Cei care au simptome de COVID, îndemnați să apeleze la medicii de familie. „Îi putem trata”

DE Alex Darvari | 22.10.2020 - 13:37
Digi24.ro

Mădălina Vesa este medic de familie în județul cu cele mai multe infectări la mia de locuitori. Ea spune că numărul pacienților asimptomatici este în creștere și e nevoie de luarea măsurilor sanitare și de distanțare împotriva COVID.

SHARE

„Dragi pacienti! Va rog sa respectați si sa luati toate masurile de protectie. In fiecare zi am pacienti simptomatici .

Va rog sa ne dati mesaj in cazul in care aveti simptome, indiferent care ar fi acestea. Nu stati acasa de frica spitalului, ca putem regreta mai tarziu. Nu va trimitem la internare daca simptomele nu sunt serioase . Stim sa gestionam cazurile usoare si medii la domiciliu si in functie de patologia pacientului nostru si evolutia zilnica, vom putea sa va dam cel mai bun sfat referitor la momentul internarii.

In acest moment sunt pline spitalele, asa ca, vom face triajul cat se poate de serios. Pun accent pe acest lucru pentru ca astazi am aflat ca o cunostinta de-a mea a murit (acum 2 saptamani) de Covid. A refuzat sa mearga la spital si cand s-a dus era deja muribunda ( intr-o insuficienta respiratorie extrem de mare incat trebuia intubata, cred ca a decedat in ziua cand a fost dusa la spital).

Nu mai trimitem la testare decat simptomaticii. Pentru cazurile usoare, medii, sincer nici nu as mai avea nevoie de testare (semnele sunt foarte sugestive) , dar din cauza faptului ca am nevoie de deciziile de izolare de la DSP pentru eliberarea concediilor medicale, am nevoie de aceasta testare. In Occident orice medic de familie poate sa elibereze concediul medical fara nici un act aditional. Ei nici macar nu au formulare speciale asa cum avem noi.

Este suficent o foaie A4 in care medicul specifica durata concediului - durata unde nu exista limita de zile asa cum avem noi. Din cauza legislației extrem de proaste , medicul de familie din România este constrans. Speram ca cei din MS/CNAS sa faca modificarile necesare in legislatie ( din martie pana in august au avut suficient timp) astfel incat sa pregateasca acest val de imbolnaviri si sa putem prelua noi , medicii de familie, fara probleme cazurile usoare si medii. Din pacate nu s-a intamplat acest lucru. In consecinta , noi, medici de familie, dar si DSP-ul vom claca curand. Pentru ca hartiile ne vor ingropa....

Si vom fi in situatia cand stiu ca pacientul X are Covid, dar nu ii pot elibera concediul medical necesar pentru ca nu am o hartie, care hartie se elibereaza doar in urma testarii. Suntem intr-un cerc vicios. Daca in martie felicitam guvernul si DSP-l pentru decizile cat se poate de bune luate la acea vreme, acum speram ca si MS si CNAS sa continuie cu modificări legislative astfel incat sa ne facem meseria la adevarata ei valoare si sa ne ajutam pacientii.

Dar insist asupra mesajelor catre noi. Va vom raspunde in functie de gravitatea cazului. Vorbim la telefon tot timpul, scriem tot timpul, la cabinete consultam.

Per total suntem pe baricade 12 ore/zi sau si mai mult, incluziv sambata si duminica. Doar sa ne intelegeti ca trebuie sa prioritizam cazurile , ca nu va vom putea raspunde in timpul dorit de d-voastra. Daca va raspundem sec, enumeram ce trebuie facut fara prea multa vorbarie, sa nu considerati ca nu avem chef, ci pur si simplu nu mai avem voce sau nu mai avem timp de scris. Folosec pluralul pt ca stiu ca scriu si in numele unor colegi de-ai mei , medici de familie.
De acum , totul depinde doar de noi, nu mai putem aștepta nimic de la stat , ca s-au depasit cazurile cand se mai putea face ceva, scrie pe FB, medicul Mădălina Vesa.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te