Un an de la Jandarmeriadă. Doar victimele au plătit

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 11.08.2019 - 15:33

Dacă, în anii ‘90, FSN-ul lui Ion Iliescu i-a adus pe mineri să înăbușe vocile care cereau democrație în Piața Universității, la 30 de ani distanță, PSD-ul Vioricăi Dăncilă și al lui Liviu Dragnea s-a folosit de bastoanele jandarmilor ca să le închidă gura protestatarilor pașnici

SHARE

Acum un an, cei circa 150.000 de români ieșiți în stradă să ceară demisia Guvernului erau bătuți, sufocați cu gaze lacrimogene și alungați din Piața Victoriei cu tunuri cu apă.

N-au lipsit manipulările, cu care jandarmii și Puterea au justificat agresiunile: că o jandarmeriță e pe moarte din cauza protestatarilor, că se pregătește un atac asupra forțelor de ordine la Springtime, că a fost găsită o mașină plină cu „sticle incendiare“. Nu au lipsit nici vocile pesediste care acuzau o lovitură de stat și protestatari plătiți.

Peste 500 de oameni au fost răniți în intervenția brutală a Jandarmeriei.

Un an mai târziu, dosarul 10 august este mutat la DIICOT, iar mai multe documente privind intervenția Ministerului de Interne sunt în continuare secretizate.

Newsweek România a discutat cu câteva victime ale jandarmilor, la protestul Diasporei. Oamenii speră ca dosarul privind violențele să nu fie mușamalizat, consideră ridicole acuzațiile Guvernului Dăncilă privind lovitura de stat și cred că 10 august i-a făcut pe români să se trezească la realitate.

Dosarul „10 august”, aceeași sfidare, nici o schimbare

10 august l-a gonit pe Doru Oprea din România

Pentru Doru Oprea (43 de ani), protestul Diasporei din 10 august 2018 a fost un moment de cotitură al vieții sale.

După ce capacul unei grenade i-a intrat în picior, fiind operat de urgență chiar în noaptea protestului, și a contractat și o bacterie în spital, bărbatul a decis să emigreze.

„Țara pe care am dorit să o salvez a decis să mă împuște. La propriu“, nota Doru Oprea pe pagina sa de Facebook. Din toamna anului trecut, locuiește în Franța și lucrează în turism. Acum, vrea să se întoarcă acasă și să se implice în politică.

„Nu am crezut că voi merge vreodată la un protest pașnic și voi ajunge pe masa de operație, asta în condițiile în care am participat la proteste încă din 1994, din timpul facultății, la Timișoara.

Doru Oprea, rănit de capacul unei grenade a jandarmilor.

Am luat totul personal, instituțiile pe care le plătim, oamenii angajați să ne protejeze au decis să ne împuște“, susține Doru Oprea.

Bărbatul spune că, din septembrie 2018, când a depus plângerea penală la Parchet, nu a fost sunat și chemat pentru declarații și a aflat de la televizor că dosarul privind intervenția din 10 august a fost preluat de DIICOT.

El consideră că în țară nu s-a schimbat nimic după protest, acuzând PSD că încearcă „să acopere urmele abuzurilor secretizând probe“.   

Se declară neîncrezător în mersul anchetei și crede că, așa cum „nu am văzut nimic legat de dosarul Revoluției și al Mineriadei, nu cred că vom vedea în următorii ani ceva concret legat de ce s-a întâmplat în 10 august“.

„Dacă Guvernul PSD crede că noi am încercat o lovitură de stat, atunci și eu îi acuz că ei au dat o lovitură de stat, o lovitură democrației,  preluând controlul asupra statului român, consider că acest Guvern este nelegitim și nu face decât să distrugă tot ce s-a făcut bine după intrarea noastră în NATO, în 2004, și în UE, în 2007“, susține bărbatul.

Doru Oprea nu mai merge la proteste – „25 de ani mi-au fost de ajuns“ - și crede că, deși protestele sunt „bune și necesare în democrație“, pentru ca țara să evolueze, oamenii ar trebui să se implice activ în politică.

Acum, se gândește să revină în România și să candideze pentru un loc în Biroul Național al USR, iar la anul ar vrea să candideze la alegerile parlamentare.

10 august, un „wake-up call“

Clipul în care Cami îi sfidează pe jandarmii care îi înconjuraseră pe ea și pe prietenul ei, în noaptea de 10 august, a ajuns viral pe rețelele de socializare. Un jandarm îl pune la pământ pe Mihai, iar Cami îi sare în apărare.

Îi insultă pe jandarmii care o înconjuraseră și își face loc printre ei, ridicându-și prietenul de la pământ.

„Jandarmii erau puși pe harță, poate urmau să-l bată, dacă nu interveneam eu. Nu știm, pentru că lucrurile au fost întrerupte.

Cred că erau aceiași jandarmi care i-au scos din taxi pe turiștii israelieni, era același jandarm de la Dialog Social“, povestește tânăra.

Cami are 35 de ani și lucrează în turism. S-a întors în România în 2017, după patru ani în care a trăit în Marea Britanie.

Dosarul „10 august”, aceeași sfidare, nici o schimbare

Cami i-a pus la punct pe jandarmii care i-au lovit prietenul

La protestul din 10 august, spune că a mers din solidaritate: „Oamenii au venit special pentru acest protest, ca să-și arate nemulțumirea și dorința de a se reîntoarce într-o țară mai bună.

Și eu m-am întors și mi-aș fi dorit ca țara să fie mai civilizată, cu un nivel de trai mai ridicat. Eu mă gândesc: dacă toți oamenii buni pleacă din România, cine mai stă aici să schimbe?

Și atunci, cred că și ei gândesc la fel. Și ei și-ar dori să se întoarcă acasă, să lucreze în țara lor“.

Două săptămâni i-a fost rău, după ce a fost gazată: „Nu puteam să respir, mă trezeam noaptea și ieșeam afară să simt aer, altfel simțeam că mă sufoc“.

Cami spune că 10 august i-a adus „multă amărăciune“, că politicienii din fruntea țării „și-au bătut joc de oameni“ și că, deși nu i-a plăcut să plece din țară, nu este mulțumită de situația actuală.

„Cred că acum este mai multă indignare și mai mulți oameni au văzut ce se întâmplă. A fost ca un «wake-up call» (un apel de trezire, n.r.).

Dacă, până atunci, au mai fost oameni care au zis «ăștia de la guvernare nu sunt așa răi», au văzut apoi imaginile care au arătat altceva“, adaugă tânăra.

Tânăra și prietenul ei nu au depus plângeri penale împotriva jandarmilor, pentru că au considerat că nu li s-a întâmplat ceva grav, însă acum regretă.

Spune că va continua să iasă în stradă și că va merge și anul acesta în Piața Victoriei, la un an de la Jandarmeriadă.

Vlad Gheorghe: Acuzația de lovitură de stat este un „narativ ridicol“

Imaginile cu Vlad Gheorghe (foto), bătut cu sete de jandarmi, au făcut înconjurul Internetului. Deși a stat o jumătate de oră cu mâinile ridicate ca să arate că este pașnic, juristul nu i-a convins pe jandarmi: în filmările care circulă online, se vede cum un jandarm se desprinde din plutonul său și se îndreaptă spre tânăr, lovindu-l cu putere peste cap și peste coaste.

„M-am ghemuit înainte să vină. El căuta să mă lovească în cap. Dacă nu mă apăram, știrea cu mine ar fi fost, atunci, alta“, spunea juristul USR, care era în Piața Victoriei în acea seară, ca să strângă semnături pentru campania #fărăpenali.

Vlad Gheorghe (34 de ani) a fost printre primii care, în noaptea de 10 august, a depus plângere penală.
A avut urmele bătăilor pe corp timp de o lună.

Vlad Gheorghe a fost bătut de jandarmi de două ori, în noaptea de 10 august

El spune că procurorii i-au identificat pe făptași, dar că în prezent nu sunt puși sub acuzare. A fost chemat de mai multe ori să dea declarații în dosar, spunând că știe cel puțin alte șapte victime implicate în incidente cunoscute, care au fost audiate.

„A fost ca un Colectiv, deși nu e cea mai fericită comparație, pentru că acolo au murit oameni, este o experiență care rămâne cu tine toată viața.

Imaginile sunt ca madlena, îți amintești violența, că nu puteam respira, că ne așezam în genunchi, că veneau din toate părțile, astea sunt imaginile pe care ți le amintești, nu neapărat că ne-au bătut“.

Ce au obținut românii după protestul Diasporei din 10 august? Vlad
Gheorghe este de părere că acum românii își știu mai bine drepturile și le exercită mai curajos.

„10 august ne-a făcut să ne valorificăm simțul civic“, spune juristul, care califică acuzația de „lovitură de stat“, vehiculată de Coaliția PSD-ALDE, drept „un narativ ridicol“.

„O lovitură de stat este un atac la ordinea constituțională, împotriva statului român, nu împotriva unei clădiri. La un an de la demararea anchetei, trebuia să găsească ceva, dacă era lovitură de stat – indicii ale unui complot, niște trădători“, adaugă Vlad Gheorghe.

Juristul este de părere că oamenii trebuie să continue să protesteze, pentru că manifestațiile sunt benefice pentru sănătatea societății, dar și că în dosarul 10 august se va face dreptate.

Dosarul „10 august”, aceeași sfidare, nici o schimbare

Marian Rădună stă cu ochii pe jandarmi, după 10 august

Marian Rădună, din grupul civic #Rezistența, spune că „nu s-a schimbat nimic“ după 10 august. 

„Aceiași jandarmi care au lovit și au gazat oameni sunt acum în dispozitive pe stradă, fără să le cunoaștem identitatea. Ne vor lovi și data viitoare“, spune Marian Rădună, care și-a promis, după 10 august, că va sta cu ochii pe jandarmi și că va semnala de fiecare dată când fac abuzuri.

Activistul își amintește că, la protestul Diasporei, a ieșit în stradă încă de la ora 14.00, fiind printre primii oameni gazați de jandarmi, două ore mai târziu.

După ce a fost pus la pământ de gazul lacrimogen, a leșinat, a căzut peste trepiedul pe care își pusese telefonul ca să filmeze pentru Rezistența TV și a ajuns direct la SMURD.

Marian Rădună, imediat după ce a fost gazat, la 16.50 după-amiaza

Marian Rădună, care este angajat într-o multinațională, este și omul de legătură al #Rezistenței cu jandarmii, el fiind în stradă aproape în fiecare zi, după episodul Ordonanței 13, din ianuarie 2017.

În noaptea de 10 august, pe grupurile de Whattsapp ale Jandarmeriei a circulat un clip de 26 de secunde, în care se vede cum jandarmerița Ștefania era încolțită de protestatari; filmarea nu mai arăta și cum este salvată de alți oameni și condusă la colegii ei, povestește Marian Rădună, care a primit și a văzut clipul în acea noapte.

De asemenea, activistul rememorează un alt episod controversat, care s-a întâmplat în jurul orei 04.00, deja 11 august: o întâlnire în parcarea din Piața Victoriei cu atunci încă șeful Jandarmeriei Române, colonelul Sebastian Cucoș, care i-ar fi adus injurii în prezența sa președintelui Iohannis, criticându-l pentru declarația postată pe Facebook, în acea noapte. Atunci, șeful statului a condamnat „intervenția brutală a Jandarmeriei“. 

În zilele anterioare protestului, Marian Rădună își mai amintește că jandarmii au încercat să descurajeze oamenii să vină în stradă, anunțând violențe și incitând, iar poziția lor pentru 10 august „a fost cu siguranță pentru evacuare, așteptându-se să fie multe victime“, dovadă fiind numărul mare de ambulanțe aduse atunci în Piața Victoriei.

Acum, Marian Rădună așteaptă să fie trași la răspundere vinovații și, între timp, stă cu ochii pe jandarmi. Într-o solicitare adresată Jandarmeriei Române, în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, a aflat că doar doi jandarmi au fost sancționați disciplinar pentru nerespectarea atribuțiilor de serviciu, în perioada februarie 2017-septembrie 2018, în timpul protestelor.

Dosarul „10 august”, aceeași sfidare, nici o schimbare

Și lui Rădună i se pare că teoria „loviturii de stat“ nu este fondată: „Lovitură de stat nu este când se apropie niște protestatari de gardul Guvernului. Nici măcar n-au încercat să-l sară“, adaugă activistul.

„Când mă vor întreba copiii mei, peste 10 ani, ce am făcut ca să mă opun abuzurilor, am să le povestesc despre aceste lucruri. Vreau să știe că am făcut ceva“, arată Marian Rădună (39 de ani), care îi încurajează pe oameni să protesteze și să fie implicați civic.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te