Antibioticele sunt de negăsit în farmacii. Cauza: prețul de producție, mai mare decât cel de vânzare

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 06.07.2023 - 21:01
Antibioticele sunt de negăsit în farmacii. Prețul de producție, mai mare decât cel de vânzareFoto: freepik.com

Antibioticele sunt de negăsit în foarte multe farmacii din țară pentru că firmele românești și străine spun că prețul de producție este mai mare decât cel de vânzare. Stocurile farmaciilor se epuizează rapid și pacienții caută cu disperare medicamentele.

SHARE

Antibioticele sunt de negăsit în foarte multe farmacii din țară pentru că firmele românești și străine spun că prețul de producție este mai mare decât cel de vânzare. Stocurile farmaciilor se epuizează rapid și pacienții caută cu disperare medicamentele. 

Printre ele amintim „Monural”, antibiotic folosit în infecțiile urinare, „Zinat”, un antibiotic cu spectru destul de larg, foarte folosit în însoțirea tratamentelor răcelilor,” Extraveral”, din plante, care liniștește sistemul nervos, alte două antibiotice „Ospamox” și „Metronidazol”, „Ketonal”, un antiinflamator, „Clexane”, care previne formarea cheagurilor de sânge postoperator, „Ercefuryl”, un antimicrobian intestinal și… lista poate continua.

Citeşte şi: Scandal de corupție la Inspectoratul de Aviație al MAI. Prejudiciu de peste 23.000.000 de lei

Prețul de producție, mai mare decât cel de vânzare

Producătorii români și străini au început să refuze să mai producă unele dintre medicamente, deoarece prețul de producție este mai mare decât cel de vânzare, conform replicaonline.ro

Acest lucru se datorează faptului că prețul de vânzare este impus de Ministerul Sănătății.

„Primesc telefoane de la pacienți. Există o întreagă listă de medicamente care nu se mai produc. Acest lucru se întâmplă deoarece costul de producție este mai mare decât cel de vânzare. Prețul este mai mare decât cel cu care au voie să-l vândă.

Citeşte şi: Chirurgul Mircea Beuran, achitat pentru corupţie. Era acuzat că a luat 10.000 € de la o doctoriță

De exemplu, costul producției este de cinci lei, și ei au voie să-l vândă cu patru lei. Prețul de vânzare este impus de Ministerul Sănătății, care a emis o listă în acest sens.

În plus, producătorii trebuie să plătească taxa Clawback, care s-ar traduce un ajutor al producătorilor români pentru statul român, în sensul că valul de medicamente ce se produce în plus față de anul anterior, se plătește. 

Taxa a rămas aceeași și totul a fost suportat de producători. Unele firme producătoare de medicamente s-au retras de pe piață, din acest motiv”, a declarat Vasile Rizea, președintele Colegiului Farmaciștilor Constanța.

Cumpărate cu doi euro, vândute cu zece

Prețul medicamentelor din import este cel mai mic dintr-o listă de doisprezece state din Comunitatea Europeană.

„Medicamentele din import au cel mai mic preț dintr-o listă de doisprezece – treisprezece state din Comunitatea Europeană. De exemplu, un medicament care se exportă în România cu doi euro, în alt stat are prețul de zece euro.

Normal că producătorul extern preferă să-l exporte unde câștigă mai mulți bani. În plus, există intermediari români, care cumpără medicamentele de la producătorii externi și le revând. Și aceștia vor să obțină prețul cel mai bun și le trimit în alte țări. Acest fenomen îl numim export paralel”, a conchis Vasile Rizea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te