu te ferești și există riscul ca la un moment dat să se transmită virusul și la tine.

Asimptomaticii sunt acele persoane care rămân fără simptome pe toată perioada de evoluție a bolii. Faptul că o persoană nu are simptome 3-5 zile, dar apoi boala se arată, cu simptome mai zgomotoase sau nu, nu înseamnă că e asimptomatic”, a declarat medicul specialist.

Minoritari, dar periculoși

Medicul a avertizat că inclusiv în situația în care doar o minoritate nu respectă regulile, Sars-COV 2 tot se va răspândi.

„Un singur pacient infectat, în condiții de relaxare, așa cum suntem acum, vine în contact cu foarte mulți oameni. O sigură persoană poate să infecteze un număr extrem de mare de oameni.

Chiar dacă o minoritate nu respectă regulile, posibilitatea de a transmite este foarte mare. Dacă sunt mai puțini cei care nu respectă, nu înseamnă că trebuie să stăm liniștiți.

Cu siguranță că nu. Pentru că cei care nu respectă, îi pot îmbolnăvi și pe ceilalți.

Numărul mare de infectări nu se va opri de la sine”, a arătat dr. Adrian Marinescu.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te