Care este antidotul pentru Fentanil, drogul de 50 de ori mai puternic decât heroina

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 27.09.2023 - 18:31
Fentanilul este unul dintre cele mai periculoase droguri sintetice - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

De câteva zile, în scandalul drogurilor din România, a fost atrasă atenția și asupra unui medicament foarte puternic și care are un efect stupefiant. Este vorba despre Fentanil, atât de periculos că 1 kg de drog are potențialul de a ucide jumătate de milion de oameni.

SHARE
Un medic atrage atenți asupra pericolului dat de consumul de 𝐅𝐞𝐧𝐭𝐚𝐧𝐢𝐥, substanța de care un farmacis este acuzat că o trafica. Este de zeci de ori mai puternic decât heroina și dă dependență. 
 
Mai mult, conform doctorului, câteva miligrame pot fi letale. Artistul R&B Prince a murit de o supradoză cu acest drog.

Care este antidotul pentru Fentanil, drogul de 50 de ori mai puternic decât heroina. Câteva mg ucid

Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă cu privire la  Fentanil, unul dintre cele mai puternice opioide sintetice similare cu morfina dar de 100 de ori mai puternic și, de asemena, de 50 de ori mai puternic ca heroina.
 
”O singură doză (doar 1-2 miligrame) poate fi fatală. Creează dependență și are un risc major de supradoză. Acum a ajuns și în Europa. 𝐅𝐞𝐧𝐭𝐚𝐧𝐢𝐥𝐮𝐥 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐝𝐫𝐨𝐠𝐮𝐥 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐝𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐭 𝐝𝐢𝐬𝐩𝐨𝐧𝐢𝐛𝐢𝐥 (ș𝐢) î𝐧 𝐑𝐨𝐦â𝐧𝐢𝐚. Un pericol exploziv, ignorat de autorități.
Problema drogurilor nu mai e doar o problemă de sănătate publică ci o problemă de siguranță publică”, a precizat medicul pe pagina sa de facebook.
 
El a precizat că fabricarea ilicită în laborator și prețul redus (comparativ cu alte droguri) au dus la o veritabilă epidemie de supradoză și decese în Statele Unite ale Americii. Doar un singur kilogram de drog are potențialul de a ucide jumătate de milion de oameni conform Agenției americane pentru controlul drogurilor.
 
 
La fiecare 5 minute un american moare din cauza drogurilor de sinteză. Acum a ajuns și în Europa dar Fentanilul și alte droguri sintetice nu reprezintă încă cea mai mare preocupare (conform comisarului european Johansson) deși
 
Europa are capacitatea de laborator de a produce droguri sintetice, ceea ce ar putea declanșa rapid o criză (spre deosebire de Statele Unite unde sunt importate din Mexic) iar creșterea cererii de opiode de sinteză este previzibilă în
 
contextul reducerii drastice a ofertei de heroină determinată de interzicerea cultivării macului de către talibanii din Afganistan.
Conform rapoartelor,  434 de laboratoare de producție ilicită de droguri de sinteză au fost distruse doar într-un singur an în UE.

De ce este atât de periculos Fentanilul

Acesta este un opioid sintetic similar cu morfina dar de 100 de ori mai puternic și, de asemenea 50 de ori mai puternic ca heroina. Creează dependență (căutare și consum compulsiv) și are un risc major de supradoză.
 
Este un medicament eliberat pe bază de rețetă specială (pe lista medicamentelor esențiale la OMS). Fentanilul fabricat în laboratoare ilicite și utilizat ilegal cel mai adesea asociat cu supradozele recente.
 
 
Este vândut ilegal sub formă de pulbere, aruncat pe hârtie absorbantă, pus în picături pentru ochi și spray-uri nazale sau transformat în pastile care arată ca alte opioide prescrise.
 
 O singură doză, de 1-2 miligrame poate fi letală
.
Riscul crește în cazul fentanilului fabricat ilicit (inclusiv prin faptul că unii traficanți produc ,,fentanil” mai ieftin dar cu ,,high” prelungit prin amestecul cu alte droguri cocaină, heroină, meteamfetamină, MDMA) - sau de asocierea altor medicamente sau alcool.
 
 𝐒𝐮𝐩𝐫𝐚𝐝𝐨𝐳𝐚 duce la depresie respiratorie (respirație rară, superficială, stop respirator), somnolență, confuzie, comă și moarte.
 

Antidotul la intoxicația cu Fentanil

Există antidot - Naloxona - sub formă injectabilă și spray-uri nazale, a explicat Tudor Ciuhodaru. Medicamentul poate inversa rapid efectele supradozei iar uneori pot fi necesare mai multe administrări. Cazurile de dependență-sevraj pot beneficia și de tratament medicamentos (Naltrexonă, Buprenorfină sau non-opioidul lofexidină).
 
De asemenea, este bine de știut cinci reguli simple de acordare a primului ajutor în caz de intoxicație cu Fentanil
 
1. Utilizați doar medicamente prescrise de medic și cumpărate doar din farmaciile autorizate (! Atenție la comerțul on line). Fentanilul este considerat în România drog de mare risc și de aceea medicamentele se eliberează doar cu prescripție medicală specială (stupefiante și psihotrope).
 
 
2. Medicamentele prescrise pe rețetele de stupefiante sunt doar pentru dumneavoastră și trebuie depozitate într-un loc la care doar dumneavoastră să aveți acces.
3. Educația e cea mai bună formă de prevenție. Explicați celor dragi riscurile medicale și legale ale consumului de fentanil comercializat ilicit sau oferit de anturaj.
 
4. Învățați să recunoașteți simptomele unei supradoze.
5. Noțiunile de prim ajutor sunt esențiale - ABC-ul resuscitării (suport vital de bază) și administrarea de antidot.
Și dacă vă întrebați dacă se poate ceva și mai rău decât fentanilul? Tranq (o combinație între fentanil și un anestezic de uz veterinar) e cel care te transformă în zombie.
 
Pe măsură ce pandemia s-a instalat, drogul zombie a luat cu asalt Philadelphia (peste 25% din dozele de fentanil au fost identificate ca adulterate cu xilazină).
 
 
Este autodistrugere la maxim. În mai, primul deces legat de drog a fost anunțat în Marea Britanie …Așa că e nevoie de măsuri ferme și urgente. Le-am propus deja și în România și la nivel european.
 
El a precizat că a propus în Parlamentul European, în calitatea sa de prim-vicepreședinte al Comisiei de Sănătate un nou demers legislativ privind implementarea unui Plan European de luptă antidrog ce prevede 3 măsuri clare - pedepse severe (producția și traficul de droguri să fie incluse la infracțiuni extrem de grave ,,euroinfracțiuni” conform articolului 83 din tratatul de funcționare al UE) + educație pentru sănătate în toate școlile pentru a beneficia gratuit de prevenție, cunoașterea riscurilor, simptomelor, cunoașterea posibilităților de tratament, + suport pentru dependenți.

Artiști celebri care au murit de supradoză de fentanil

Artistul iconic de pop, rock și R&B Prince a murit în urma unei supradoze accidentale de fentanil, la vârsta de 57 de ani, în casa sa din Chanhassen, Minnesota, pe 21 aprilie 2016. Procurorii au susținut că el credea că ia Vicodin, dar că i se

 găseau pastilele cu fentanil. Prince, care era cunoscut pentru performanțele sale extravagante și atletice în timpul turneului, a suferit de dureri severe și de dependență în anii de dinainte de moartea sa, potrivit Associated Press.

Elvis Presley a murit în urma unui atac de cord la vârsta de 42 de ani, pe 16 august 1977. A murit după ce a luat un amestec de diferite medicamente, inclusiv codeină, Valmid, quaaludes și Placidyl.

Conform presei, moartea lui a fost punctul culminant al anilor de abuz de analgezice, printre care și fenanilul, prescrise de medicul său, care a adus și diverse probleme de sănătate mai târziu în viață, inclusiv glaucom și boli intestinale, scrie adevarul.ro.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te