Ceaiul de 1 € cutia și o substanță din afine ajută în lupta împotriva Alzheimer. Protejează creierul

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.11.2022 - 11:48
Alzheimer, o boală grea - FOTO: MDVIP

Un studiu recent indică faptul că ingrediente din unele băuturi pot ajuta la prevenirea apariției bolii Alzheimer.

SHARE

Un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea Tuft din Massachusetts (SUA) a descoperit că resveratrolul, găsit în vinul roşu și catechinele din ceaiul verde inhibă creşterea plăcilor de amiloid.

Amiloidul este o proteină care, atunci când este agregată în creier, distruge celulele neuronale şi provoacă semnele revelatoare ale bolii Alzheimer, cum ar fi pierderi de memorie şi confuzie.

Citește și: 2.000.000 lei cheltuie primăria Brașov doar pe luminițele de Crăciun. Instalații noi pe 6 bulevarde


Anterior, aceeaşi echipă a descoperit că virusul herpesului joacă, de asemenea, un rol în formarea acestor plăci în creier. În noul studiu, folosind un model 3D de celule vii ale creierului uman, oamenii de ştiinţă au testat 21 de compuşi diferiţi care aveau potenţialul de a încetini progresia bolii Alzheimer.

Screeningul iniţial a găsit 5 compuşi care păreau să aibă capacitatea de a preveni formarea acestor plăci. Pe lângă compuşii din ceaiul verde şi resveratrol, ceilalţi trei sunt curcumina din turmeric, medicamentul pentru diabet metformin şi un compus numit citicolină.

Toți cei 5 au prevenit formarea plăcii şi nu au produs efectele secundare ale antiviralelor. Dar compuşii de ceai şi resveratrolul s-au dovedit a fi cei mai eficienţi. Catechinele sunt molecule prezente în frunzele de ceai verde care au proprietăţi antioxidante, arată Mediafax

Citește și: Regele FTX falimentat de cripto a cumpărat părinților proprietăți în Bahamas de 121 de milioane de $

O cutie de ceai verde costă între 5 și 15 lei, în timp ce 30 de capsule de resveratrol costă 26 de lei.

Ce este resveratrolul


Resveratrolul este un compus ce aparține clasei de stilbenoide, un polifenol produs de diferite plante, în special de fructele în culori închise (struguri negri, afine, mure, zmeură etc.). De-a lungul timpului, studiile („Resveratrol: A Double-Edged Sword in Health Benefits“) au demonstrat rolul antioxidant al resveratrolului și efectele pe care le poate produce în organism, de la încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii la protejarea sănătății inimii, a creierului și a funcțiilor cognitive.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.