Coronavirus. Regula de distanțare socială se bazează pe studii din anii 1800. Ce se recomandă

DE Elena Andrei | 28.08.2020 - 16:07

Un grup de oameni de știință britanici susțin că distanța nu ar trebui să fie punctul central al măsurilor destinate să limiteze răspândirea virusului și că sistemul de distanțare socială de până la 2 metri ar trebui înlocuit cu recomandări mai flexibile, scrie The Independent.

SHARE

Unele dintre cercetările folosite pentru a justifica o distanță de 2 metri au fost publicate pentru prima dată în 1897, în timp ce cercetări din anii 1940 sunt „înrădăcinate” în baza presupusă științifică a regulilor de la unu la doi metri pentru a preveni răspândirea unui virus.

Însă, în privința răspândirii noului coronavirus, studii recente au descoperit că, în anumite circumstanțe, picăturile dintr-un strănutat puternic sau tuse s-ar putea răspândi până la 8 metri, susțin Nicholas Jones, de la Departamentul de îngrijire primară de la Universitatea Oxford, și colegii săi.

Cercetătorii, care și-au publicat studiul în British Medical Journal (BMJ), optează pentru reguli mai flexibile, în funcție de situație, ceea ce va permite revenirea la normalitate în unele aspecte ale vieții sociale și economice.

„Distribuția particulelor virale este afectată de numeroși factori, inclusiv fluxul de aer. Studiile de specialitate arată că Sars-CoV-2 poate călători mai mult de doi metri expulzat prin tuse, strănut, strigăte. Drept urmare, regulile ar trebui să țină seama de tipul de activitate, factorii interiori și exteriori, nivelul de ventilație, purtarea măștii sau a vizierelor, durata expunerii la risc, susceptibilitatea unui individ la infecție și încărcarea virală a transmițătorului”, susțin cercetătorii de la Oxford.

„Distanțarea fizică ar trebui văzută ca un element dintr-o abordare mai amplă de sănătate publică pentru a stopa pandemia Covid-19.”

Aceștia sfătuiesc Guvernul să elaboreze strategii combinate de gestionare, de tip om-aer-suprafață-spațiu, ce includ igiena mâinilor, curățarea și împrospătarea aerului din spațiile interioare precum și a echipamentelor, utilajelor, pe lângă purtarea măștilor.

Studiul a apărut când guvernanții dezbat problema siguranței întoarcerii copiilor la școală, în clase.

Profesorii, sindicatele și părinții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța copiilor, cărora le este greu să mențină distanțarea socială în conformitate cu măsurile impuse.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.