Care sunt cele 4 alimente consumate și de români în care s-a găsit plumb? Cum îți aperi sănătatea?
Plumbul nu ar trebui să se regăsească în alimentele pe care le consumați, nu-i așa? Și totuși. Medicii avertizează - Care sunt cele 4 alimente consumate și de români în care s-a găsit plumb? Cum îți aperi sănătatea?
Expunerea la această substanță a fost asociată cu o serie de efecte negative asupra sănătății, inclusiv probleme de dezvoltare, leziuni ale sistemului nervos și probleme de auz la copii, precum și hipertensiune arterială, dureri articulare și probleme de reproducere la adulți.
Citește și: Cum să adormi rapid seara. Metoda simplă, fără medicamente, care nu te costă nimic
În același timp, rapoartele continuă să documenteze niveluri ridicate de plumb în produse alimentare precum compotul de mere, praful de scorțișoară, praful proteic și ciocolata. Anul acesta, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a stabilit noi orientări privind limitele conținutului de plumb în alimentele pentru copii.
De ce ar exista plumb în alimentația noastră? Cum ajunge plumbul în alimente
Plumbul este un metal care se găsește în mod natural pe planeta noastră și a fost utilizat în produse precum benzină, vopsea, instalații sanitare, cosmetice, ceramică și baterii, potrivit Institutului Național de Științe ale Sănătății Mediului.
Plumbul și cadmiul se găsesc în pudrele proteice pentru creșterea masei musculare, potrivit unui raport
Adesea, plumbul din alimente provine din sol. „Cel mai frecvent motiv este că plumbul, la fel ca alte metale și metale grele, este o componentă naturală a pământului și a scoarței terestre”, a spus dr. Joseph Zagorski, toxicolog și profesor asistent la Centrul de Cercetare pentru Siguranța Ingredientelor al Universității de Stat din Michigan.
Citește și: Ce se întâmplă în corp, dacă dormi cu o lumină aprinsă? Ochii, cei mai afectați
Unele plante sunt mai predispuse să absoarbă plumbul din sol și să îl stocheze în propriile țesuturi, a adăugat el. Dacă culturile sunt cultivate în zone cu niveluri mai ridicate de plumb în mediu, acestea pot conține mai mult metal, arată CNN
Dar nu toate sursele de plumb din mediu sunt naturale, a spus Zagorski. Activitățile umane, cum ar fi topirea, duc frecvent la contaminarea cu plumb, și au existat pesticide care conțineau plumb, a adăugat el.
Utilizarea benzinei cu plumb poate duce, de asemenea, la contaminarea plantelor prin aer, a spus dr. Tasha Stoiber, cercetător principal la Grupul de lucru pentru mediu. Plumbul a fost eliminat treptat din benzina pentru mașini, dar este încă utilizat în unele tipuri de combustibil.
Contaminarea poate apărea și prin adăugarea de plumb în alimente, așa cum s-a întâmplat în 2023 cu unele pungi de compot de mere. Dar acest lucru nu se întâmplă de obicei.
Care sunt cele 4 alimente consumate și de români în care s-a găsit plumb? Cum îți aperi sănătatea?
Deoarece metalul greu se găsește în mediu, este puțin probabil ca oamenii să ajungă la un nivel zero de expunere la plumb în alimentele noastre sau în orice alt loc. Cu toate acestea, plumbul – chiar și în doze mici – poate avea efecte asupra sănătății, a spus Stoiber.
Pentru copii, îngrijorarea este deosebit de mare, deoarece corpul lor mai mic și metabolismul lor îi fac mai vulnerabili la efectele nocive cauzate de expunere, potrivit FDA.
Agenția federală a depus eforturi pentru a reduce expunerea alimentară la contaminanți pentru copii cât mai aproape de zero. Și nu a fost identificat niciun nivel sigur de expunere la plumb, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.
Cu toate acestea, FDA utilizează un nivel de referință de 2,2 micrograme pe zi pentru expunerea alimentară la plumb pentru copii și 8,8 micrograme pe zi pentru femeile în vârstă fertilă. Experții utilizează aceste cifre pentru a evalua când o expunere este potențial îngrijorătoare și când un produs trebuie semnalat.
Cea mai bună apărare împotriva plumbului
Ghidurile privind expunerea alimentară la plumb sunt greu de transpus în practică acasă și probabil că nu veți ști exact cât conține alimentele pe care le consumați, a spus Stoiber.
Ea recomandă să căutați mărci care testează regulat produsele alimentare pentru a determina nivelul de plumb. Și cea mai bună apărare împotriva plumbului – și a oricărei alte toxine – este o dietă diversificată și bogată din punct de vedere nutrițional, a spus Zagorski.
Consumul unei varietăți de alimente poate ajuta în două moduri. În primul rând, reduce probabilitatea de a consuma prea mult dintr-un aliment care ar putea conține plumb.
De exemplu, la începutul acestui an, un raport a descoperit plumb în pudrele proteice. Consumul ocazional al acestor pudre proteice nu este la fel de îngrijorător ca în cazul unei persoane care consumă shake-uri proteice de trei ori pe zi.
„Pudra proteică este destinată să fie un supliment, nu o dietă”, a spus Zagorski.
În al doilea rând, o dietă bogată în nutrienți și variată poate ajuta, de asemenea, la apărarea naturală a organismului împotriva elementelor nedorite, a adăugat el. Organismul preferă să absoarbă fierul în detrimentul plumbului, astfel încât, dacă dieta conține suficient fier, sistemul digestiv va permite mai ușor trecerea plumbului, a spus el.
„Doza face otravă”, a spus Zagorski. „Organismul este foarte bun la a se îngriji și a elimina toxinele, așa că trebuie să ne asigurăm că îi oferim instrumentele de care are nevoie și că nu consumăm excesiv un singur lucru.”