Acestea includ de la probleme ale pielii, la dificultăți de respirație, la pierderea simțului gustului sau mirosului.
Cercetătorii au constatat că coronavirusul provoacă de fapt modificări pe termen lung ale genelor unui pacient infectat.
Proteina vârf a SARS-CoV-2 creează modificări de lungă durată în genele umane. Aceste mici vârfuri ce acoperă suprafața celulelor coronavirusului îi permit virusului să se lege de anumiți receptori de pe celulele umane și să le deturneze funcțiile - ducând la infecția COVID.
Citește și
Studiu britanic: O doză de vaccin anti-COVID reduce cu 50% transmiterea în interiorul unei familii
STUDIU Covid-19 poate duce la o boală autoimună pe viață. Doar vaccinul o oprește
Odată ce vârful pătrunde în celulele pacientului, virusul își eliberează propriul material genetic, astfel încât să poată fi reprodus.
„Am constatat că doar expunerea la proteina SARS-CoV-2 a fost suficientă pentru a schimba expresia genei de bază în celulele căilor respiratorii”, explică Nicholas Evans, de la Texas Tech University Health Science Center.
Cercetătorii au examinat modul în care expunerea la proteina vârf are impact asupra unor celulele ale căilor respiratorii umane cultivate în laborator, apoi au comparat rezultatele cu probe de celule de la pacienți cu COVID-19.
Rezultatele relevă diferențe în expresia genelor care au rămas în celule chiar și după ce infecția a trecut. Cele mai afectate gene le includ pe cele care controlează răspunsul inflamator al organismului.
Autorii studiului intenționează să utilizeze această abordare pentru a examina cât durează aceste modificări genetice și ce tratamente pot ajuta pacienții cu simptome de Covid-19 pe termen lung.