Trezorierul PSD, Mircea Drăghici, susține că a fost pedepsit de partid să cumpere un Mercedes Coupe

DE Mircea Marian | Actualizat: 24.04.2019 - 14:26
Mircea Drăghici se jură că nu a delapidat subvenția acordată de la buget pentru PSD Foto: Facebook

Trezorierul PSD, Mircea Drăghici, acuzat de DNA de delapidare, a scris pe Facebook că PSD l-a pedepsit să cumpere un Mercedes GLE 350 Coupe întrucât aceasta „nu a mai servit scopului iniţial pentru care a fost cumpărată”. Drăghici a respins astfel acuzațiile DNA.

SHARE

„Maşina Mercedes GLE achiziţionată second-hand de PSD din fonduri private (nu din subvenţie) nu a mai servit scopului iniţial pentru care a fost cumpărată. Singurul «pedepsit» pentru a o cumpăra la acelaşi preţ a fost subsemnatul. Nefiind pregătit pentru o asemenea achiziţie, plata a fost făcută în mai multe tranşe, contravaloarea fiind achitată integral. Legea permite pe deplin acest lucru, nu înţeleg care e delapidarea! E o enormă absurditate!", a scris Drăghici.

În ceea ce priveşte imobilul din Pipera, Mircea Drăghici a spus că acesta nu a fost niciodată în proprietatea sa.

Citește și DNA confirmă o nouă dezvăluire Newsweek: Mircea Drăghici i-a oferit soției un Mercedes din banii PSD

„Acolo s-au desfăşurat activităţi ale departamentului PSD online şi cazări temporare pentru cei care au deservit acest proiect. Dacă imobilul este al meu, aşa cum repetă unii cu îndârjire în spaţiul public, atunci de ce noi locuim cu chirie într-un bloc din Bucureşti la ultimul etaj?", a arătat Drăghici.

După dezvăluirile Newsweek România, procurorii DNA au dispus extinderea urmăririi penale faţă de Mircea Drăghici cu privire la săvârşirea unei alte infracţiuni de delapidare.

Potrivit DNA, procurorii de la Secţia de combatere a corupţiei notează în ordonanţă că, în calitate de trezorier al unui partid, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti aparţinând formaţiunii politice respective, suspectul ar fi dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupe) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.

„Concret, data de 10 iulie 2017, formaţiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menţionat, iar la data de 18.07.2017 autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiţi abia la data de 23.08.2018", preciza DNA.

Citește și: EXCLUSIV Trezorierul PSD, bolizi de lux și contracte pentru soție din bani publici primiți de partid


Pe 2 aprilie, DNA anunţa că Mircea Drăghici a fost pus sub acuzare pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, într-un dosar legat de cheltuirea banilor primiţi de partid ca subvenţie de la Autoritatea Electorală Permanentă.

DNA arăta atunci că, în calitate de trezorier al PSD, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti aparţinând partidului, Mircea Drăghici, care are calitatea de suspect în dosar, şi-ar fi însuşit suma de 380.000 de euro prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil, având un caracter simulat, folosind astfel suma de bani provenită din subvenţii în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata parţială în proporţie de peste 2/3 a unui imobil.

„În exercitarea funcţiei de trezorier, în cursul lunii februarie 2018, suspectul împreună cu o persoană din familie a negociat şi a convenit să achiziţioneze, de la un vânzător, un imobil având o valoare de circulaţie de peste 500.000 de euro, pe care să îl achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier şi, în parte, cu fonduri proprii.

Promisiunea de vânzare-cumpărare dintre proprietarul imobilului şi persoana din familia suspectului, dar şi contractul de închiriere dintre acelaşi proprietar şi formaţiunea politică s-au încheiat în aceeaşi zi, 15.02.2018, pentru acelaşi imobil", preciza DNA.

Citește și Codrin Ştefănescu și Mircea Drăghici la DNA cu documente în dosarul privind finanţările PSD

Procurorii spun că acel contract de închiriere a fost încheiat pentru o perioadă de 10 ani, începând cu data de 1 martie 2018 până la 1 martie 2029, valoarea totală a chiriei fiind de 380.000 euro, ce urma să fie achitată după cum urmează: suma de 38.000 de euro în termen de 5 zile, iar restul sumei în tranşe de cel puţin 19.000 de euro pe lună, timp de 18 luni.

„În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de cinci luni, din sume de bani provenite din subvenţia acordată formaţiunii politice în baza Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

După declanşarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvenţiilor de formaţiunea politică în cadrul căreia suspectul îndeplinea funcţia de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum şi promisiunea de vânzare-cumpărare şi restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie şi pentru achiziţionarea imobilului", mai arată DNA.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te