Cum funcţionează vaccinul Johnson & Johnson, al patrulea aprobat în Uniunea Europeană

DE Alex Darvari | Actualizat: 18.03.2021 - 19:52
Ministrul Sănătăţii explică modul în care funcţionează vaccinul Johnson & Johnson / cnbc.com

Ministrul Sănătăţii explică modul în care funcţionează vaccinul Johnson & Johnson, al patrulea aprobat în Uniunea Europeană. Vaccinul utilizează un adenovirus inofensiv, care nu se poate înmulţi (replica) în organismul uman.

SHARE

„Vaccinul dezvoltat de Janssen, divizia farmaceutică a companiei Johnson & Johnson utilizează un adenovirus inofensiv, care nu se poate înmulţi (replica) în organismul uman. Această tehnologie bazată pe adenovirusuri prelucrate pentru a nu se replica este cercetată de mult timp, iar un vaccin similar, împotriva Ebola, produs tot de Janssen, este aprobat pentru utilizare din 2019. Janssen foloseşte un adenovirus denumit Adenovirusul 26, care a fost modificat pentru a conţine informaţia necesară producerii proteinei spike (cea care se găseşte pe suprafaţa virusului SARS-CoV-2). Odată ce vaccinul este administrat, adenovirusul furnizează această informaţie către celulele umane, care încep să producă proteina spike”, arată, joi seară, Ministerul Sănătăţii, într-o postare pe Facebook.

 Potrivit MInisterului, sistemul imunitar al persoanei va trata această proteină spike ca fiind străină şi va produce un răspuns imun – anticorpi şi celule T – împotriva sa.

”Dacă persoana vaccinată intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul imunitar îl va recunoaşte şi va fi pregătit să-l atace: anticorpii şi celulele T vor lucra împreună pentru a elimina virusul, protejând astfel organismul împotriva COVID-19”, a mai transmis MInisterul Sănătăţii.

Acest vaccin se administrează într-o singură doză. Conform studiului clinic care a stat la baza aprobării sale, o singură doză este suficientă pentru a reduce semnificativ numărul cazurilor simptomatice de COVID-19.

Uniunea Europeană a autorizat, în 11 martie, utilizarea vaccinului împotriva covid-19 al laboratorului american Johnson & Johnson.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că România va primi prima tranşă din acest vaccin în a doua jumătate a lunii aprilie, arată news.ro.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.