Care este cea mai bună brânză din lume? Pe ce loc se află cea din România?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 17.12.2023 - 16:00
S-a stabilit care este cea mai bună brânză din lume - Foto: profimediaimages.ro - cu rol ilustrativ
branza italiana

Care este cea mai bună brânză din lume? Un site specializat în clasificarea produselor și mâncărurilor din întreaga lume, a dat publicității, clasamentul pe 2023-2024 al acestui preparat din lapte, cu care, adesea, se mândresc și românii.

SHARE

Care este cea mai bună brânză din lume? Cel mai recent clasament realizat de platforma „Taste Atlas” - catalogul online al alimentelor din întreaga lume” prezintă Top 100 mondial al acestor produse atât de apreciate și de români. O veste mai puțin plăcută este locul ocupat de brânzeturile din România în această întrecere.

Care este cea mai bună brânză din lume? Pe ce loc se află cea din România?

Cea mai bună brânză din lume vine din Italia, ca și anul trecut, conform, ultimului clasament al „Taste Atlas”, catalogul online al alimentelor din întreaga lume, „100 cele mai bune brânzeturi din lume", ediția 2023-2024.

Brânzeturile italienești sunt peste cele din Franța, țara cu care locuitorii din peninsulă își dispută titlul de cei mai buni producători de brânză din lume. 

Anul trecut, opt brânzeturi din top 10 mondial erau italiene, iar clasamentul din acest an vine să confirme popularitatea brânzeturilor de aici.

De fapt, alături de produsele din aceste țări, cele provenind din Elveția, Spania și Grecia sunt cele care apar în mod preponderent în toate clasamentele mondiale ce se referă la cele mai apreciate tipuri de brânză din lume.

Citește și: Unde se află cea mai frumos împodobită casă de Crăciun, din România? Poate fi vizitată gratuit

România apare sporadic în acest top 100, însă, conform acestui recent clasament „Taste Atlas”, țara noastră nu este menționată cu niciun sortiment în topul general.

Cea mai bună brânză din lume a fost declarată  Parmigiano Reggiano, scrie „Taste Atlas”, a cărei origine se pierde în negura Evului Mediu.

Pe lângă locul al doilea în 2023, Mozzarella Burrata, care preia, în schimb, poziția de lider mondial la secțiunea „brânzeturi moi”.

Podiumul, tot italian, este completat de Stracchino di Crescenza, pe locul al treilea.

Pe locul al patrulea se află Graviera Naxou, o brânză grecească, iar pe locul al cincilea se află brânza spaniolă Queijo Serra da Estrela.

Pe locul al șaselea se află Burrata (printre cele mai căutate brânzeturi italiene în străinătate), urmată de franțuzoaicele Saint-André și Reblochon.

Pe locul nouă se află o brânză muntenegreană, Pljevaljski Sir, iar pe locul al zecelea se află brânza franceză Mont d'Or.

Cea mai bună brânză din lume este considerată Parmigiano Reggiano, un produs tipic italian - Foto: profimediaimages.ro

„Pe parcursul anului, oamenii evaluează acele alimente (nu bucătării) din baza noastră de date. 

Unele voturi sunt recunoscute de sistemul nostru ca fiind invalide (cum ar fi „voturile naționaliste”: oamenii dau note mari mâncărurilor lor și note mici celor din țările vecine. Noi nu contăm astfel de voturi). 

La sfârșitul anului, luăm media celor mai bine cotate feluri de mâncare din fiecare bucătărie”, au explicat anunță administratorii „Taste Atlas”, în privința criteriilor luate în calcul la realizarea acestui clasament.

De fapt, după cum explică portalul însuși, evaluarea se bazează în principal pe aprecierile utilizatorilor site-ului.

Citește și: VIDEO Povestea de 100 ani a mocăniței din Suceava răsturnată de un șofer. A fost făcută în Germania

În privința României, nu există niciun sortiment de brânză locală în acest clasament general, însă avem diferite tipuri în alte clasamente specializate.

Deși nu există niciun sortiment de brânză românească în acest clasament general, avem diferite tipuri în alte clasamente specializate, conform turnulsfatului.ro.

Astfel, urda de află pe locul 17 la categoria „brânzeturi din zer”, cașcavalul afumat se află pe locul 10 la „brânzeturi afumate”, telemeaua de Ibănești și brânza de burduf, care sunt pe locurile 36, respectiv 40 la categoria „brânzeturi din lapte de oaie”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te