Cum acționează vaccinul anti-COVID Johnson&Johnson, care ar putea fi al patrulea autorizat în UE

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.02.2021 - 17:32
Sursa imagine: jnj.com

Spre deosebire de vaccinurile anti-COVID aprobate deja, serul Johnson&Johnson se administrează într-o doză și poate fi păstrat timp de trei luni la temperaturi de 2-8 grade Celsius.

SHARE

Compania farmaceutică americană Johnson&Johnson a cerut marți Agenției Europene a Medicamentului autorizarea condiționată a vaccinului împotriva coronavirusului.

La finalul celei de-a treia etape a studiului clinic privind eficacitatea vaccinului anti-COVID, cercetătorii au constatat că serul Johnson & Johnson a avut o eficiență de 66% în prevenirea cazurilor moderate și severe de coronavirus, la 28 de zile de la administrarea serului, conform unui comunicat al companiei din 29 ianuarie.

Vaccinul a început să ofere protecție începând cu ziua a 14-a de administrare. Nivelul de protecție împotriva formelor moderate și severe a fost de 72% în SUA, 66% în America Latină și 57% în Africa de Sud, la 28 de zile de la imunizare.

Eficiența vaccinului a crescut după această perioadă, ajungând ca la 49 de zile de la administrare să nu se mai înregistreze nici un caz de infectare în rândul participanților vaccinați.

Vaccinul Johnson & Johnson protejează împotriva cazurilor în care este necesară spitalizarea pacientului și s-a constatat un efect clar asupra pacienților COVID cu forme severe, care ar fi necesitat internare, ventilare mecanică, nefiind raportat nici un astfel de caz, la 28 de zile de la imunizare.

Vaccinul anti-COVID Johnson&Johnson este administrat într-o singură doză și se poate păstra până la trei luni de 2-8 grade Celsius, iar la temperaturi de minus 20 de grade Celsius rezistă doi ani. 

Vaccinul se folosește instrucțiunile genetice ale virusului pentru construirea proteinei spike, dar, spre deosebire de vaccinurile Pfizer și Moderna, care păstrează instrucțiunile genetice într-o singulă moleculă RNA, vaccinul Johnson & Johnson folosește o moleculă de ADN. Cercetătorii au adăugat gena din proteina spike a coronavirusului la un adenovirus (adenovirusurile sunt cele care provoacă răceala și gripa). Citește mai multe despre cum acționează vaccinul Johnson & Johnson AICI

În crearea vaccinului, a fost folosită acceeași tehnologie la vaccinul anti-Ebola și precum la vaccinurile candidat împotriva Zika, VRS și HIV. 

Serul anti-COVID a fost dezvoltat de Janssen (numele european al companiei Johnson & Johnson) și Beth Israel Deaconess Medical Center, din cadrul Harvard Medical School. 

La cea de-a treia etapă a studiului clinic au participat 43.783 de persoane și  468 de persoane cu cazuri simptomatice de COVID.

Studiul s-a derulat în opt țări, pe trei continente, iar 34% dintre participanți aveau peste 60 de ani. 

41% dintre participanți aveau comorbidități asociate cu forme severe de COVID – dintre care 28,5% obezitate, 7,3% diabet de tip 2, 10,3% hipertensiune, 2,8% HIV, precum și pacienți cu imunosupresie.

În ceea ce privește țările din care proveneau participanții, 44% au fost din SUA, 41% dinre partipanți din America Centrală și America de Sud (Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Mexic, Peru) și 15% din Africa de Sud. 45% dintre participanți – femei, 55% - bărbați.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.