VIDEO Klaus Iohannis: România este de acord cu noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

DE Alex Darvari | Actualizat: 30.05.2022 - 22:23
VIDEO Iohannis: România este de acord cu noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei / Inquam Photos / Costin Dincă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că România susţine noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, punctând că va insista ca în textul declaraţiei Consiliului European să fie cuprinsă o clauză de solidaritate.

SHARE

"Discutăm despre Ucraina din mai multe puncte de vedere. Discutăm de sprijin pentru Ucraina, este vorba, evident, de un sprijin umanitar, dar şi de un sprijin bugetar, este vorba de a găsi căi pentru a sprijini economia Ucrainei, de exemplu, pentru a înlesni exportul de grâu, o chestiune legată şi cu o altă temă, securitatea alimentară. Este vorba însă şi de deja aproape renumitul al şaselea pachet de sancţiuni, pachet de sancţiuni care aici la Bruxelles se discută deja de câteva săptămâni. Este vorba de un pachet de sancţiuni pe gaz şi petrol. Este foarte complicat, pentru că multe economii europene depind de aceste materii prime. (...)

Citește și: Doi ofițeri și un agent au băut și au rupt niște mese la Eagle Festival. Agentul și fumase ceva

Noi suntem de acord să promovăm acest nou pachet de sancţiuni, dar pentru a nu fi surprinşi de evoluţii, am insistat să fie cuprinsă o aşa-numită clauză de solidaritate în text şi voi insista ca această clauză să rămână, asta însemnând că, în cazul în care se întâmplă ceva, statele membre şi Comisia să ia de urgenţă măsuri pentru a veni, de exemplu, în sprijinul nostru în cazul în care se întrerupe alimentarea pe calea Mării Negre", a spus şeful statului, înaintea participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European, potrivit Agerpres.

 



El a afirmat că este posibil ca acest pachet de sancţiuni să conţină o clauză "de temporizare" pentru unele dintre ele.

"Deocamdată nu s-a ajuns la un acord pe acest embargo, dar majoritatea doresc să continuăm pe pachetul şase de sancţiuni. Vom vedea dacă vom reuşi să-i convingem pe toţi. Este posibil să se introducă o aşa-numită clauză de temporizare, adică să hotărâm pachetul de sancţiuni, însă unele să poată fi decalate în timp ca unele economii naţionale care depind de importurile din Rusia să aibă timp să-şi găsească o aprovizionare alternativă", a explicat Iohannis.

Potrivit şefului statului, negocierile vor continua până se va ajunge la un acord pe pachetul de sancţiuni.

Citește și: VIDEO Stoltenberg vede un „summit istoric” al NATO la Madrid. Rusia e agresivă. China ne sfidează

"Dacă nu se ajunge la o înţelegere astăzi sau mâine pe pachetul şase de sancţiuni, deocamdată nu se va întâmpla nimic, ci se va continua negocierea până când se găseşte o formă care este acceptabilă. Trebuie să înţelegem cu toţii, nevoia unor noi sancţiuni este recunoscută de toată lumea. Vorbim concret de tehnicalităţi, ce fel de sancţiuni, ce se sancţionează, unde se impune un embargo şi unde nu se impune. Dacă astăzi şi mâine nu se ajunge la o concluzie, discuţia va continua cu Comisia şi se va relua la o dată ulterioară, ceea ce nu ar fi foarte bine, dar nu ar fi nicio catastrofă ,ca să mă exprim aşa, dar unitatea este nezdruncinată, noi mergem împreună în această chestie şi anumite speculaţii care vin că se rupe unitatea UE şi că ne vom despărţi sunt speculaţii care sunt alimentate de narativul rusesc. Nu se va întâmpla aşa ceva", a evidenţiat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a arătat că discuţiile din Consiliul European vor viza şi sprijinul financiar pentru Ucraina.

"Este clar că Ucraina, fără sprijin, va avea dificultăţi majore", a afirmat şeful statului.

El a adăugat că se vor căuta soluţii cu privire la securitatea alimentară, iar România poate să ofere sprijin "semnificativ".

"Au apărut sincope în lanţurile de aprovizionare; una din sincopele cele mai grave este legată de faptul că Ucraina, prin blocajul făcut la porturile din Marea Neagră, nu mai are posibilitatea de a exporta cereale, în special grâu, aşa cum ar trebui să se desfăşoare, şi de aici începe un fel de efect de domino care se va duce până în Africa, până în America de Sud, în Asia. Şi temele sunt extrem de sensibile, le vom discuta şi vom căuta soluţii. România poate să ofere un sprijin semnificativ. Deja o parte importantă de grâu este exportat din Ucraina prin România. Cu ajutorul nostru sunt multe scutiri pe care le acordăm şi ajutoare semnificative pentru a înlesni această cale. Însă trebuie făcut mult mai mult şi la aceste chestiuni vom lucra împreună şi le vom discuta", a transmis Iohannis.

Un alt subiect pe agenda reuniunii extraordinare a Consiliului European este legat de energie.

"Trebuie să găsim soluţii pentru a ne deconecta de resursele Federaţiei Ruse, dar, pe de altă parte, pentru a menţine preţurile la energie la un nivel competitiv şi, în definitiv, la un nivel pe care oamenii îl pot plăti", a subliniat preşedintele.

Discuţiile vor viza şi securitatea şi apărarea, şeful statului punctând că România are interesul de a fi parte a demersului privind îmbunătăţirea performanţei industriei de apărare europene.

"Noi dorim să îmbunătăţim performanţa industriei de apărare europene. Pentru acest lucru există bani disponibili. România are interesul de a fi parte din acest demers şi noi sprijinim toate eforturile, cu o remarcă importantă: orice se face în domeniul securitate şi apărare trebuie făcut în complementaritate şi în corelare cu NATO, altfel lucrurile devin greu de coordonat", a menţionat Klaus Iohannis.

Reuniunea extraordinară a Consiliului European se desfăşoară luni şi marţi la Bruxelles.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te