Cum afectează stresul și somnul insuficient sănătatea intestinală? Nu doar dieta joacă un rol

DE Florentina Enache | Actualizat: 10.05.2025 - 16:46
Cum afectează stresul și somnul insuficient sănătatea intestinală? Nu doar dieta joacă un rol - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Cum afectează stresul și somnul insuficient sănătatea intestinală? Nu doar dieta joacă un rol - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Cum afectează stresul și somnul insuficient sănătatea intestinală? Nu doar dieta joacă un rol - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Cum afectează stresul și somnul insuficient sănătatea intestinală? Nu doar dieta joacă un rol - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Cum afectează stresul și somnul insuficient sănătatea intestinală? Nu doar dieta joacă un rol în protejarea microbiomului intestinal. Ce recomandă gastroenterologii?

SHARE

Când vine vorba de obiceiuri care favorizează sănătatea intestinului, mulți oameni se gândesc la dietă.

La urma urmei, alimentația joacă un rol important în integritatea microbiomului intestinal, deoarece anumite substanțe nutritive pot fi benefice (sau dăunătoare) pentru bacteriile intestinale. 

Cum afectează stresul și somnul insuficient sănătatea intestinală? Nu doar dieta joacă un rol

Cu toate acestea, dieta este doar o piesă din puzzle. Există multe alte obiceiuri de stil de viață care influențează în mod direct intestinul. 

Iată care sunt factorii non-alimentari care afectează sănătatea intestinului, conform gastroenterologilor.

Citește și: Băutura pe care o bei dimineața pe stomacul gol pentru a-ți curăța intestinele. Are două ingrediente

Cum afectează stresul și somnul insuficient sănătatea intestinală? Nu doar dieta joacă un rol - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Gestionarea stresului

Deși este mai ușor de spus decât de făcut, gestionarea stresului este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru intestinul dumneavoastră.

„Intestinul și creierul comunică constant între ele, așa că, atunci când sunteți stresat, intestinul dumneavoastră simte și el acest lucru”, explică Margaret Schwiesow, gastroenterolog, conform Real Simple.

Totul se datorează axei intestin-creier, rețeaua complexă de nervi care leagă intestinul și creierul.

Practic, stresul cronic poate favoriza dezvoltarea bacteriilor dăunătoare, provocând un dezechilibru microbian numit disbioză.

Citește și: Condimentul din bucătărie care te scapă de balonare și curăță intestinul gros. Costă 4 lei

Acest lucru poate declanșa o serie de probleme intestinale, inclusiv modificări ale apetitului, digestie lentă și inflamații, notează Eric Yoon, gastroenterolog.

De asemenea, poate agrava balonarea sau poate provoca exacerbări ale afecțiunilor gastrointestinale existente, cum ar fi sindromul intestinului iritabil sau boala inflamatorie intestinală, potrivit dr. Schwiesow.  

„Dacă aveți probleme cu gestionarea stresului, începeți cu obiceiuri zilnice care vă calmează corpul și mintea. Chiar și o plimbare de 10 minute sau câteva minute de respirație profundă pot ușura tensiunea și susține funcționarea intestinelor”, explică ea.

Somn suficient și de calitate

Un alt obicei care afectează sănătatea intestinului este somnul.

„Somnul deficitar poate perturba microbiomul intestinal, ceea ce poate duce la inflamații, balonare sau modificări ale digestiei”, spune dr. Schwiesow.

Poate chiar deregla hormonii care controlează apetitul, precum grelina (hormonul foamei) și leptina (hormonul sațietății), potrivit dr. Yoon.

Citește și: Buruiana care crește singură în curte, numită și „aur verde”. Produce colagen, curăță intestinul

Iată de ce: Ritmul circadian, sau ceasul biologic intern, este legat de intestin și viceversa.

Mai precis, ritmurile circadiene ajută la menținerea funcției intestinale, în timp ce bacteriile intestinale influențează genele care controlează ritmurile circadiene.

Vestea bună? „O noapte de somn prost nu va duce probabil la perturbări semnificative [ale intestinului]”, spune dr. Yoon.

Dar somnul insuficient sau de proastă calitate poate avea cu siguranță un impact negativ asupra intestinului. 

Rămâneți activ fizic

Nu este un secret că exercițiile fizice regulate sunt benefice pentru sănătatea generală.

„Gândiți-vă la exercițiile fizice ca la un masaj natural pentru sistemul digestiv. Acestea ajută la menținerea tranzitului intestinal și reduc balonarea și constipația”, explică dr. Schwiesow.

„Activitatea fizică stimulează circulația și semnalează mușchilor intestinali să se contracte mai eficient, ceea ce ajută la eliminarea deșeurilor prin colon”, adaugă ea.

De asemenea, ajută la echilibrarea microbiomului intestinal prin creșterea diversității bacteriilor sănătoase, susținând astfel imunitatea și absorbția nutrienților, spune dr. Schwiesow.

Nu mai vorbim de faptul că exercițiile fizice regulate sunt benefice pentru gestionarea stresului și somnul, care, așa cum am menționat anterior, susțin și sănătatea intestinului.

Din fericire, orice tip de activitate fizică este benefică în acest sens.

„Mersul pe jos, joggingul, ciclismul și antrenamentul de forță sunt toate utile pentru sănătatea intestinului”, spune dr. Yoon.

Nu trebuie să alergi un maraton pentru a beneficia de aceste avantaje; mersul pe jos timp de doar 30 de minute în majoritatea zilelor poate reduce inflamația intestinală și îmbunătăți modul în care organismul descompune și utilizează alimentele, notează dr. Schwiesow.

Petreceți timp cu prietenii și familia

Când vine vorba de sănătatea intestinului, relațiile sociale pot fi ultimul lucru la care vă gândiți, dar ele sunt surprinzător de importante pentru intestin.

În primul rând, relațiile sociale pozitive pot ajuta la reducerea stresului, care este esențial pentru sănătatea intestinului.

Nivelul scăzut al stresului poate promova, de asemenea, alegeri alimentare și un stil de viață mai sănătos, îmbunătățind și mai mult sănătatea intestinului, spune dr. Yoon.

În plus, relațiile sociale pozitive pot influența direct microbiomul intestinal, notează dr. Schwiesow.

„Conform cercetărilor, persoanele care petrec timp împreună, în special prin mese comune sau contact strâns, tind să împărtășească microbii intestinali, ceea ce poate stimula diversitatea microbiană”, explică dr. Schwiesow.

„Aceste schimburi microbiene pot contribui la întărirea sănătății intestinale și a sistemului imunitar.”

Limitarea expunerii la aerul de proastă calitate

Calitatea aerului este un alt factor neglijat al sănătății intestinale.

Nu numai că aerul poluat poate declanșa inflamații intestinale, dar poate și altera negativ microbiomul intestinal, ducând potențial la un dezechilibru microbian, potrivit dr. Yoon.

De fapt, se consideră că poluanții atmosferici cresc riscul de boli autoimune, inclusiv cele care afectează tractul gastro-intestinal, cum ar fi boala Crohn și colita ulcerativă, potrivit dr. Yoon.

„Calitatea aerului din interior este, de asemenea, importantă, mai ales dacă sunteți expus la fum, produse chimice de curățare sau ventilație deficitară”, spune dr. Schwiesow.

„Luarea de măsuri pentru îmbunătățirea aerului pe care îl respirați, cum ar fi utilizarea purificatoarelor de aer sau petrecerea timpului în spații verzi, poate fi benefică atât pentru plămâni, cât și pentru intestin”, notează ea.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te