„Vaccinul dezvoltat de Janssen, divizia farmaceutică a companiei Johnson & Johnson utilizează un adenovirus inofensiv, care nu se poate înmulţi (replica) în organismul uman. Această tehnologie bazată pe adenovirusuri prelucrate pentru a nu se replica este cercetată de mult timp, iar un vaccin similar, împotriva Ebola, produs tot de Janssen, este aprobat pentru utilizare din 2019. Janssen foloseşte un adenovirus denumit Adenovirusul 26, care a fost modificat pentru a conţine informaţia necesară producerii proteinei spike (cea care se găseşte pe suprafaţa virusului SARS-CoV-2). Odată ce vaccinul este administrat, adenovirusul furnizează această informaţie către celulele umane, care încep să producă proteina spike”, arată, joi seară, Ministerul Sănătăţii, într-o postare pe Facebook.
Potrivit MInisterului, sistemul imunitar al persoanei va trata această proteină spike ca fiind străină şi va produce un răspuns imun – anticorpi şi celule T – împotriva sa.
”Dacă persoana vaccinată intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul imunitar îl va recunoaşte şi va fi pregătit să-l atace: anticorpii şi celulele T vor lucra împreună pentru a elimina virusul, protejând astfel organismul împotriva COVID-19”, a mai transmis MInisterul Sănătăţii.
Acest vaccin se administrează într-o singură doză. Conform studiului clinic care a stat la baza aprobării sale, o singură doză este suficientă pentru a reduce semnificativ numărul cazurilor simptomatice de COVID-19.
Uniunea Europeană a autorizat, în 11 martie, utilizarea vaccinului împotriva covid-19 al laboratorului american Johnson & Johnson.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că România va primi prima tranşă din acest vaccin în a doua jumătate a lunii aprilie, arată news.ro.