sâmbătă 27 decembrie
EUR 5.0890 USD 4.3140
Abonează-te
Newsweek România

Bătălia micului dejun. Ce este mai bun pentru glicemie – ouăle amestecate sau fulgii de ovăz dimineața?

Data publicării: 27.12.2025 • 07:45 Data actualizării: 27.12.2025 • 07:45
Ouă dimineața - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ouă dimineața - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ochiuri dimineața - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ochiuri dimineața - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Bătălia micului dejun: ouăle amestecate sau fulgii de ovăz? Ouăle oferă proteine care stabilizează glicemia, iar ovăzul furnizează fibre care încetinesc absorbția zahărului. Alegerea ideală depinde de metabolismul și preferințele tale.

Dacă încerci să menții un nivel stabil al zahărului din sânge, alegerile din meniul de dimineață sunt cruciale.

Cele două opțiuni de mic dejun cele mai populare sunt radical diferite.

Bătălia micului dejun. Ce este mai bun pentru glicemie – ouăle amestecate sau fulgii de ovăz dimineața?

Pe de o parte, se află ouăle amestecate, o „bombă” proteică. În celălalt se află fulgii de ovăz, un aliment de bază clasic. 

Nutriționiștii au detaliat modul în care aceste alimente afectează nivelul de glucoză și care este cea mai bună alegere pentru tine, scrie EatingWell.

Consumul de ouă crește nivelul zahărului din sânge?

O jumătate de cană de ouă întregi amestecate conține 164 de calorii, 12 g grăsimi, 1,7 g carbohidrați, 0 g fibre și 11 g proteine.

„Deoarece ouăle amestecate au un conținut foarte scăzut de carbohidrați și sunt în mare parte proteine ​​și grăsimi, ele însele au un impact minim asupra nivelului de zahăr din sânge”, explică dieteticianul specializat în prediabet Jackie Topol.

Prin urmare, este important să fii atent la ce gătești.

Citește și Poți mânca ouă în fiecare zi fără să-ți faci griji în privința colesterolului? Ce au descoperit cercetătorii

„Prăjirea ouălor în unt sau ulei vegetal va crește conținutul de grăsimi, ceea ce poate încetini digestia și poate crește și mai mult glicemia. Adăugarea de legume bogate în fibre va ajuta, de asemenea, la încetinirea creșterii glucozei”, adaugă ea.

Contează și cu ce îți consumi ouăle.

Servirea lor cu câteva felii de pâine, cereale sau fructe poate provoca o creștere bruscă a glicemiei. 

Cu toate acestea, proteinele și grăsimile din ouă ajută la încetinirea digestiei, netezind vârfurile de glucoză și menținându-te sătul pentru mai mult timp, explică experta în diabet Amy Kimberlain.

În cele din urmă, ouăle rămân un candidat puternic.

Cum afectează fulgii de ovăz glicemia?

Un bol cald, confortabil și sățios de fulgi de ovăz este o pânză goală pentru orice topping.

O cană de fulgi de ovăz gătiți conține 182 de calorii, 6 grame de grăsimi, 27 de grame de carbohidrați, 4 grame de fibre alimentare și 5 grame de proteine. 

Citește și Îl pui în iaurt dimineața și îți curăță colonul după mese copioase

„Fulgii de ovăz conțin carbohidrați, așa că îți vor afecta nivelul zahărului din sânge. În plus, tipul de ovăz, metoda de gătire și aditivii determină cât de repede crește glicemia”, explică Kimberlyne.

Jackie Topol clasifică tipurile de fulgi de ovăz:

  • Ovăz tăiat în oțel: cel mai puțin procesat, cel mai bogat în fibre și cel mai lent de digerat. Are cel mai ușor impact asupra glicemiei.
  • Fulgi de ovăz: Procesați moderat, sursă bună de fibre, provoacă o creștere moderată a zahărului.
  • Instant: Fabricat din cereale măcinate, se gătește și se digeră cel mai rapid, ceea ce poate provoca o creștere bruscă a nivelului de glucoză.

Totuși, este important de reținut: toți ovăzii conțin fibre solubile, care încetinesc digestia, scrie UNIAN

Experții subliniază: dimensiunea porției și conținutul de zahăr sunt cruciale.

Adăugarea de proteine ​​(iaurt grecesc, nuci) sau fibre suplimentare (fructe de pădure, semințe de chia) va ajuta la prevenirea creșterilor bruște ale glicemiei.

Ouă sau fulgi de ovăz: Verdictul

Deci, cine este câștigătorul? Răspunsul: Depinde.

„Deși ouăle în sine provoacă cea mai mică creștere a glicemiei, fără carbohidrați, ți se va face repede foame”, spune Topol.

Asta înseamnă că probabil le veți consuma cu pâine prăjită sau fructe, ceea ce vă va afecta nivelul de glucoză.

Ochiuri dimineața - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ochiuri dimineața - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Fulgii de ovăz, însă, dacă sunt preparați cu proteine ​​și fibre (fără zahăr), pot oferi energie de lungă durată și pot atenua răspunsul glicemiei.

Citește și: Alimentul din bucătărie care curăță instant colonul și te ajută să slăbești. Costă 3 lei punga

Concluzia: încercați un mic dejun echilibrat, cu proteine, fibre și grăsimi sănătoase.

„Corpul fiecăruia reacționează diferit. Verificați-vă glicemia după mese pentru a înțelege tiparele dumneavoastră”, sfătuiește Kimberlyne.

Mai multe articole din secțiunea Sănătate
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră