Cum influențează culoarea farfuriei cât mănânci? Ce culoare trebuie să aibă farfuria, ca să slăbești

DE Florentina Enache | Actualizat: 06.08.2024 - 10:22
Cum influențează culoarea farfuriei cât mănânci? Ce culoare trebuie să aibă farfuria, ca să slăbești - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)
Cum influențează culoarea farfuriei cât mănânci? Ce culoare trebuie să aibă farfuria, ca să slăbești - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)

Cum influențează culoarea farfuriei cât mănânci? Ce culoare trebuie să aibă farfuria, ca să slăbești? Care este explicația?

SHARE

Culoarea farfuriei ar putea influența cantitatea de mâncare consumată, conform specialiștilor.

Medicul Guna Bilande spune că trecerea la anumite culori de farfurii poate ajuta la pierderea kilogramelor nedorite și la reducerea apetitului, conform unui articol al DailyMirror

Ea spune că mâncatul din farfurii de culori neon, în special în nuanțe de albastru sau verde strălucitor, ar ajuta la suprimarea apetitului. Ideea se bazează pe impactul psihologic al acestor culori neconvenționale, care pot face ca mâncarea să pară mai puțin atrăgătoare și, astfel, să contribuie la reducerea aportului alimentar.

Citește și: Muștar sau ketchup? Care este mai bun pentru sănătate? Ce spun experții?

„Culorile neobișnuite creează o deconectare vizuală care vă poate păcăli creierul să creadă că mâncarea este mai puțin atrăgătoare", spune Guna, de la Weight Loss Riga. „Acest lucru poate duce la reducerea foamei și la consumul de porții mai mici", adaugă ea.

Conform cercetărilor, anumite culori ne pot influența percepția asupra alimentelor. Culorile reci precum albastrul și verdele au un efect calmant și pot face ca mâncarea să pară mai puțin apetisantă.

Citește și: Care sunt alimentele de evitat la micul-dejun? Pot duce la lipsa de concentrare de-a lungul zilei

Acest fenomen se datorează în parte faptului că alimentele provenite din natură nu sunt de culori neon, ceea ce perturbă percepția creierului nostru și ne reduce dorința de a mânca, potrivit unui studiu realizat de BioMed Central.

„Creierul nostru este programat să considere anumite culori ale alimentelor mai atrăgătoare, iar prin utilizarea farfuriilor de culori neon, perturbăm aceste indicii naturale", a declarat Guna. Ea a adăugat: „Există un ansamblu de dovezi care sugerează că albastrul, în special, are un efect puternic de suprimare a apetitului”.

„Acesta este motivul pentru care vedeți rar alimente albastre în natură. Prin utilizarea farfuriilor neon albastre sau verzi, putem profita de acest truc psihologic pentru a ajuta la gestionarea dimensiunilor porțiilor și la reducerea aportului total de calorii".

Citește și: Regula celor 3 de 8, garanția unei vieți lungi și a unei sănătăți de fier, conform dr. Ovidiu Bojor

„Culorile luminoase, nenaturale pot perturba indicii obișnuiți ai creierului care încurajează mâncatul, făcând alimentele mai puțin atrăgătoare”, a mai declarat Guna.

Guna notează, de asemenea, că această metodă este simplă și ieftină, ceea ce o face accesibilă oricui dorește să își îmbunătățească obiceiurile alimentare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te