EXCLUSIV Cristian Diaconescu: PMP susține introducerea monarhiei constituționale în România

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 17.11.2021 - 16:55
Cristian Diaconescu: PMP susține introducerea monarhiei constituționale în România

O monarhiei constituțională ar fi gestionat mult mai bine o criză politică ca cea din prezent, este de părere președintele PMP Cristian Diaconescu. Acesta a anunțat, în premieră la Newsweek LIVE, că PMP susține schimbarea sistemului politic din România.

SHARE

Cristian Diaconescu, președintele PMP, a explicat, la Newsweek LIVE, că partidul a luat în serios discuțiile privind modifcarea Constituție și propune mai multe modificări, printre care un Parlament cu 300 de parlamentari, dar și introducerea monarhiei constituționale. 

Citește și: Hoți români, acuzați că au readus COVID în Islanda: Au fugit din carantină și au infectat polițiștii

„Analizând discuțiile privind forma constituțională în care România ar trebuie să funcționeze în viitor, noi am luat în serios acest aspect și vom promova foarte serios o modificare a constituției în sensul transformării României într-o monarhie constituțională.

Citește și: Gheorghiță: Ne gândim să sistăm vaccinarea cu AstraZeneca, începând de anul viitor

Argumentele nu sunt de politicianism ieftin, ci tehnice. O monarhie constituțională poate asigura un parlament puternic, care poate sprijini un guvern cu atribuțiuni semnificative. 

Din această perspectivă, pot da foarte ușor exemplul Marii Britanii, Belgia sau Olanda, care pot funcționa cât se poate de bine moharnie și parlament, dar cu guverne făcute cu întârziere.

Statul este funcțional, există un anumite timp de responsabilitate și pentru că, din acest punct de vedere, cu atribuțiuni bine stabilite, monarhia constituțională se dovedește eficientă în aceste state cu tradiții democratice și foarte eficiente economice”, a declarat Cristian Diaconescu.

Președintele PMP este de părere că aderența populației la ideea ce monarhie constituțională ar crește dacă utilitatea acestei instituții ar fi mai bine explicată. 

„Nu a fost prea bine explicată, cu argumente la zi, nu a fost prezentată dintr-o perspectivă a funcționării statului într-o situație de blocaj. 

În plus, mulți dintre noi am rămas în logica propagandistică a educației de dinainte de 1990.

Dar aici nu este vorba de a schimba peste noapte o elită cu alta. Este vorba de o funcționare operațională, instituțională, cu baze constituționale clare, inclusiv în situații de criză. Acum avem senzația că România nu e condusă de nimeni”, a menționat liderul PMP, la Newsweek LIVE.

Citește și: Filiala PNL Iaşi fierbe, un deputat demisionează: „Partidul devine un brand politic rău famat”

Cristian Diaconescu a menționat că decizia privind persoana care va fi rege va trebui să aibă loc în Parlament.

„Am făcut această propunere nu pentru a inventa un subiect, ci strict din perspectiva operațională a unei astfel de instituții. 

În perioada negocierilor pentru integrarea euroatlantică, reprezentanții Casei Regale au avut un rol interesant, semnificativ. 

Una dintre concluziile venite inclusiv din zona americană era aceea că având un rege în viață în România, recunoscut clar în lume, dacă ar fi existat o instituționalizare a regalității în acel moment, nu ar fi avut nici un fel de problemă să obțină acordul statelor europene privind necesitatea de apăra această țară.

Ar fi fost un regat și tradițional, cultural și obligatoriu politic, celelalte state din Europa ar fi preluat automat acest mesaj”, a declarat Cristian Diaconescu, la Newsweek LIVE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te