Întrebat despre situaţia pestei porcine africane (PPA) care afectează de ani buni sectorul creşterii porcului din România, reprezentantul Autorităţii a precizat că în prezent ne aflăm "într-o zonă de evoluţie favorabilă", atât în ceea ce priveşte PPA, cât şi pesta micilor rumegătoare, Cristian Mortasivu, director general al Direcţiei Generale de Sănătate şi Bunăstarea Animalelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat:
"Paleta de probleme pe care o acoperă ANSVSA sau de responsabilităţi este destul de largă şi putem să afirmăm că ne ocupăm de întreg lanţul alimentar, de la furcă la furculiţă.
Includem aici partea de ferme, tot ce înseamnă sănătatea animalelor, creşterea animalelor, de la reproducţie până la sacrificare, toată industria alimentară şi tot lanţul de comercializare al produselor atât de origine animală, cât şi al produselor de origine non- animală.
Cât de sănătoasă este carnea de pe piața din România? Un specialst din cadrul ANSVSA explică
Noi facem toate eforturile să garantăm că sunt alimente sigure pe piaţă. Suntem structural organizaţi astfel încât să putem să acoperim fiecare segment al lanţului alimentar şi credem că în momentul de faţă românii pot avea garanţia că pe piaţă sunt produse sigure şi în acord cu reglementările europene şi internaţionale", a precizat Mortasivu.
Citește și: Un virus care ar fi scăpat din România a pus pe jar întreaga Europă. Restricții impuse de Bruxelles
Întrebat despre situaţia pestei porcine africane (PPA) care afectează de ani buni sectorul creşterii porcului din România, reprezentantul Autorităţii a precizat că în prezent ne aflăm "într-o zonă de evoluţie favorabilă", atât în ceea ce priveşte PPA, cât şi pesta micilor rumegătoare.
"Pe pesta porcină africană înregistrăm un regres semnificativ al numărului de focare înregistrat la porcul domestic. Înseamnă că avem 25 de focare active astăzi, în timp ce în anii precedenţi aveam la un moment dat şi peste 1.000 de focare active.
Pe parcursul anului 2024, am avut în medie judeţe cu unu-două focare pe fiecare judeţ.
Au fost şi judeţe care s-au apropiat de 20 de focare, dar am avut timp de un an de zile şi nouă judeţe în care nu au înregistrat focare de pestă.
Din această perspectivă am iniţiat deja discuţiile cu Comisia Europeană pentru a le scoate în partea roz a restricţiilor.
Acesta este un nivel suplimentar, un nivel superior de siguranţă pentru pesta porcină africană şi sperăm ca până la sfârşitul anului să reuşim să migrăm către zona roz cu cel puţin două zone, adică minimum şase judeţe.
Este vorba de zona Timiş, pentru că acolo avem o încărcătură foarte mare de focare şi, de asemenea, judeţele învecinate unde este o încărcătură foarte mare de ferme, şi avem şi zona judeţului Argeş, la fel cu judeţele învecinate, Braşov, zona de centru", a explicat el.
În opinia sa, pentru eradicarea acestei boli în totalitate de pe teritoriul României este un drum lung, iar până la identificarea unei soluţii de vaccinare, ameninţarea încă există şi fermierii trebuie să fie vigilenţi.
"Noi avem pestă porcină africană în România din 2017, iar pentru eradicarea bolii în totalitate este un drum lung. Este şi o problemă cu care se confruntă la ora actuală întreaga Europă. Prezenţa bolii în mediul silvatic este o constantă şi se pare că după momente de acalmie, revine chiar şi în state care se declaraseră libere de boală, având în vedere încărcătura virală din mediul silvatic.
Citește și: Pesta rumegătoarelor mici, aproape eradicată: Florin Barbu estimează închiderea focarelor în 5 zile
Ameninţarea pentru tot ce înseamnă creşterea porcului în sectorul domestic este o realitate. Vigilenţa fermierilor trebuie să fie la cote înalte până la identificarea unei soluţii de luptă activă împotriva a bolii, respectiv o soluţie de vaccinare.
Sunt foarte multe încercări în desfăşurare, sunt inclusiv vaccinuri în proces de testare, însă nu este deocamdată un orizont predictibil pentru apariţia unui vaccin pentru această boală", a mai spus directorul general al ANSVSA.
Situația micilor rumegătoare
În ceea ce priveşte pesta micilor rumegătoare, Mortasivu a subliniat că şi aici situaţia este "îmbucurătoare", mai ales că, până la sfârşitul anului, se va reuşi stingerea şi a ultimului focar.
"Nu mai avem decât un singur focar pe care nu am reuşit să îl stingem datorită unor întârzieri în procesul de intervenţie. (...) Acum aşteptăm să se îndeplinească termenul calendaristic impus de regulamentul european pentru a fi stins. Restricţiile.
Zilele trecute am avut o întâlnire la nivelul Uniunii Europene iar restricţiile au fost reduse la 10 km, în loc de 25 km, cât au fost iniţial şi ca durată în timp, deşi am avut decizie cu durata restricţiilor până la sfârşitul anului, am reuşit să apropiem acest termen pentru începutul lunii decembrie, probabil doi-trei decembrie, vom reuşi să stingem şi acel focar.
În felul acesta vom deveni ţară fără focare, iar pentru a redobândi statutul de ţară indemnă va trebui să mai treacă un termen de şase luni, undeva estimăm că aprilie, poate mai, la anul, vom reuşi să ne redobândim statutul de ţară liberă de pestă", a adăugat el.