Pacienții COVID nu mai au locuri în Spitalele din Capitală la secțiile ATI iar din această cauză, duminică, doi pacienți au fost transferați de la București la Sibiu cu un avion militar. Printre spitalele rămase fără locuri la ATI se număra și Institutul „Marius Nasta”.
Situația ar fi fost mult mai bună dacă politicienii PSD și-ar fi respectat promisiunile și ar fi construit cele 8 spitale regionale, dar și spitalul metropolitan din București.
Citește și: 480 de paturi ATI pierdute după ce PSD le-a promis dar nu le-a finalizat
În pliante arată fantastic
În noiembrie 2016, Partidul Social Democrat a promis să construiască, până în 2020, în Capitală un Spitalul Republican “Carol Davila”. Ni se promitea un complex gigant cu peste 2.500 de paturi și o suprafață de 60 - 80 de hectare, pe modelul clinicii vieneze AKH, potrivit Pro TV.
Ca să fie și mai credibili, PSD a trecut investiția în pliantele folosite în campania electorală. PSD a câștigat alegerile cu peste 45% și ar fi putut demara proiectul, mai ales că la primăria București se afla tot un reprezentant al social democraților. În vara anului 2016, Gabriela Firea câștigase alegerile pentru primăria București din partea PSD.
Spitalul de la zero care a rămas la zero
La un an de mandat (iunie 2017), Firea anunța iminenta începere a lucrărilor la Spitalul metropolitan: „Vom demara de asemenea construirea unui mare spital metropolitan, care să fie conceput de la zero, cu toate circuitele la standarde europene”, potrivit Adevarul.
Vor mai trece doi ani și jumătate fără să se întâmple nimic cu acest proiect. În decembrie 2019, Firea anunță că „demararea lucrărilor propriu-zise la Spitalul Metropolitan va avea loc în martie 2020 şi a afirmat că în prima şedinţă a CGMB vor fi supuşi aprobării indicatorii tehnico-economici”.
Atunci am aflat că spitalul a intrat la apă. Va avea doar 1000 de paturi și nu 2.500 așa cum promitea Dragnea în 2016.
În iunie 2020, la împlinirea a patru ani de mandat, primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, a prezentat macheta spitalului metropolitan, construcție care încă nu a fost finalizată, spunând că garanția ca acesta să fie finalizat este chiar ea și echipa ei.
Firea a plecat de la primăria București, dar moștenirea ei rămâne.
A rămas doar documentul, aprobat de Consiliului General al Muncipiului București prin care se aviza proiectul Spitalului Regional. Deși, Firea promisese (în decembrie 2019) că îl va în finaliza 3 ani, documentul arată că perioada de construcție va fi de 5 ani. Termenul pentru finalizarea spitalului este 2025, la 9 ani distanță de la primele promisiuni PSD-iste.
Spitalul care nu s-a mai construit
Proiectul Spitalului Metropolitan, pe care îl prezentăm mai jos, arată că „spitalul este format din următoarele corpuri ce conlucreză din punct de vedere funcțional:
Spitalul, format din 9 tronsoane constructive, comunică din punct de vedere funcțional. Are un regim de înălțime
2S+P+8E+ET
- 750 paturi spitalizare continuă,
- 107 paturi spitalizare zi,
- 93 posturi de tratatment
- 113 paturi ATI (din care 10 paturi AI neonatologie)
- 44 cabunete ambulatori,
- 33 săli de operație...”
Costul spitalului metropolitan ar urma să fie de 4,7 miliarde de lei cu TVA. Potrivit documentului durata execuției va fi de 5 ani. Investiția este eșalonată pe parcursul a 60 de luni”.
Dacă PSD și-ar fi ținut promisiunea, Bucureștiul ar fi avut 113 paturi ATI în plus. Altfel, astăzi, Bucureștiul a anunțat că nu mai sunt locuri libere la ATI pentru bolnavii COVID.