Fie că tăiați legume pe un tocător din plastic sau reîncălziți cina de aseară într-un recipient din plastic, este posibil să vă creșteți expunerea la microplastice.
Când gătiți, depozitați alimente și chiar când preparați cafeaua sau ceaiul de dimineață, este posibil să adăugați fără să vă dați seama microplastice în alimente și băuturi.
Aceste particule minuscule de plastic apar din ce în ce mai des nu numai în alimentele noastre, ci și în organismul nostru (atenție: au fost găsite în întregul organism, de la creier la sânge, ficat și placentă).
Citește și: Microplastice au fost găsite în corpul bărbaților. Ar putea fi un factor care duce la infertilitate
Obiceiuri banale în bucătărie prin care poți contamina mâncarea cu microplastice. Ce riscuri există
Microplasticele ajung în alimentele noastre în mare parte prin solul, apa și aerul contaminate.
Dar acest lucru se poate întâmpla și chiar în bucătărie, prin obiceiuri zilnice simple asupra cărora probabil aveți un control mare.
În prezent, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine modul în care microplasticele și nanoplasticele pot afecta sau dăuna în mod direct sănătății umane.
Dar unele rezultate preliminare ale cercetărilor ne permit să vedem că potențialele consecințe asupra sănătății nu sunt neapărat grave. De exemplu, rezultatele unui studiu observațional arată că microplasticele găsite în artere pot crește riscul de accident vascular cerebral și boli de inimă, conform HuffPost.
Citește și: Creierul uman, poluat cu microplastice. Poate declanșa o boală gravă. „E o urgență globală”
Odată pătrunse în corp, microplasticele pot provoca și inflamații, stres oxidativ și pot perturba echilibrul sistemului imunitar.
Mai mult, microplasticele pot acționa ca vectori pentru substanțe chimice toxice, precum metale grele sau compuși perturbatori endocrini, favorizând apariția unor afecțiuni cronice sau dereglări hormonale.
Dacă sunteți îngrijorat de expunerea la microplastice și de modul în care obiceiurile dumneavoastră din bucătărie pot juca un rol în acest sens, avem vești bune. În majoritatea cazurilor, puteți apela la câteva schimbări simple, fără plastic.
Citește și: Pericolul mortal din apa de băut. Cum putem să ne protejăm de invazia microplasticelor?
Tocătoare din plastic
Mulți oameni folosesc tocătoare din plastic deoarece sunt neporoase și mai ușor de curățat. Dar aceasta nu este cea mai bună idee.
Când tăiați alimente pe plastic, adesea introduceți microplastice direct în mâncare. Cu cât tăietura este mai adâncă, cu atât se eliberează mai multe microplastice.
Obiceiuri banale în bucătărie prin care poți contamina mâncarea cu microplastice. Ce riscuri există - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
„Tocătoarele din plastic reprezintă una dintre cele mai mari surse de expunere și unul dintre cele mai ușor de înlocuit obiecte”, a declarat Jennifer Brandon, expertă în microplastice, oceanografă și fondatoare a Wild Beacon Consulting.
Într-un studiu publicat în revista Environmental Science & Technology, cercetătorii au descoperit că oamenii pot fi expuși la până la 50 de grame de microplastice pe an din utilizarea tocătoarelor din plastic în bucătărie.
Luați în considerare utilizarea unui tocător din lemn.
Citește și: Salata verde, morcovii, grâul conțin microplastice. Cum ajung poluanții în mâncare? Efectul în corp
Încălzirea alimentelor în recipiente de plastic
Dacă o mare parte din pregătirea meselor implică reîncălzirea alimentelor în recipiente de plastic, ar fi bine să vă schimbați obiceiurile.
Când multe recipiente de plastic sunt încălzite, microplasticele se pot infiltra în alimente.
Recipientele din plastic care pot fi utilizate în siguranță în cuptorul cu microunde sunt de obicei etichetate „microwave safe” (pot fi utilizate în cuptorul cu microunde), potrivit Departamentului Agriculturii din SUA.
Cu toate acestea, recipientele pentru mâncare la pachet, recipientele pentru iaurt și alte recipiente destinate unei singure utilizări nu trebuie folosite în cuptorul cu microunde, spun ei.
Totuși, mulți experți au avertizat împotriva încălzirii alimentelor în recipiente din plastic, chiar dacă acestea sunt etichetate ca fiind potrivite pentru cuptorul cu microunde.
„A existat un studiu în care s-a încălzit un recipient de plastic pentru alimente care conținea doar apă și s-au găsit peste 10 milioane de microplastice care s-au scurs în apa din recipient”, a spus Victoria Fulfer, cercetătoare postdoctorală la Universitatea din Rhode Island și cercetătoare specializată în poluarea cu microplastice la Institutul 5 Gyres.
Înlocuiți recipientele din plastic pentru depozitare cu recipiente din sticlă care pot fi folosite în cuptorul cu microunde. Acestea nu eliberează microplastice sau substanțe chimice în alimente și sunt, în general, mai durabile.
Utilizarea pungilor de plastic de unică folosință
Aveți obiceiul de a păstra gustările și resturile alimentare în pungi de plastic? Dacă da, ar fi cazul să găsiți o alternativă.
„Aceste materiale plastice sunt moi, astfel încât se desprind ușor bucăți de plastic, ceea ce poate reprezenta un risc considerabil pentru sănătatea persoanelor care utilizează frecvent acest tip de pungi”, a declarat Bryan Quoc Le, specialist în alimentație și consultant în industria alimentară.
Într-un studiu publicat în 2020 în Scientific Reports, cercetătorii au descoperit că simpla deschidere a ambalajelor din plastic – fie prin tăiere cu foarfeca, ruperea pungii, răsucirea sau tăierea cu un cuțit – poate genera microplastice.
Cantitatea generată a variat în funcție de grosimea ambalajului din plastic, dar cercetătorii au remarcat că acest lucru reprezintă un avertisment cu privire la importanța utilizării cu precauție a ambalajelor din plastic pentru cei preocupați de microplastice.
Utilizarea foliei de plastic pentru alimentele calde
Folia de plastic poate elibera particule de plastic în alimente, „mai ales când este așezată direct pe alimente fierbinți, deoarece este un plastic foarte moale”, a spus Le.
„În funcție de factori precum temperatura și umiditatea alimentelor, acest lucru ar putea pune probleme grave, deoarece o parte din folia de plastic s-ar putea topi pe alimente, ceea ce ar deveni un pericol major.”
Acoperiți alimentele cu folie de aluminiu (dar nu le puneți în cuptorul cu microunde) sau recipiente din sticlă cu capac.
Gătitul cu ustensile din plastic
Încă mai gătiți cu ustensile din plastic? Cercetările arată că acestea eliberează cantități substanțiale de particule de microplastic în condiții normale de utilizare, care pot fi apoi ingerate odată cu alimentele. Atunci când sunt încălzite, problema este și mai gravă.
„Pe măsură ce le folosim pe tigăile fierbinți – probabil ați observat dacă le folosiți acasă – încep să se topească puțin și plasticul se desprinde”, a spus Fulfer.
Renunțați la ustensilele de gătit din plastic și treceți la produse din lemn sau metal, în funcție de tipul de tigaie pe care gătiți.
Folosirea pliculețelor de ceai
Multe pliculețe de ceai sunt fabricate dintr-un tip de plastic numit polipropilenă. Când infuzați aceste pliculețe de ceai în apă încălzită la temperaturi ridicate, pliculețul poate începe să se descompună și să elibereze microplastice.
S-a descoperit că și alte pliculețe fabricate din nailon și celuloză eliberează microplastice.
Cercetătorii din Spania și Canada, de exemplu, au descoperit că pliculețele de ceai din plastic pot elibera milioane sau chiar miliarde de particule de microplastic atunci când sunt infuzate în apă fierbinte.
„Pericolul este că aceste milioane de microplastice și nanoplastice pot pătrunde în fluxul sanguin și în tractul gastro-intestinal și pot fi destul de mici, suficient de mici încât să traverseze bariera hematoencefalică, așa cum am observat în cazul altor nanoplastice”, a spus Brandon.
Cea mai sigură opțiune este să cumpărați ceai vărsat și să preparați ceaiul într-un infuzor de ceai din sticlă sau metal sau într-un ceainic.
Dacă doriți să rămâneți la pliculețele de ceai, căutați ceaiuri etichetate ca fiind fără plastic sau cele fabricate din materiale naturale, cum ar fi 100% bumbac, cânepă sau hârtie. Dacă alegeți această variantă, rețineți că, deși acestea eliberează mai puține microplastice decât cele din plastic, nici pliculețele de ceai din hârtie nu sunt întotdeauna fără plastic.