”Mitul” celor 10.000 de pași pe zi a fost demontat. Poți să atingi noul prag fără să părăsești casa

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 12.08.2023 - 00:41
Nu mai este nevoie să faci 10.000 de pași ca să nu mori Foto: Pixabay.com (imagine cu rol ilustrativ)
Nu mai este nevoie să faci 10.000 de pași ca să nu mori Foto: Pixabay.com (imagine cu rol ilustrativ)

Până nu demult oamenii știau că trebuie să facă zilnic, 10.000 de pași pentru a-și menține sănătatea și pentru a evita decesul prematur. Acum se pare că regulile s-au schimbat. Pragul cheie este de doar 4.000 de pași pe zi. Și se poate atinge fără să ieși din casă.

SHARE

Mitul celor 10.000 de pași zilnic a fost spart. Acum poți să mergi mult mai puțin pentru a nu muri prematur. Însă, orice mișcare în plus nu poate fi decât benefică pentru organism. 

Conform statisticilor OMS, sedentarismul este a patra cea mai frecventă cauză de deces prematur.

”Mitul” celor 10.000 de pași pe zi a fost demontat. Poți să atingi pragul fără să părăsești casa

Un nou studiu arată că, pentru a vă menține în formă, sunt suficienți doar 4.000 de pași pe zi, mai puțin de jumătate de cât era pragul până acum.

Iar ajungerea la noul număr magic propus de oamenii de știință pentru a evita un mormânt timpuriu poate fi obținută fără a părăsi casa.

Citește și: De câte minute de mers pe jos ai nevoie zilnic pentru a ține departe cancerul și bolile de inimă

Ar putea însemna, teoretic, 150 de ture până la frigider și înapoi, câteva zeci de ture în grădină sau pur și simplu câteva drumuri scurte la magazine.

Oamenii de știință au descoperit că oamenii care fac doar 3.867 de pași pe zi - ceea ce echivalează cu aproximativ 40 de minute de mers pe jos - au mai puține șanse de a muri, în comparație cu cei care fac mai puțini.

Iar un număr și mai mic de pași, de 2.300, reduce riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord și accidentul vascular cerebral, potrivit cercetătorilor polonezi.

Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că această sumă scade sub limita pentru un stil de viață „sedentar”, despre care s-a demonstrat în mod repetat că crește riscul de boli de inimă și diabet de tip 2. 

Cu toate acestea, cu cât cineva poate gestiona mai mulți pași în fiecare zi, cu atât mai bine, arată studiul. 

Ce se întâmplă dacă depășești numărul de pași

Fiecare 1.000 de pași suplimentari pe zi pe care cineva i-a făcut a fost legată de o reducere cu 15% a riscului de a muri prematur, din orice motiv.

Fiecare 500 de pași suplimentari pe zi a fost legat de o reducere cu șapte la sută a probabilității de a muri din cauza bolilor cardiovasculare.

Cei 3.867 de pași pe zi necesari pentru a reduce riscul unui mormânt timpuriu echivalează cu mersul pe jos în jur de 1,9 mile (3 km) pe zi. 

Presupunând că frigiderul unei persoane se află la aproximativ 10 m distanță, ar trebui să facă 150 de călătorii acolo și înapoi pentru a măsura distanța. 

Citește și: Statul pe scaun mult timp poate duce la probleme de sănătate. 5 minute de mers sunt suficiente

O altă opțiune este 55 de runde ale grădinii. Acest lucru se bazează pe circumferința medie a unei grădini fiind de aproximativ 55 de metri în Marea Britanie, potrivit Biroului pentru Statistică Națională. 

Alternativ, a merge la un magazin - unul care se află la aproximativ o milă depărtare - și înapoi poate să urce pașii necesari pentru a reduce riscul de deces prematur.

Strângerea acestui număr de pași ar arde în jur de 150 de calorii pentru o femeie și 190 pentru un bărbat - echivalent cu un pahar mediu de vin sau o cutie de bere. 

Ce erau de fapt cei 10.000 de pași

Persoana medie din Marea Britanie a realizat 5.444 de pași zilnici înainte de Covid. 

Ținta de 10.000 de pași pe zi a fost promovată de zeci de ani, studiile arătând că poate ajuta la pierderea în greutate și poate reduce riscul de cancer, demență și boli de inimă.

Dar, în loc să fie  susținută din decenii de cercetări minuțioase, cifra a fost de fapt un  truc de marketing al unei companii japoneze care încerca să vândă pedometre în urma Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 1964. 

În acel moment, în țara gazdă, s-a concentrat tot mai mult pe fitness, scrie dailymail.com.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te