Aaron Ring a testat mostre de sânge luate de la pacienți cu Covid-19 la spitalul Yale – New Haven în martie - aprilie anul trecut, așteptându-se să găsească un tip de proteine cunoscute drept autoanticorpi în cel puțin o parte dintre acestea.
Este vorba de „anticorpii care au luat-o razna” și atacă propriile țesuturi ale corpului. Acest fenomen apare după unele infecții severe.
Cercetătorii de la Universitatea Rockfeller din New York City raportaseră asemenea cazuri. Autoanticorpi preexistenți, creați de infecții anterioare, atacau aparent din greșeală alte proteine imunitare. Era o explicație a faptului că unii pacienți aveau forme foarte severe de Covid-19.
Ring a descoperit în plus, utilizând o nouă metodă de cercetare, o gamă largă de autoanticorpi gata să atace o mulțime de alte proteine, inclusiv unele aflate în organele vitale ale corpului și în fluxul sanguin.
Nivelul, varietatea și omniprezența autoanticorpilor găsiți la unii pacienți l-au șocat. Era ceva asemănător ca la boli autoimune cronice.
O armată împotriva propriului organism
Testele pentru autoanticorpi ale lui Ring au arătat că la unii pacienți proteinele imune rele marcau celulele sângelui pentru a le ataca, altele vânau proteine asociate cu ficatul și inima, iar la unii pacienți autoanticorpi ținteau sistemul nervos central și creierul.
Acești pacienți produceau multiple variante de autoanticorpi ca răspuns la Covid, până când corpul părea a fi în război cu el însuși, iar acești autoanticorpi aveau potențial de a exista pe toată durata vieții.
Pe termen lung, aceștia suferă de oboseală extremă, insuficiență respiratorie, „ceață mintală”, probleme cu somnul, febră, simptome gastrointestinale, anxietate, depresie și o gamă largă de alte simptome.
Furtunile de citokine provocate de Covid-19 au o putere distructivă neobișnuită.
Citește și
Studiu israelian: O cană de Kefir vă poate vindeca de COVID-19 sever. Combate furtuna de citokine
STUDIU Apariția „furtunii de citokine” la unii pacienți COVID, prezisă cu ajutorul unor markeri
Ring afirmă că un număr tot mai mare de studii despre afecțiunile de durată arată că, în unele cazuri, vaccinul pare a le vindeca.
Akiko Iwasaki, colegă cu Ring, imunoloagă la Yale și coautoare a articolului despre autoanticorpi, spune că atunci când e vorba de Covid de lungă durată, acesta este provocat de prezența reziduurilor virale, iar vaccinul poate ajuta la eliminarea acestora.
Vaccinul – care este proiectat pentru a instrui sistemul imunitar să țintească virusul SARSCoV2 – ar putea mobiliza un răspuns urgent și în forță astfel încât alte componente ale sistemului vor contribui la eliminarea autoanticorpilor.