Regele FTX falimentat de cripto a cumpărat părinților proprietăți în Bahamas de 121 de milioane de $

DE Daniel Toșa | 22.11.2022 - 11:08
Regele FTX falimentat de cripto a cumpărat părinților proprietăți în Bahamas de 121 de milioane de $ - FOTO: Profimedia

Miliardarul ruinat de piața cripto, Sam Bankman-Fried, părinții săi au cumpărat cel puțin 19 proprietăți în valoare de aproape 121 de milioane de dolari în Bahamas în ultimii doi ani, arată registrele oficiale de proprietate.

SHARE

Cele mai multe dintre achizițiile FTX au fost case de lux pe plajă, inclusiv șapte condominii într-o comunitate balneară scumpă numită Albany, care au costat aproape 72 de milioane de dolari. Actele arată că aceste proprietăți, cumpărate de o unitate a FTX, urmau să fie folosite ca "reședință pentru personalul cheie" al companiei. 

Documentele pentru o altă locuință cu acces la plajă din Old Fort Bay - o comunitate închisă care a găzduit cândva un fort colonial britanic construit în anii 1700 pentru a se proteja de pirați - îi arată pe părinții lui Bankman-Fried, profesorii de drept de la Universitatea Stanford, Joseph Bankman și Barbara Fried, ca semnatari. Proprietatea, se arată într-unul dintre documente, datat 15 iunie, este destinată utilizării ca "casă de vacanță".

Întrebat de Reuters de ce a decis cuplul să cumpere o casă de vacanță în Bahamas și cum a fost plătită - dacă în numerar, cu o ipotecă sau de către o terță parte, cum ar fi FTX - un purtător de cuvânt al profesorilor a spus doar că Bankman și Fried au încercat să returneze proprietatea către FTX.

View of the entrance to Old Fort Bay, a gated community, in Bahamas

Citește și: România, obligată să-și reducă consumul de energie cu 5% în orele de vârf: Noile măsuri

"De dinainte de procedura de faliment, domnul Bankman și doamna Fried au încercat să returneze actul de proprietate companiei și așteaptă instrucțiuni suplimentare", a declarat purtătorul de cuvânt, refuzând să dea detalii.

Deși se știe că FTX și angajații săi au cumpărat proprietăți imobiliare în Bahamas, unde și-a stabilit sediul central în septembrie anul trecut, registrele de proprietate consultate de Reuters arată pentru prima dată amploarea cumpărăturilor și utilizarea preconizată a unora dintre imobile.

Citește și: Sute de români și-au „rezolvat” facturile. Au fost prinși cu „intalații” de furat curent sau gaze

Sam Bankman-Fried, fostul „rege al criptomonedelor”, acum căzut în dizgrație, dă vina pe fosta lui prietenă pentru prăbușirea FTX și pierderea a 32 de miliarde de dolari.

În calitate de director executiv al Alameda Research, Caroline Ellison și-a asumat un rol principal în sprijinirea lui Sam Bankman-Fried în construirea imperiului FTX. Tot ea a fost cea care i-a anunțat pe angajați și pe clienți de dezastrul financiar.

Alameda și bursa de criptomonede FTX erau ambele creația prietenului dnei Ellison, dl Bankman-Fried, iar acesta o alesese pe ea pentru a o ajuta să conducă Alameda cu un an înainte.

Pentru o vreme, au călărit împreună pe valul criptografic, FTX ajungând în cele din urmă la o evaluare de succes de 32 de miliarde de dolari. Luna aceasta, totul s-a prăbușit în câteva zile.

Clienții au început să se teamă de sănătatea financiară a companiilor, retrăgându-și banii de la FTX într-o perioadă scurtă și frenetică. Firmele s-au străduit să se mențină pe linia de plutire, dar au declarat faliment la scurt timp după convorbirea dnei Ellison cu angajații. Dl Bankman-Fried a demisionat din funcția de director executiv al FTX.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te