Surse: Consulul la New York, Cătălin Dancu, ar fi intrat la Casa Albă „pe ușa din dos“. Dancu neagă

DE Alexandru Pop | Actualizat: 17.10.2019 - 20:32
Cătălin Dancu/FOTO: stiri.tvr.ro

Surse diplomatice au declarat că fosta consilieră de la Casa Albă, Fiona Hill, s-ar fi referit la consulul României la New York, Cătălin Dancu, când a vorbit despre oficialii români aduși la Casa Albă “pe ușa din dos“. Dancu a respins vehement aceste acuzații.

SHARE

Fosta consilieră, Fiona Hill, a susținut, între altele, că invitațiile făcute de ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, la Casa Albă erau ”foarte neobișnuite și nu erau communicate altora, culminând cu situația în care oficiali români au sosit la Casa Albă fără inivitație prealabilă, fiind invocat numele lui Sondland”, notează The New York Times.

Cătălin Dancu a afirmat, pentru Newsweek că nu-i cunoaște nici pe ambasadorul Sondland, nici pe Fiona Hill. El a arătat că există o lege care interzice “sub sancțiuni grave“ oficialilor americani să intervină pentru diplomați străini sau să facă lobby pentru aceștia. El a spus că a notificat MAE, cerându-i să reacționeze la acuzațiile împotriva sa. 

Presa a relatat în repetate rânduri că acest consul, fost avocat, a fost implicat în acțiuni de lobby anti-justiție. El a fost numit în acest post de guvernarea PSD, printr-o hotărâre de guvern din primăvara lui 2017. 

În august 2018, G4Media a scris că Dancu, consulul României la New York, care a anunțat că Rudolph Giuliani ar urma să facă o vizită în România, a fost avocatul lui Alexander Adamescu, fugarul de la Londra suspectat că se află în spatele acțiunii de lobby anti-DNA și anti-justiție împreună cu Puiu Popoviciu.

„Consulul României la New York, Cătălin Dancu, recunoaște, într-un interviu pentru DCNews.ro, că a fost contactat de reprezentanții lui Giuliani, dar nu pe temele din scrisoarea trimisă de fostul primar al New York-ului președintelui Iohannis (...) Potrivit surselor G4Media.ro, Dancu este la rândul său implicat în operațiunea lobbyistilor anti-justiție, având în vedere că a povestit unor politicieni români despre intențiile lui Giuliani cu mai multe săptămâni în urmă. ”Dancu știa de scrisoarea lui Giuliani de mai mult timp, nu este străin de această operațiune”, a declarat pentru G4Media.ro unul dintre politicienii care au discutat cu consulul României la NewYork.

Citește și New York Times: Oficiali români au sosit la Casa Albă fără invitație prealabilă

Contactat de G4Media.ro, consulul României la New York, Cătălin Dancu, neagă vehement că a fost ar fi implicat în campania de lobby: „Nici o legătură. Fake news. Total o aberație, cu tot respectul”.

Dancu spune că a fost contactat de șeful de cabinet al lui Giuliani în octombrie 2017, la puțin timp după preluarea mandatului, pentru a organiza o conferință la București, înainte ca România să preia președinția UE pe tema riscurilor care pot apărea din partea Rusiei. Dancu susține că a anunțat la București intenția lui Giuliani, dar că n-a primit nici un semnal“, scria G4Media în vara lui 2018.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te