Cazurile recente legate de gesturile extreme la care recurg adolescenții, unele având finaluri dramatice, au pus pe gânduri societatea. Cu toate acestea puțini știu ce trebuie să facă pentru a împiedica aceste tragedii.
Mulți copii se plâng că sunt victimele bullyingului, alții că nu țin pasul cu materia predată la școală. Sunt de multe ori certați de părinți, iar pentru ei, acest lucru devine extrem de greu de suportat. Se simt neînțeleși și nu știu unde să caute răspunsuri.
Ce se întâmplă în mintea copiilor care vor să se sinucidă. Psiholog: ”Viața li se pare atât de grea”
Într-un interviu pentru Newsweek România, psihologul Mihai Copăceanu a explicat ce se întâmplă de fapt în mintea adolescenților care aleg să facă gestul extrem de a încerca să-și pună capăt zilelor.
Din păcate, părinții și ceilalți adulți din jurul lor nu-și dau seama de garvitatea situației în care se află acești copii sau tratează semnele cu superficialitate. Iar acest lucru se întâmplă din cauză că adolescența de azi nu mai are nimic în comun cu ce era în urmă cu 20-30 de ani.
Iar comparația prezentului cu perioada respectivă nu face decât rău.
”Adolescenții sunt prin natura lor mult mai vulnerabili decât adulții. Adolescenții sunt expuși și supuși unor situații (personale, familiale, școlare, sociale) prin care experimentează foarte des sentimente de tristețe profundă, neputință, nesiguranță, stres, confuzie, teamă, angoasă, frustrare și furie. Viața li se pare atât de grea. Și este grea pentru ei.
O prejudecată a părinților sau a altor adulți este să compare viața adolescenților de astăzi cu propria viață ca adolescent. Foarte greșit.
Părinții pot în primul rând să înțeleagă ce înseamnă cu adevărat adolescența, cu ce schimbări psihoemoționale survine și faptul că nu e vorba doar de transformări biologice și de hormoni” a explicat psihologul Mihai Copăceanu.
Mihai Copăceanu, psiholog FOTO: Facebook/ Mihai Copăceanu
Cinci moduri în care poți ajuta un adolescent
Specialistul a explicat că adolescenții care nu găsesc înțelegere în familie își acoperă foarte bine suferințele. Se ascunde de părinți cât pot de bine până în momentul în care este probabil foarte târziu.
Părinții pot vedea semnele depresiei copiilor dacă sunt puțin atenți. Iar în momentul în care le-au descoperit trebuie să le trateze cu maximă responsabiliatte, iar dacă este necesar să solicite ajutorul unui specialist.
Iată cinci lucuri importante pe care părinții de adolescenți dar și ceilalți adulți din jurul lor, ar trebui să le aibă în vedere, conform psihologului.
”1. Adolescenții de astăzi sunt foarte diferiți față de perioada în care părinții lor erau adolescenți cel puțin prin două caracteristici esențiale: sunt mult mai vulnerabili din punct de vedere psihologic, sunt mult mai expuși la amenințări pentru echilibrul psihoemoțional și au o reziliență psihologică mult mai scăzută.
Amenințările de care vorbesc, riscurile pentru sănătatea mintală sunt zilnice, ceea ce nu exista în urmă cu 20-30 de ani.
Citește și: Incident grav la o școală din București. Un elev de clasa a V-a s-a aruncat de la etajul III
2. Adolescenții suferă de cele mai multe ori în tăcere. Își pot ascunde foarte bine emoțiie, de aceea adulții și cei din jurul lor aproape în toate cazurile de suicid sau tentative de suicid declară că n-au văzut niciun semn de îngrijorare și de fapt n-au habar de ceea ce este in sufletul lor.
Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
3. Părinții declară că vor să fie prietenii adolescenților și că oricând sunt acolo, dacă au nevoie de ajutor.
Atitudinea corectă este diferită. Adolescenții nu vor veni să le spună părinților gândurile lor, emoțiile lor sau planurile lor. Din multe bariere, de teamă, de rușine, de frică de a nu fi judecat, de a nu fi crezut, de a fi ridiculizat. Astfel că adulții nu au decât să fie cu doi pași înaintea adolescenților, să înțeleagă și mai mult, să-i monitorizeze, să-i asculte mai mult.
4. Când un copil este în depresie, când un copil suferă este de înțeles că răspunsurile lui comportamentale deranjează părinții. Că un copil este neglijent, că nu are chef de nicio activitate, că (pare că) este mereu plictisit, că este irascibil și furios, poate fi un semn al depresiei.
Și atunci copilul are nevoie de un adult matur și responsabil, de un tată și de o mamă empatică și susținătoare, nu de un polițist în familie, de cineva care mereu critică.
Citește și: Un copil de clasa a VIII-a s-a aruncat de la etaj. Luase un 4 și nu mai suporta presiunea din școală
Certurile dese, conflictele au acest argument: părinții care cer ascultare și disciplină și un adolescent care psihoemoțional nu este capabil de disciplină și performanță școlară.
5. Să nu tratezi cu maximum de seriozitate stările lui, să-l desconsideri, să fii ironic, să-i spui ”dar ce ai copile, ce nu-ți convinge” sau ”ce-ți trebuie ție psiholog?” este o altă greșeală.
Recomand să nu ignorăm strigătele lor de durere și să apelăm cu un încredere la un psiholog clinician specializat în lucrul cu adolescenții” a transmis psihologul Mihai Copăceanu.
Acesta a mai precizat că numărul adolescenților care se sinucid este în creștere și în Romania nu se vorbește la nivel profesionist despre acest lucru.
”Știrile apar și dispar. Nu există un screening al ideație suicidare.
Nimeni nu vorbește în școli și cu atât mai puțin acasă. Să vorbești despre sinucidere nu îi face pe oameni să se gândească să se sinucidă. Dimpotrivă oferă posibilitatea de a vorbi despre ceea ce se întâmplă in mintea lor și arată că ne pasă de ei! Din păcate este un subiect tabu !
Citește și: Detalii șocante în cazul celor două tinere din Lupeni care s-au sinucis. Mesajul care anunța fapta
A nu vorbi poate agrava și escalada problema. Să vorbești deschis îi demonstrezi că îl tratezi cu seriozitate și că îți pasă”, a mai precizat psihologul.
Un copil de numai 11 ani a încercat joi să-și pună capăt zilelor la o școală privată din București.. S-a aruncat de la etajul al treilea al clădirii din cauză că nu mai făcea față volumului mare de materie de la școală.
Acum câteva zile, o elevă din Iași, tot în vârstă de 11 ani, a vrut să se sinucidă. A spus că are probleme personale.
Săptămân atrecută, două adolescente și-au luat zilele din cauza bullyingului de la școală. Au sărit de pe o clădire ținându-se de mână.
Iar acestea sunt doar câteva exemple. În ultimii ani, tot mai mulți adolescenți s-au sinucis sau au încercat să facă acest lucru.