Un expert a dezvăluit cât de des ar trebui să vă schimbați așternuturile în timpul lunilor de iarnă pentru a preveni răspândirea germenilor, precum și care sunt cele mai igienice materiale pentru așternut.
Cât de des să schimbi așternuturile atunci când ai gripă? Din ce material trebuie să fie acestea
Odată cu răcirea vremii vine, din păcate, și perioada gripală.
Este esențial ca în aceste luni mai reci să avem grijă de sănătatea noastră, ceea ce include și schimbarea așternuturilor de pat în mod frecvent.
În timp ce dormim, împrăștiem fără să știm germeni prin saliva noastră și bacteriile de pe piele, care pot fi transferate rapid persoanei cu care dormim.
James Higgins, CEO al Ethical Bedding, a oferit sfaturi valoroase cu privire la frecvența de schimbare a lenjeriei de pat atunci când nu ne simțim bine, a spus care cele mai igienice materiale pentru așternut și a vorbit despre longevitatea germenilor de pe lenjeria noastră de pat, conform Daily Mirror.
El ne sfătuiește: „Când suferiți de răceală sau gripă, ar trebui să încercați să vă schimbați lenjeria de pat la fiecare 72 de ore, pentru a scăpa de bacteriile care ar putea persista în așternut.”
De asemenea, el avertizează: „Virusurile pot rămâne în așternuturi și perne o perioadă destul de lungă de timp și, de fapt, ai putea transmite gripa partenerului tău prin așternuturi, ceea ce ar îngreuna și recuperarea ta. Pentru a vă oferi cele mai bune șanse de a vă îmbunătăți imunitatea în timpul somnului, asigurați-vă că vă schimbați așternuturile și fețele de pernă la fiecare trei zile.”
„În cele din urmă, țineți ferestrele deschise și perdelele trase pentru a aerisi bine camera atunci când sunteți bolnav, beneficiind în același timp de proprietățile dezinfectante ale luminii solare.”
Citește și: Explozie de cazuri de gripă în spitalele din România: "Evitați contactul cu alte persoane"
Se pare că paturile noastre confortabile ar putea adăposti germenii răcelii pentru mult mai mult timp decât am putea crede, deși durata de supraviețuire este influențată de diverse elemente, cum ar fi natura suprafeței, tipul de germen și condițiile suplimentare de mediu, cum ar fi umiditatea și nivelul de căldură.
James a dezvăluit: „Virusurile, bacteriile și ciupercile rezistă mai puțin timp pe suprafețele poroase. Suprafețele poroase includ orice tip de țesătură, cum ar fi covoarele, hainele și lenjeria de pat”.
„S-a constatat că virusurile gripale rămân infecțioase pe suprafețe neporoase doar până la nouă ore. Pe suprafețe poroase (cum ar fi lenjeria de pat), au rezistat și mai puțin timp, rămânând infecțioase doar patru ore”.
Citește și: Cum scapi cel mai rapid de gripă? Tamiflu, ibuprofen, paracetamol, miere? Verdictul cercetătorilor
„Virusurile preferă mediile calde și umede, motiv pentru care ajung adesea în corpul uman prin gât și nas. Așadar, de ce rezistă mai mult pe suprafețe neporoase, care sunt în general dure și reci? Țesăturile poroase sunt capabile să absoarbă umezeala, făcând un mediu mai uscat. Lipsa de umiditate este cea care determină degradarea structurii virusului”.
„Acesta este modul în care așternuturile absorbante sunt mai bune pentru sănătate. Având lenjerie de pat care evaporă umezeala de pe corp, se creează un mediu de dormit mai igienic.”
Citește și: Leacul băbesc care alungă gripa și răceala. Ce mănânci ca să scapi rapid de boală. Îl ai în casă
Aceasta înseamnă că țesăturile artificiale precum poliesterul sau nailonul, care nu sunt foarte absorbante, pot înrăutăți situația, deoarece pot crea un mediu umed pe tot parcursul nopții, care este inconfortabil pentru oameni, dar ideal pentru germeni.
Citește și: 5 lucruri de făcut în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Scapi rapid de simptomele păcătoase
James a adăugat: „Bumbacul standard, cu fibre scurte, este mai bun, dar nu cu mult. Fibrele scurte fac ca materialul să fie mai puțin absorbant decât materialele cu fibre lungi”.
„Bumbacul organic este bine cunoscut pentru capacitatea sa de a absorbi umezeala. Acesta creează de obicei un mediu confortabil, răcoros și uscat pe tot parcursul nopții.