O analiză minuțioasă a 103 studii științifice, privind contaminarea alimentelor cu microplastice, a constatat că acțiuni simple, precum deschiderea unei sticle de plastic sau utilizarea unui tocător de plastic, pot împrăştia particule minuscule de polimeri comuni.
Chiar și sticlele de sticlă care folosesc o garnitură de plastic, cutiile de pizza căptușite cu plastic, cănile de cafea de unică folosință, căptușite cu plastic, pliculețele de ceai din plastic, ambalajele din plastic și recipientele din plastic pentru microunde elimină microplastic, așa cum o pisică persană își împrăștie blana, primăvara.
Problema, spune o echipă condusă de biologul Lisa Zimmermann, de la organizația non-profit Food Packaging Forum, din Elveția, este omniprezentă.
Ambalajele alimentelor tale lasă microplastice, la fiecare masă. Sunt presărate peste tot
„Aceasta este prima dovadă sistematică a modului în care utilizarea normală și intenționată a alimentelor ambalate în plastic poate fi contaminată cu microplastice și cu nanoplastice”, a declarat Zimmermann.
Cu cât oamenii de știință studiază mai mult micro și nanoplasticele, ori nanoparticulele magnetice (MNP), cu atât se observă cât de răspândite au devenit.
Acestea sunt bucăți minuscule de material, prea mici pentru a fi văzute, eliberate de o varietate de polimeri, pe măsură ce sunt utilizați sau se descompun în mediu.
Citeşte şi: VIDEO De ce trebuie să te ferești de tigaia cu teflon și recipientele din plastic. Ce spune medicul
Plasticul este omniprezent în societatea noastră modernă, oferind o soluție ieftină și ușor de fabricat pentru orice, de la depozitare la îmbrăcăminte și mobilier.
În ultimele decenii, a devenit clar că rezistența sa la degradare nu înseamnă că este impermeabil la sfărâmare în fragmente mai mici, care se filtrează ușor prin ecosisteme, conform sciencealert.com.
Studiile au descoperit microplastice în tot corpul uman, inclusiv în placentă. Acestea au fost găsite în fiecare organ major, la șoareci, inclusiv în fetușii lor.
Citeşte şi: Obiceiuri banale în bucătărie prin care poți contamina mâncarea cu microplastice. Ce riscuri există
Ceea ce face acest lucru și mai îngrijorător este faptul că avem foarte puține informații despre impactul asupra sănătății, deși nu pare promițător.
Un studiu de anul trecut a constatat că pacienții cu afecțiuni cardiace și AVC cu o concentrație mare de microplastice în placa arterei carotide aveau un risc semnificativ crescut de deces.
Zimmermann și colegii săi au examinat 103 studii, care au investigat prezența particulelor de plastic în alimente și simulanți alimentari.
Citeşte şi: Salata verde, morcovii, grâul conțin microplastice. Cum ajung poluanții în mâncare? Efectul în corp
Din aceste studii, au extras 600 de intrări, despre articolele care intră în contact cu alimentele, dintre care 96% au raportat prezența nanoparticulelor de plastic (MNP).
Aceste intrări au fost de asemenea compilate într-un tablou de bord, care poate fi căutat și filtrat, pe care îl poate accesa oricine.
Aceasta permite utilizatorilor să se concentreze asupra diferitelor tipuri de articole care intră în contact cu alimentele, de la ambalaje, la biberoane, precum și asupra diferitelor tipuri de plastic.
Farfuria de plastic se degradează şi lasă microplastice
Cercetătorii au descoperit că, în cazul unor articole reutilizabile din plastic, cum ar fi bolurile din melamină, mai multe studii au arătat că, la acestea, cantitatea de microplastice eliminate creștea odată cu fiecare spălare.
Acest lucru sugerează că încălzirea și abraziunea repetate cresc viteza cu care aceste articole se degradează. Cercetătorii observă că alimentele ultraprocesate conțin mai multe microplastice decât alimentele minimal procesate.
Bărbat preparându-şi ceaiul într-un pahar de plastic. Dejunul îl aşteaptă, într-o farfurie de plastic - Foto: Pexels/ray guesc
Motivul este simplu: mai multe etape de procesare înseamnă o expunere mai mare la echipamentele de procesare din plastic folosite, ceea ce duce la mai multe nanoparticule microplastice (MNP) în produsul final.
Constatările lor, spun cercetătorii, indică cu tărie nu numai că sunt necesare mult mai multe cercetări, ci și că trebuie depuse mai multe eforturi, pentru a reduce la minimum utilizarea materialelor plastice în ambalarea și prepararea alimentelor.