Crește numărul de pacienți grav. Nu și numărul de paturi ATI. „Suntem pe cont propriu în fața bolii”

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 03.08.2020 - 09:49
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Numărul de pacienți în stare gravă este în creștere de la o zi la alta. Duminică, Grupul de Comunicare Stategică a raportat că 412 persoane sunt internate la terapie intensivă.

SHARE

Sîmbătă era internați 401 bolnavi de coronavirus în stare gravă în secțiile ATI din spitalele românești, iar vineri 409 pacienți. 

În schimb, autoritățile nu au reușit să mărească semnificativ numărul de paturi de terapie intensivă în ultimele cinci luni și nu pot rezolva în termen scurt o problemă veche a sistemului medical: personalul insuficient.

Principalul motiv pentru care populația a fost oprită în case în martie și aprilie, primele două luni ale pandemiei, în România, a fost evitarea unui blocaj al spitalului. 

„Am suportat lock down nu pentru eliminarea virusului, ci pentru a evita încărcarea sistemului medical atât de mult încât medicii să fie nevoiți să aleagă pe cine salvează sau nu.

Un alt motiv a fost pentru a da un răgaz autorităților să se pregătească. Este un motiv pentru care mulți români, inclusiv eu, au muncit gratuit pentru autoritățile române, pentru a-i ajuta. I-am ajutat pe comunicare, am dus materiale de protecție în spitale, le-am pus la dizpoziție sisteme de monitorizare.

Am făcut acest lucru pentru a permite statului, care are o inertie mai mare, să se repoziționeze în așa fel încât să ne apere și să ne protejeze pe toți”, a explicat expertul în sănătate Vlad Mixich, la Newsweek LIVE.

Acesta, membru al European Public Health Alliance, spune că din puținele date pe care le avem până în acest moment, nu e clar în ce măsură a reușit statul să se repoziționeze. 

„5 luni mai târziu, vedem că, dacă vorbim de paturile ATI, nu este clar dacă a crescut capacitatea față de aprilie, pentru că avem trei variabile:

  1. numărul general de paturi de terapie intensivă, cu dotări materiale.
  2. aparatura pentru ventilație mecanică.
  3. medici și cadrele medicale specializate pe terapie intensivă.

Numărul de paturi a crescut, prin spitalele modulare, cum a fost cel construit de Asociația „Dăruiește viață”.

Nu știu dacă numărul ventilatoarelor a fost crescut, nu am date dacă s-au cumpărat, unde au ajuns, dacă în spitale stațiile de oxigen pot suporta mai multe ventilatoare.

Aceste lucruri ar trebui prezentate transparent, cum se face în alte țări”, a declarat Vlad Mixich.

Citește și VIDEO Vlad Mixich: Chiar dacă procentul infectărilor e constant, de fapt e mai rău decât în martie

Expertul a menționat că cel mai greu de rezolvat este numărului specialiștilor.

„La Terapie intensivă, din păcate, e imposibil să multiplici personalul în 4 luni. Medicii rezidenți care au terminat anul acesta pot fi de folos, dar nu poți crește numărul specialiștilor.

Am prieteni medici de ATI și sunt epuizați. Regimul în care lucrează e special, cei care sunt pe secțiile COVID pleacă luni dimineața de acasă și se întorc duminică seara. Locuiesc o săptămână în spital, departe de familie.

Sunt prea puțini. România este la 30% din câți medici are nevoie la 100.000 de locuitori, comparativ cu media europeană.

Tragem ponoasele a 20 de ani e bătaie de joc la adresa sănătății”, a menționat Vlad Mixich, la Newsweek LIVE.

Concluzia expertului este una dramatică. Și nu are legătură doar cu pandemia de coronavirus.

„Suntem pe cont propriu în fața acestei boli, cum în multe cazuri statul i-a lăsat pe cetățenii lui singuri, fie că era vorba de pacienți, familii ale pacienților sau medici.

Nu înțeleg surpriza oamenilor că în această pandemie statul român face ceea ce făcea de peste 15 ani și anume ne lasă pe cont propriu.

Acum e mai complicat decât în primăvară. Lucrurile depind foarte mult de fiecare medic și asistentă medicală. Și de fiecare dintre noi”, a declarat Vlad Mixich.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te