Agenția Coreeană pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (KDCA) a confirmat, luni, că bărbatul cu vârsta curprinsă între 50 și 60 de ani a murit după ce a fost infectat cu Naegleria fowleri. Acesta a stat timp de patru luni în Thailanda, unde s-ar fi infectat și s-a întors în Coreea de Sud pe 10 decembrie, potrivit The Korea Times.
În seara în care a revenit acasă, pacientul a început să prezinte simptome de meningită, cum ar fi dureri de cap, febră, vărsături, tulburări de vorbire și înțepenirea gâtului și a a doua zi a ajuns la urgențe.
Pe 21 decembrie, bărbatul a decedat, iar medicii au făcut mai multe investigații pentru a stabili cu exactitate cauza morți, aceștia descoperind că a fost infectat cu Naegleria fowleri.
Nu există vaccin sau tratament
Shin Ho-joon, un microbiolog la Universitatea Ajou, a declarat că odată ce un pacient se infectează cu Naegleria fowleri, șansele de supraviețuire sunt extrem de scăzute pentru că boala progresează rapid.
„Diagnosticul preventiv al infecției este foarte dificil, deoarece simptomele precoce sunt similare cu cele ale răcelii comune. Și, în momentul în care un pacient prezintă simptome mai vizibile, cum ar fi înțepenirea gâtului, inconștiența, coma sau moartea pot apărea în următoarele zile, ", a spus micorbiologul pentru The Korea Times.
„De aceea, în majoritatea cazurilor, infecția este detectată post-mortem”.
„Nu există niciun tratament sau vaccin eficient împotriva lui”, a adăugat Shin.
Primul caz din Coreea de Sud
Este primul caz de infectare cu amiba „devoratoare de creier” în Coreea de Sud și primul deces din această cauză. Agenția Coreeană pentru Controlul și Prevenirea Bolilor nu a stabilit încă sursa infecției, dar a transmis că bărbatul ar fi putut contracta amiba într-o piscină cu apă contaminată.
Specia de amibă menţionată, un organism unicelular, se găseşte frecvent în sol şi în apa dulce cu temperatură ridicată şi îi infectează pe oameni atunci când pătrunde în organism pe la nivelul nasului, călătorind apoi până în creier, unde declanşează o formă rară dar adeseori mortală de infecţie, potrivit specialiştilor de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite, scrie Agerpres.
Această amibă provoacă migrene severe, hipertermie, probleme la nivelul gâtului şi vărsături, vertij, letargie, confuzie şi halucinaţii.