Ce se întâmplă când iei o lingură de ulei de măsline pe stomacul gol? Doctorii dezvăluie beneficiile

DE Florentina Enache | Actualizat: 22.05.2025 - 20:30
Ce se întâmplă când iei o lingură de ulei de măsline pe stomacul gol? Doctorii dezvăluie beneficiile - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ce se întâmplă când iei o lingură de ulei de măsline pe stomacul gol? Doctorii dezvăluie beneficiile - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ce se întâmplă când iei o lingură de ulei de măsline pe stomacul gol? Doctorii dezvăluie beneficiile - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ce se întâmplă când iei o lingură de ulei de măsline pe stomacul gol? Doctorii dezvăluie beneficiile - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Ce se întâmplă când iei o lingură de ulei de măsline pe stomacul gol, zilnic? Doctorii dezvăluie beneficiile pentru digestie.

SHARE

Multe persoane susțin că lingură de ulei de măsline extravirgin pe stomacul gol duce la o digestie mai bună, dar și o piele mai curată și un metabolism mai activ.

Potrivit nutriționistei Riya Lakhani-Kanji, „consumul regulat de ulei de măsline extravirgin, în locul altor uleiuri, poate avea un efect pozitiv asupra intestinului, deoarece are un conținut redus de aciditate, fiind mai blând cu intestinul și provocând mai puține iritații”, conform The Independent.

Citește și: Fructul care ține departe cancerul de colon și reduce inflamația. E plin de vitamina A și de fibre

Ce se întâmplă când iei o lingură de ulei de măsline pe stomacul gol? Doctorii dezvăluie beneficiile

Ce anume face uleiul de măsline benefic pentru intestin, însă? În primul rând, uleiul de măsline este bogat în polifenoli, compuși vegetali care acționează ca antioxidanți și ajută la reducerea inflamației în organism (în special în intestin) și, în cele din urmă, susțin o microbiotă intestinală mai diversă.

Lakhani-Kanji explică: „Uleiul de măsline poate influența pozitiv diversitatea microbiotei intestinale și reduce inflamația, deoarece este bogat în grăsimi mononesaturate și compuși fenolici, acționând ca un prebiotic, favorizând bacteriile benefice, cum ar fi bifidobacteriile și lactobacilii, în timp ce inhibă creșterea bacteriilor patogene. Acest lucru duce la creșterea producției de acizi grași cu lanț scurt (SCFA), care, la rândul lor, pot oferi beneficii antiinflamatorii.”

Citește și: Fructul mic de mai care curăță colonul, regenerează ficatul, ajută somnul și taie pofta de dulce

Soiurile de măslini care conțin mai mulți polifenoli au adesea mai mulți polifenoli și în frunze, de aceea unii consumă zilnic și ceai din frunze de măslin. 

De asemenea, uleiul de măsline este bogat în oleocanthal, un compus natural cu efecte antiinflamatorii similare ibuprofenului.

Deși nu este o soluție medicinală imediată, consumul regulat de ulei de măsline extravirgin de înaltă calitate ar putea oferi un sprijin antiinflamator în timp.

Citește și: Poți slăbi fără să ții dietă sau să îți operezi stomacul. Cum este posibil? Este dovedit științific

Lakhani-Kanji spune că nu ar trebui să fim prea surprinși. „Oleocanthalul inhibă aceleași enzime ca și ibuprofenul, ducând la reducerea producției de prostaglandine, care sunt implicate în inflamație și sănătatea intestinală deficitară.”

Cu siguranță, studiile par să susțină aceste afirmații. Un studiu din 2020 publicat în Nutrition Reviews a constatat că participanții care consumau zilnic ulei de măsline aveau niveluri îmbunătățite ale anumitor bacterii benefice pentru intestin și markeri reduși ai inflamației.

Consumul excesiv de grăsimi poate provoca în continuare disconfort digestiv, astfel încât moderația și alimentația conștientă sunt esențiale, alături de mișcarea zilnică.

Lakhani-Kanji recunoaște: „Dacă este consumat în cantități mari pe stomacul gol, unele persoane pot suferi de reflux acid sau balonare”. Cu toate acestea, ea subliniază că acest lucru se întâmplă numai dacă este consumat în cantități mari, astfel încât, dacă consumați doar o lingură pe zi, este probabil să nu aveți probleme.

Dacă nu vă potrivește acest ritual, consumarea aceleiași cantități de ulei de măsline de înaltă calitate (cu același nivel de polifenoli) pe parcursul zilei este la fel de eficientă.

Nu numai că această metodă este la fel de eficientă în ceea ce privește beneficiile cardiovasculare și antiinflamatorii pe termen lung, dar dacă sunteți o persoană care are dificultăți în a consuma o cantitate concentrată de ulei de măsline deodată (fie pentru că este prea gras sau provoacă greață), distribuirea consumului de ulei de măsline extravirgin ar putea fi mai tolerabilă.

Cu toate acestea, uleiul de măsline poate fi cu adevărat benefic atunci când este consumat rece, mai degrabă decât gătit, deoarece astfel își păstrează nutrienții și proprietățile benefice, care pot ajuta intestinul în mod semnificativ.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te