Al treilea vârf Covid-19 în UE, la iarnă. Spitalele, risc de colaps în noiembrie

DE Adina Mutăr | Actualizat: 27.10.2020 - 17:15
sursă computerworld

Ultimele cifre raportate de UE și SUA par să confirme avertismentele din partea oficialilor din sănătate, care au anticipat că pandemia va avea al treilea vârf în iarnă, relatează Newsweek.

SHARE

Statisticile raportate de Our World in Data, care înregistrează impactul continuu al noului coronavirus în toate țările afectate din întreaga lume, arată că atât UE, cât și SUA au înregistrat creșteri îngrijorătoare a numărului de cazuri începând cu luna octombrie.

În UE, noile cazuri de COVID-19 pe cap de locuitor s-au ridicat la 235 pe zi săptămâna trectă, potrivit World Our in Data. În SUA, cifrele arătau 181 de cazuri.

Populația din cele 27 de state membre UE - Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda , Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia - este cu o sută de milioane mai multă decât în S.U.A.

Dintre toate națiunile care aparțin UE, Franța, Italia, Spania și Marea Britanie au fost cele mai afectate de COVID-19 pe parcursul pandemiei. Raportarea recentă de către Our World in Data arată curbele infecțiilor crescând brusc, cu Franța având cel mai semnificativ salt în cazurile noi. Datele publicate de Universitatea Johns Hopkins confirmă tendințe similare.

Numărul morților din UE a crescut, de asemenea, cu rate de mortalitate în Belgia și Spania depășind cele raportate în SUA săptămâna trecută, în timp ce ratele din Italia și Suedia au continuat să urce.

În Europa, al doilea val Covid-19 a adus în pragul colapsului sistemul sanitar și din țări care au fost ferite de acest risc la trecerea primului val. Unele țări, ca Polonia, au suficiente echipamente de urgență, dar raportează lipsă de personal. Altele sunt sub risc de a rămâne fără paturi ATI în luna noiembrie, cum a anunțat Marea Britanie pentru zona Manchester.

La nivelul raportărilor din țările UE, lipsa paturilor ATI pentru tratarea Covid-19 este prevăzută pentru luna noiembrie, iar alte previziuni sumbre arată că în iarnă se va înregistra un nou vârf de Covid-19. Pentru aceste țări, UE recomandă pregătirea unor unități de urgență la spitalele non-Covid și unități de campanie.


Practic, Europa, în mare parte, a avut doar luna august pentru a-și reveni puțin după primul val, iar acum este covârșită de al doilea val. Având în vedere că numărul de infecții din cel de-al doilea val din Europa este mai răspândit, de data aceasta ar putea fi mai dificil de gestionat pandemia, atât din punct de vedere logistic, cât și politic.

Idealul pentru o secție de urgență este ca o asistentă pregătită profesional pentru ATI să aibă grijă de un singur pacient. Realitatea creată de Covid-19 este că o asistentă are grijă de mai mulți pacienți, iar efortul este epuizant.

Peste riscul suprasolicitării spitalelor, lipsa paturilor ATI, lipsa personalului medical calificat pentru astfel de situații, se adaugă suprasolicitarea cadrelor medicale existente, care lucrează în ritm alert din primăvară.

Singurul avantaj medical în al doilea val este că se cunosc mai multe date despre noul coronavirus, se folosesc mai multe antivirale, antibiotice specifice, medicamente speciale, însă nu există rețete generale pe tipuri de bolnavi.

Este necesară mai mult ca niciodată cooperarea populației, supunerea față de restricții, impunerea individuală a normelor de igienă și, în caz de infecție, anunțarea imediată a medicilor de familie pentru un tratament corect de la început, să nu se ajungă la ATI.

Mulți pacienți ajung la ATI din neglijență, din lipsă de tratament corespunzător. Cu cât trece mai mult timp de la infecție și nu se aplică tratament, cu atât multiplicările virusului sunt mai numeroase, iar nivelul încărcăturii virale duce la forme grave.


În SUA, unde noile cazuri zilnice depășesc acum 60.000, spitalele raportează că au atins o capacitate de aproape 95%, pregătindu-se unități speciale de campanie.

Ca răspuns la acest nou val de infectări, o serie de țări europene, precum Franța, Germania, Italia, Olanda și Marea Britanie, au anunțat noi restricții pentru a atenua transmiterea. Paris și alte opt orașe au instituit restricții de circulație noaptea, între orele 21 și 6 dimineața.

Irlanda este prima țară europeană care a implementat un al doilea blocaj, timp de șase săptămâni.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te