Câți pași trebuie să faci pe zi pentru a-ți prelungi viața cu trei ani? Multe boli pot fi prevenite

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 13.03.2024 - 14:03
Câși pași trebuie să faci zilnic pentru a fi sănătos Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Mișcarea aduce beneficii pentru sănătate. O spun medicii, nutriționiștii, antrenorii de fitnes și sportivii de performanță. Toată lumea știe acest lucru însă bolile legate de inactivitatea fizică sunt tot mai multe și tot mai grave.

SHARE

Cercetătorii au descoperit că mersul pe jos aduce beneficii majore pentru sănătate. Mai mult, dacă faci câte 5.000 de pași de 3 ori pe săptămână, ai putea adăuga trei ani la speranța de viață. 

Pe de altă parte, costurile cu asistența medicală ar putea fi reduse cu 13%. 

Câți pași trebuie să faci pe zi pentru a-ți prelungi viața cu trei ani? sunt 5 milioane de decese premature în fiecare an

Datele sunt publicate în ”Indicele Vitalității Sănătății” publicat de Vitality și London School of Economics. Experții au analizat comportamentele și obiceiurile unui milion de membri ai programului Vitality din Marea Britanie și Africa de Sud între anii 2013 și 2023.

Citește și: ”Mitul” celor 10.000 de pași pe zi a fost demontat. Poți să atingi noul prag fără să părăsești casa

Cercetătorii au dorit să stabilească cele mai bune modalități de a forma și menține obiceiuri sănătoase pe tot parcursul vieții, precum și să analizeze știința din spatele modului în care obiceiurile sănătoase pot duce la o viață mai lungă și mai sănătoasă.

„Obișnuințele sănătoase pot prelungi profund calitatea și durata vieții”, a declarat Adrian Gore, fondatorul Discovery Vitality, într-un comunicat.

„Datele noastre arată că impactul nu este doar semnificativ, ci se aplică vârstelor, factorilor de risc și stărilor de sănătate – menținerea unei cantități mici de activitate fizică are un impact durabil asupra sănătății. Având în vedere rolul comportamentului în riscul pentru sănătate la nivel global, o mai bună înțelegere a mecanismelor obiceiurilor poate fi o modalitate puternică de a îmbunătăți sănătatea individuală și de a evolua sistemele noastre de sănătate pentru a acorda prioritate sănătății preventive.”

Nu numai că Indicele Vitalității Sănătății arată schimbările în stilul de viață pe care oamenii le pot face pentru o viață mai sănătoasă, dar arată și impactul pe care aceste schimbări la nivel individual îl pot avea asupra sistemelor globale de sănătate.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că 27,5% dintre adulți și 81% dintre adolescenți sunt inactivi fizic, iar dacă nivelul de inactivitate rămâne atât de scăzut, noi cazuri de boli care pot fi prevenite, cum ar fi diabetul de tip 2, vor ajunge să coste sistemele de sănătate 27 de miliarde de dolari fiecare. an.

Potrivit Vitality, lipsa unei activități fizice suficientă este asociată cu 5 milioane de decese premature în fiecare an la nivel global, iar unul din cinci decese la nivel mondial este asociat cu diete proaste - se estimează că 1,5 miliarde de oameni vor fi clasificați ca obezi până în 2035.

Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Ce efecte au 7.500 de pași pe zi

Micile schimbări pentru un stil de viață mai sănătos au avut efecte pozitive majore asupra tuturor grupelor de vârstă, dar au fost extrem de semnificative pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste, cu o reducere cu 52% a riscului de mortalitate după menținerea unui obicei de 7.500 de pași de trei sau mai multe ori pe săptămână.

Cei cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani au înregistrat o reducere cu 38% a riscului de mortalitate, în timp ce populația totală a înregistrat o reducere cu 27%.

Citește și: De câte minute de mers pe jos ai nevoie zilnic pentru a ține departe cancerul și bolile de inimă

Cercetarea a arătat că, în medie, 7.500 de pași pe zi au condus la cea mai mare parte a reducerii mortalității de cauză comună, iar trecerea dincolo de acest „punct dulce” a arătat îmbunătățiri suplimentare suplimentare ale sănătății.

În toate grupele de vârstă, cei care au susținut un obicei de activitate fizică de trei ori pe săptămână timp de mai mult de doi ani pot adăuga între 2,5 ani (pentru bărbați) și trei ani (pentru femei) la speranța de viață.

„Descoperirile acestui studiu reprezintă un îndemn clar la acțiune pentru factorii de decizie politică pentru a promova prevenirea în sănătatea publică și pentru a construi pe baza puterii obiceiurilor sănătoase de a îmbunătăți rezultatele individuale și colective de sănătate”, Joan Costa-Font, profesor la London School of Economics, a spus. 

„Intervențiile de succes bazate pe obiceiuri pot prelungi speranța de viață, pot implica economii considerabile pentru serviciile de sănătate publică, pot îmbunătăți productivitatea și pot ajuta la abordarea provocărilor semnificative pe termen lung reprezentate de sănătatea mintală, izolarea socială și bolile netransmisibile, cum ar fi cancerul și tipul 2. Diabet."

Citește și: Statul pe scaun mult timp poate duce la probleme de sănătate. 5 minute de mers sunt suficiente

Când au analizat impactul obiceiurilor de activitate fizică asupra riscurilor de a dezvolta diabet de tip 2, cei care au susținut 10.000 de pași de trei ori pe săptămână timp de trei ani și-au redus riscul cu până la 41%, în timp ce cei care au făcut acest lucru de patru sau mai multe ori pe săptămână au redus risc cu 57%.

În mod similar, există beneficii majore pentru cei cu această afecțiune deja. Un bărbat de 55 de ani, cu diabet de tip 2, care trece de la activitate fizică limitată pentru a-și menține un obicei de 5.000 de pași de trei ori pe săptămână, își reduce riscul de mortalitate din toate cauzele cu 40%.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te