Viorica Dăncilă - Gafe de râs, consecințe de plâns

DE Mircea Marian | Actualizat: 09.06.2018 - 17:03
imaginile comice cu premierul Viorica Dăncilă sunt la fel de amuzante ca declarațiile 
ei agramate

În timp ce economia României dă primele semne de oboseală, prim-ministrul nu face decât să alimenteze glumele de pe rețele de socializare. Aproape în fiecare zi, gafele Vioricăi Dăncilă devin virale.

SHARE

În încercarea de a limita ironiile, Guvernul României postează, pe site și youtube, videoclipuri fără sonor sau pur și simplu nu mai publică înregistrările discursurilor. Problema este că o mare parte din gafele premierului au consecințe serioase asupra relațiilor externe sau a economiei României.

Campionatul din 20-20, în aer

Aprilie 2018. Premierul Viorica Dăncilă își ține obișnuitul discurs care marchează începutul ședinței de guvern: „Astăzi, adoptăm în perspectiva Euro douăzeci-douăzeci şi hotărârea Guvernului privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii: Consolidarea şi modernizarea Stadionului Giuleşti «Valentin Stănescu», realizat prin Compania Naţională de Investiţii CNI SA“, a spus Dăncilă. 

După zece zile, confruntată cu un val de ironii legate de „două zeci – două zeci“, ea a susținut că nu a greșit și așa se vorbește la Bruxelles, unde a activat în calitate de europarlamentar. Două săptămâni mai târziu, într-un interviu la RTV, premierul nu-și mai amintea ce stadioane urmau să fie consolidate. 

„Se vor face. Aţi văzut că deja sunt trei stadioane care se fac: Dinamo, Rapid şi…“, a răspuns ea la întrebarea moderatorului. După o pauză de câteva secunde, timp în care s-a uitat peste umăr, ca și cum ar fi așteptat să i se șoptească, ea precizat: „Giuleştiul, Dinamo, Rapid şi Giuleşti“. 

După ce moderatorul i-a atras atenţia că stadionul echipei Rapid este Giuleştiul, Viorica Dăncilă s-a corectat: „Dinamo, Giuleşti şi Arcul de Triumf, cel de rugby. Se fac cele trei stadioane“.

Consecințe

În absența unei presiuni politice susținute asupra autorității contractante și a constructorului, România pare a fi incapabilă să fie gata cu pregătirile pentru Euro 2020. Stadionul Dinamo nu va fi gata, susține presa sportivă. Linia de metrou spre Otopeni, cu finanțare parțială din partea Japoniei, este abandonată, după criticile devastatoare ale Comisiei Europene. 

Modernizarea liniei de tren care leagă Gara de Nord de comuna Otopeni nu progresează. Managerul de proiect Euro 2020 a precizat că „este o condiție, transportul în condiții de siguranță a pasagerilor și comfort a pasagerilor de la aeroport în oraș“. 

Românii, amenințați de palestinieni

Reacția premierului României, după ce, la fotografia oficială, pentru presă, premierul Benjamin Netanyahu îi transmite că este bucuros că s-a întâlnit cu ea: „Hehehe!“. 

Manevra politică inițiată de Dragnea – mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim – le-a adus premierului și șefului PSD o plângere penală, depusă de președintele PNL, Ludovic Orban. Când a fost rugată să comenteze, Dăncilă a avut din nou o altă reacție memorabilă: „Orice om îi este frică de o plângere penală!“. 

Consecințe
România a intrat în conflict atât cu Uniunea Europeană – care nu agreează manevra președintelui SUA, Donald Trump, de mutare a sediului ambasadei SUA la Ierusalim –, cât și cu partenerii din lumea arabă. 

„În conformitate cu rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU (478), delegaţia Uniunii Europene şi toate ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene se află în Tel Aviv“, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei.
Ambasadorul Franței la București, Michel Ramis a fost chiar mai dur, afirmând că mutarea ambasadei la Ierusalim nu respectă dreptul internațional: „Franţa consideră că transferarea unei ambasade la Ierusalim contravine dreptului internațional“.
Ambasadorul Palestinei la București, Fuad Kokaly, a lansat chiar o amenințare la adresa cetățenilor români. „Aşa cum se arată şi în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale la Bucureşti, o astfel de decizie ar putea pune în pericol siguranţa naţională a cetăţenilor români“, a declarat Kokaly.
Ulterior, ambasadorul a fost rechemat la Ramallah, pentru consultări – un gest pe care comentatorii îl apreciază ca fiind ostil la adresa României, la un pas de ruperea relațiilor diplomatice. 

Dăncilă îi face program Papei

„Sfinția Voastră, I am very glad for this opportunity“, i-a spus prim-ministrul României Sanctității Sale, Papa Francisc I, la începutul întâlnirii de la Vatican. Dincolo de talmeș-balmeșul lingvistic, Dăncilă a reușit și performanța de a fi contrazisă de Vatican, la scurt timp după ce a anunțat că Papa Francisc I va vizita România în 2019. 

„Vizita Papei în România. Nunțiul Apostolic în România, E.S. Miguel Maury Buendía, m-a rugat să fac pentru presă o precizare. Când se va stabili vizita Papei Francisc în țara noastră, anunțul acesteia va fi făcut simultan de cele două părți: Statul Vatican și Președinția României. Comunicatul de azi al Sf. Scaun nu face vreo referire la viitoarea vizită“, a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt al Arhiepscopiei Romano-Catolice, Francisc Doboș. 

Consecințe
Vizita papei Francisc I în România este pusă sub semnul întrebării atât datorită declarațiilor neserioase făcute de premier, cât mai ales datorită faptului că guvernul PSD nu-și îndeplinește o serie de angajamente pe care le avea față de Biserica Catolică, prin intermediul UDMR. Cea mai mare problemă este cea a Liceului Catolic din Târgu Mureș, care nu a fost autorizat nici acum. 

„Imunoglobina“ face ravagii

Din nou obișnuitul discurs ținut de premier la începutul ședinței de guvern, de data aceasta cel din 11 martie 2018: „O altă problemă la care doresc să mă refer este declanşarea Mecanismului european de protecţie civilă, şi mă refer la imunoglobină

Zilele trecute am dat acceptul doamnei ministru al Sănătăţii, doamna Sorina Pintea, pentru apelarea Mecanismului european de protecţie civilă, din cauza lipsei de imunoglobină din spitale“. Și tot așa, de șase ori. O săptămână mai târziu, s-a scuzat și nu prea: „A greşi e omeneşte sau numai cine nu munceşte nu greşeşte. În fiecare zi e o zi foarte plină, sunt multe presiuni (…) Sunt foarte puţini oamenii care nu au greşit niciodată!“. 

Consecințe 
Prim-ministrul a arătat că nu este absolut deloc informat în legătură cu criza de imunoglobulină. Această criză a început spre mijlocul anului 2017 și pare să fi fost rezolvată abia în primăvara lui 2018, după ce România a activat Mecanismul european de protecție. Din 2017, au fost permanent crize de medicamente: vaccinul ROR, citostatice, vaccinul pentru hepatita B etc. Recent, mai mulți medici s-au plâns că, în diferite județe, a dispărut vaccinul ROR, iar cel împotriva hepatitei B acoperă cererea doar parțial. Guvernul nu  reacționează, iar ministerul Sănătății a cerut tuturor instituțiilor subordonate să nu mai transmită informații către presă fără să fie consultat. 

Programul care, „sincer“, n-a făcut bine

Seria gafelor premierului este mult mai lungă și este greu de știut care sunt efectele asupra imaginii României în exterior. Imaginile în care Dăncilă a vrut să treacă în revistă garda de onoare venită să-l întâmpine pe premierul Croației, Andrej Plenkovic, înainte de intonarea imnului Croației, au fost accesate, pe Facebook, de sute de mii de ori. Dăncilă a fost oprită, în ultima clipă, să plece de pe podium de către Plenkovic. 

S-a ajuns în situația în care Liviu Dragnea stă lângă ea și răspunde în locul ei la întrebările ziariștilor. Totuși, chiar și în aceste condiții, prim-ministrul a făcut praf – neintenționat – programul de guvernare: „În cursul anului 2017, adversarii PSD au pus la bătaie un discurs alarmist pentru a contesta acest program (de guvernare – n.r.) care, vă spun sincer, nu a făcut bine României“. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te