Scandal de corupție la Inspectoratul de Aviație al MAI. Prejudiciu de peste 23.000.000 de lei

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 21.06.2023 - 12:41
Elicopter SMURD Foto: IGAv

Un scandal de corupție a apărut la Inspectoratul General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne. Procurorii și ofițerii anticorupție fac cercetări într-o cauză privind efectuarea și decontarea unor lucrări de reparații sau mentenanță a elicopterelor SMURD.

SHARE

Un scandal de courpție a izbucnit la o structură a Ministerului de Interne. Miercuri dimineață, procurorii și ofițerii anticorupție au descins la sediul Inspectoratului General de Aviație.

Anchetatorii fac investigații într-o speță privind decontări de lucrări de reparații sau mentenanță fictive sau supraevaluate la aeronavele IGAv, inclusiv elicoptere SMURD. Toate infracțiunile au fost comise începând cu 2019. Prejudiciul este de peste 4 milioane de euro.

Percheziții la Inspectoratul de Aviație al MAI. Cercetări provind fapte grave de corupție

”Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni

 privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada 2019-2023, în legătură cu efectuarea și decontarea unor lucrări de reparații/mentenanță a unor aeronave care asigură suportul aerian pentru

 structurile Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv misiuni aeromedicale S.M.U.R.D., prejudiciul cauzat fiind estimat, la acest moment, la suma de aproximativ 23.200.000 lei.

Citește și: VIDEO Lucian Bode spune că SMURD este o structură vitală în actuala arhitectură a statului român

În cursul zilei de 21 iunie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate 30 percheziții pe raza municipiului București și a județului Ilfov, din care 14 se realizează la sediile a trei instituții publice, restul la sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii militari beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române”, a transmis DNA într-un comunicat de presă.

Un punct de vedere oficial a dat și IGAv.

”Astăzi, 21 iunie a.c., Direcția Națională Anticorupție a efectuat o percheziție la sediul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I.                                                                        

Având în vedere că cercetarea este în derulare, instituția noastră nu este abilitată să comunice informații referitoare la procedura judiciară menționată.                                    

Instituția noastră a urmărit în permanență respectarea legalității în desfășurarea activității profesionale a angajaților și a manifestat toleranță zero pentru abaterile de la prevederile legale în vigoare, regulamentele și dispozițiile pe linie profesională aplicabile cadrelor militare.          

Citește și: Bode, despre poliţiştii rutieri prinşi când luau mită: „Astfel de practici sunt de netolerat în MAI”                                   

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală. Această activitate nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, a transmis instituția.

Inițial, surse Newsweek anunțau aproximativ 30 de percheziții la sediile a 14 firme din București și Ilfov și la Școala Superioară de aviație Băneasa, precum și la domiciliile mai multor persoane

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te