Muștar sau ketchup? Care este mai bun pentru sănătate? Ce spun experții?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 19.06.2024 - 18:14
Muștar sau ketchup? Care este mai bun pentru sănătate - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

Muștar sau ketchup? Care este mai bun pentru sănătate? Ambele condimente și sosuri sunt folosite intens pe tot globul, mai ales atunci când oamenii preferă să mănânce diverse preparate nu foarte recomandate pentru siluetă, denumite generic „junk food”.

SHARE

Muștar sau ketchup? Cele două populare sosuri sunt folosite în toată lumea, mai ales pentru burgeri, hot dog, cartofi prăjiți și multe altele - dar care este mai indicat de folosit în alimentație?

Muștar sau ketchup? Care este mai bun pentru sănătate? Ce spun experții?

Cu toții, probabil, am mâncat măcar o dată un burger sau hot dog pe care le-am „înviorat” cu toppinguri de muștar și/sau ketchup. 

Dacă nu, măcar le-am folosit separat, după preferință, atunci când am savurat cartofi prăjiți, mici, cârnați, pizza etc. Dar care dintre cele două este mai bun pentru sănătatea noastră?

Citește și: Ce sortimente de muștar, maioneză, condimente, fructe nu se vor mai găsi în supermarket? UE a decis

În acestă chestiune, experții au simțit nevoia să intervină și să-și spună opiniile bazate pe cercetări ștințifice, după cum se arată într-un material Fox News.

„Ketchupul și muștarul sunt două dintre cele mai populare condimente din întreaga lume și pot fi adăugate la o varietate de tipuri diferite de mese și mâncăruri”, a declarat Avery Zenker, dietetician înregistrat la Everflex Fitness, un centru de antrenament situat în Canada. 

„Profilurile nutriționale ale ketchup-ului și ale muștarului pot varia semnificativ, în funcție de tipurile și cantitățile de ingrediente folosite”, a adăugat aceasta.

În ciuda specificațiilor nutriționale diferite ale ketchup-ului și muștarului, există totuși câteva informații generale despre aceste condimente populare care merită luate în considerare data viitoare când vă gândiți să le puneți pe măncarea preferată.

Profilul nutrițional al ketchup-ului 

„Ketchupul clasic are roșii, oțet, diverse forme de sirop de porumb, sare și condimente", a declarat Tina Marinaccio, dietetician autorizat și proprietar al Health Dynamics LLC din New Jersey.

„Unele branduri îl ridică la un nivel superior cu condimente precum sriracha, jalapeńo și cayenne”, a adăugat ea.

Jennifer House, dietetician înregistrat la First Step Nutrition, a declarat că o lingură de ketchup conține 19 calorii, aproximativ patru grame de zahăr și 150 mg de sodiu. 

„Primul ingredient - cel principal - sunt roșiile, urmate de oțet, zahăr, sare, ierburi și condimente. S-ar putea să auziți că ketchup-ul este „zahăr pur”, dar zahărul este, de fapt, doar al treilea ingredient al condimentului”, a mai spus ea.

Ingredientele sunt enumerate de obicei în ordine descrescătoare, după greutate sau volum, primul ingredient enumerat având cea mai mare cantitate.

„Deși este mai bogat în zahăr și sare decât alte condimente, ketchup-ul are unele beneficii nutriționale. Este una dintre cele mai bune surse de licopen, un antioxidant despre care se știe că protejează împotriva cancerului de prostată”, a adăugat House.

Ketchup-ul poate fi pus la treabă și ca „aliment de mascare” pentru mâncăcioșii pretențioși, în ceea ce se numește conceptul de „înlănțuire a alimentelor”, a mai explicat ea.

Citește și: Cum se făceau micii acum peste 100 de ani? Rețeta din 1920, de la „Caru' cu Bere”

Conceptul respectiv înseamnă că un aliment familiar, cum ar fi ketchup-ul, este folosit ca o „mască” pentru a introduce alimente noi, gustul ketchup-ului, deja cunoscut, „mascând” gustul alimentului nou și, poate, mai puțin agret de unul singur.

„Deși nu aș cataloga ketchup-ul ca fiind o legumă, așa cum se întâmpla în trecut cu unele programe de prânzuri școlare, nu cred că este atât de nesănătos precum se aude adesea", a conchis House.

Alți dieteticieni nu au o părere la fel de optimistă, având în vedere că multe mărci de ketchup au niveluri ridicate de zaharuri adăugate și sodiu. 

„Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea zaharurilor adăugate la 25 de grame pe zi pentru femei și 36 de grame pentru bărbați.

Având în vedere că o lingură de ketchup conține aproximativ patru grame de zahăr, se poate aduna rapid, mai ales dacă este folosit cu generozitate, a spus și Avery Zenker.

De aceea, atunci când alegeți ketchup, Zenker recomandă să căutați mărci fără zaharuri adăugate sau sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză. 

„Dacă reducerea aportului de sodiu este un obiectiv pentru dumneavoastră, există mărci de ketchup cu o cantitate mai mică de sodiu pe care să le alegeți”, a mai precizat aceasta.

Profilul nutrițional al muștarului

„Muștarul clasic are semințe de muștar, oțet, sare și mirodenii, dar de obicei nu conține zahăr, cu excepția cazului în care este menit să fie dulce, cum ar fi muștarul cu miere”, a spus Tina Marinaccio, cea pe care am invocat-o și în cazul ketchup-ului.

Ca și în cazul ketchup-ului, profilul nutrițional al muștarului poate fi foarte diferit în funcție de marcă.

Porția de o linguriță de muștar conține de obicei 3-5 calorii și aproximativ 110 mg de sodiu, a precizat și Avery Zenker.

„Cele mai multe etichete nutriționale ale muștarului afișează o porție ca fiind zero calorii, deoarece alimentelor care conțin mai puțin de cinci calorii pe porție li se permite să rotunjească la zero”, a adăugat ea. 

„Așadar, dacă mănânci numeroase porții de muștar, nu vor fi zero calorii, dar nici nu este obișnuit să mănânci cantități de muștar atât de mari încât totalul caloriilor să fie semnificativ”.

Profesionistul în nutriție a încurajat consumatorii să aleagă muștarul care conține turmeric pentru culoare, mai degrabă decât coloranți artificiali. 

După cum a explicat și Jennifer House, turmericul conține curcumină și dă muștarului culoarea galben strălucitoare (majoritatea alimentelor integrale strălucitoare și colorate conțin antioxidanți). 

Citește și: Care sunt de fapt alimentele iubite de toată lumea care duc la diabet de tip 2. Ciocolata nu e prima

„Curcumina este antiinflamatoare și antioxidantă. Semințele de muștar pot avea, de asemenea, beneficii pentru sănătate și conțin grăsimi omega-3 sănătoase. Cu toate acestea, conținutul de grăsimi dintr-o linguriță de muștar este de zero grame, deci cantitatea este minusculă”, a spus ea. 

În general, House și alți experți au declarat că muștarul este un condiment sănătos. 

„Dacă trebuie să evitați sodiul în dieta dumneavoastră și consumați mult muștar, căutați o versiune cu conținut mai scăzut de sodiu”, a mai precizat House.

În concluzie, din punct de vedere nutrițional, muștarul este, de obicei, o alegere mai bună pentru dumneavoastră decât ketchup-ul. 

„Muștarul este mai sănătos decât ketchup-ul. Este mai puțin caloric și nu are sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, ca majoritatea mărcilor de ketchup.

Gustul sărat al muștarului vă împiedică să mâncați prea mult astfel că, de obicei, nu riscați să depășiți cantitățile recomandate de sodiu.

În schimb, ketchup-ul în cantități mari poate crește glicemia - și poate provoca refluxul acid la persoanele care suferă de arsuri la stomac", a conchis dieteticiana Tina Marinaccio.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te