VIDEO Războiul primarilor continuă pe Facebook. De ce se luptă Ciprian Ciucu cu Nicușor Dan

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 27.05.2022 - 14:46
Nicușor Dan și Ciprian Ciucu nu reușesc să comunice decât de la distanță/Foto: Inquam Photos/George Călin

Primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian Ciucu, a comentat negativ pe Facebook la o postare a primarului Capitalei, Nicușor Dan, în care acesta prezenta un scurt bilanț al realizărilor din ultima vreme.

SHARE

Războiul celor doi primari din București este de notorietate. Atacurile de-a lungul timpului ale lui Ciprian Ciucu la adresa lui Nicușor Dan au tensionat atmosfera între cei doi, astfel că abia își mai vorbesc. Din acest motiv, ei comunică de la distanță, uneori pe Facebook.

Rivalitatea dintre Ciucu și Dan este mai veche. Ea datează din 2020, de la desemnarea candidatului PNL pentru Primăria Capitalei. La acel moment, Ciucu s-a opus în interiorul partidului desemnării lui Dan, deoarece își dorea această poziție pentru el. Liberalii au mers pe mâna lui Nicușor Dan, iar Ciprian Ciucu a fost nevoit să se mulțumească cu Primăria sectorului 6.

Din acel moment Ciprian Ciucu nu a ratat niciun moment de slăbiciune al lui Nicușor Dan și a lansat atacuri publice, pentru a capitaliza electoral de pe urma stângăciilor Primarului General. Mai ales că Ciucu vrea să-și ia revanșa în 2024 și să fie candidatul PNL la Primăria Capitalei, după cum susțin unele surse liberale. 

Ultimul atac a avut loc joi. Primarul General a anunțat că au fost deblocate conturile Municipalităţii şi că urmează o nouă serie de negocieri cu Costică Constanda.

„Conturile Primăriei au fost deblocate. Judecătoria Sector 5 a dispus suspendarea provizorie a executării silite în dosarul inițiat de omul de afaceri Costică Constanda. Primăria Municipiului București va continua negocierile cu familia Constanda, pentru soluționarea situației. Începând de mâine, Primăria Capitalei poate face plăți în contul proiectelor de investiții aflate în derulare”, s-a lăudat Nicuşor Dan în postarea sa.

Ciprian Ciucu a punctat rapid cu o nerealizare a Primarului General.

„PRELUNGIREA GHENCEA!!! Directorii nu au deblocat situația! Nu îşi asumă nicio soluție. Lucrarile sunt blocate, hârtiile sunt blocate”, scrie Ciucu la postarea lui Nicuşor Dan.

Recent, el afirmase că marile investiții din București n-au înghețat doar din cauză că a poprit Constanda conturile Primăriei Capitalei, ci și pentru că aparatul administrativ condus de Nicușor Dan se mișcă foarte încet. Edilul, care este și președintele PNL București, a susținut că, dacă mâine Constanda ar ridica poprirea de pe conturile PMB, șantierele tot n-ar începe.

„Chiar dacă acum conturile PMB n-ar fi blocate de familia Constanda, cel puțin cu obiectivul Prelungirea Ghencea n-am fi fost mai departe. Nu s-ar fi avansat nici la Doamna Ghica”, declara acum două săptămâni Ciprian Ciucu.

 

Vă prezentăm o scurtă cronologie a războiului dintre Ciprian Ciucu și Nicușor Dan

22 decembrie 2021
----------------------

Ciprian Ciucu i-a reproşat lui Nicușor Dan că nu a făcut reforme şi că nu a redus suficient cheltuielile. În replică, Dan l-a acuzat pe primarul sectorului 6 de populism. Într-un interviu pentru B1Tv, el a subliniat că, în anul care a trecut de la preluarea mandatului, a diminuat cheltuielile de la 3 la 2 miliarde de lei, iar 2.700 de angajaţi au fost daţi afară în urma desfiinţării unor companii municipale.

23 decembrie 2021
-----------------------

După doar o zi, Ciucu a lansat o nouă șarjă. El i-a reproșat Primarului General că a cedat prea repede rolul de lider în alcătuirea bugetului Capitalei. „Chiar dacă nu o scoate la capăt, un primar are datoria să încerce”, a spus Ciucu.

„Atunci când ești primar si ai un aparat de cateva mii de oameni, să vii [să - n.r.] ceri Consiliului să îți facă bugetul, (activitatea din consiliul fiind practic cvasineremunerată) este egal cu o capitulare. Prematur. Chiar dacă nu o scoate la capăt, un primar are datoria să încerce! Nu poate renunța atât de ușor la leadership! Un primar are datoria să caute soluții, să se dea peste cap, și să demonstreze că a făcut tot ce i-a stat în putință, chiar dacă nu aduce bugetul pe zero. Trebuie să umble serios la cheltuieli și să comaseze sau desființeze instituțiile inutile.

Apoi, după ce a discutat și a luat toate masurile imaginabile pentru a echilibra bugetul, cu toate cifrele la vedere, se duce în fața Guvernului și a oamenilor și spune: asta este tot ce am putut, de restul este nevoie să ne ajute guvernul! Dar înțeleg că nu se poate sau efortul e prea mare”, a scris Ciprian Ciucu pe Facebook.


10 februarie 2022
--------------------

PNL Bucureşti îşi pierde raţiunea de a-l susţine pe primarul general, Nicuşor Dan, dacă nu iniţiază reforme, a declarat preşedintele acestei formaţiuni politice, Ciprian Ciucu, care este primarul Sectorului 6.

„Fără iniţierea reformelor de către PMB (...), ne pierdem raţiunea de a-l susţine. Raţiunea noastră de a-l susţine nu este doar de a stinge incendii, că omul efectiv asta face şi nu este vina lui şi nu el a dat foc. E pompierul de serviciu", a spus Ciprian Ciucu.

În ceea ce priveşte bugetul Municipalităţii, el a spus că, pentru a nu intra în faliment, Primăria Capitalei trebuie să taie din cheltuieli şi să crească din venituri.

„Dacă nu vrem să intrăm în faliment, ar trebui să facem cele două lucruri pe care le-am spus - să tăiem cheltuieli şi să creştem venituri. Este singura opţiune posibilă, este cea dureroasă. E cea sinucigaşă politic, dar - cine ştie - poate oamenii înţeleg că situaţia nu ni se datorează, că am venit la putere în cel mai prost moment cu putinţă din istoria ultimilor 30 de ani", a mai declarat preşedintele PNL Bucureşti.

Ciprian Ciucu a subliniat că Nicuşor Dan trebuie să vină cu propuneri de buget către Consiliul General.

"Nu au existat discuţii pe buget despre care eu să ştiu anul acesta. Ultimele discuţii pe buget au fost pe rectificarea bugetară, care nu s-a mai întâmplat anul trecut, pentru că USR a decis să nu o voteze. Nu e chiar ok să închizi o primărie fără rectificare bugetară", a afirmat Ciprian Ciucu.

Potrivit acestuia, primarul general trebuie să dea dovadă de leadership şi chiar dacă nu are acord politic, ar trebui să vină cu o propunere de buget în faţa Consiliului General.

12 mai 2022
--------------

Preşedintele PNL Bucureşti, Ciprian Ciucu, s-a declarat joi nemulţumit de modul în care Primăria Capitalei gestionează proiecte precum Prelungirea Ghencea sau Doamna Ghica, menţionând că, în cazul în care situaţia nu se schimbă, liberalii nu vor mai acorda primarului „un cec în alb" şi vor negocia pentru fiecare proiect în parte.

Ciucu a subliniat că PNL nu îşi retrage sprijinul în acest moment pentru primarul general, ci „doar trage un semnal de alarmă". El a menţionat că mandatul lui Nicuşor Dan este "extrem de greu", având în vedere că Primăria Capitalei "are nişte probleme financiare uriaşe", dar că este necesară mai multă "focalizare" pe rezultate.

Citește și:

VIDEO Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, va sta 30 de zile în arest la domiciliu

SUA au confiscat petrolul de pe o navă iraniană operată de Rusia, aflată în apele Greciei

„Nu ştiu ce se întâmplă la Primăria Capitalei, dar trag un semnal de alarmă, pentru că este rolul meu ca preşedinte PNL Bucureşti - deoarece PNL Bucureşti îl susţine în acest moment pe Nicuşor Dan şi îi asigură majoritatea - dar cer PMB, în ansamblu, aparatul Primăriei şi primarului general mai mult focus pe obiectivele de investiţii. (...) Dacă această situaţie trenează şi lucrurile nu se mişcă, nu o să mai venim cu un cec în alb şi o să negociem pe fiecare proiect în parte. Şi o să fie o negociere mai dură. Am câteva chestiuni la răboj, acolo. Toate lucrurile trebuie să fie făcute la timpul lor. Când îţi iei mandatul, în primul rând, te uiţi să vezi dacă ai cu ce lucra acolo. Nu ai cu ce lucra, reorganizezi primăria", a arătat primarul Sectorului 6, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL Bucureşti.

Ciucu a mai declarat că i-a spus primarului general în repetate rânduri că poate solicita expertiza PNL pe diverse domenii. Preşedintele PNL a menţionat că primarul este dator să îşi aducă la primărie oameni de calitate şi să scape de cei care nu îşi fac datoria.

„Avem nevoie de mai mult leadership, de cineva care să deblocheze anumite lucruri. În momentul de faţă rămânem în aceiaşi parametri, nu se schimbă nimic. Dar dacă lucrurile nu se îmbunătăţesc şi nu ne concentrăm pe priorităţi - reforme plus investiţii - nu o să mai putem să susţinem la nesfârşit acest mandat", a spus el.

Ciucu a adăugat că în cadrul proiectelor de investiţii de la Prelungirea Ghencea sau Doamna Ghica nu s-ar înregistra progrese, chiar dacă conturile PMB nu ar fi fost blocate.

„Sunt extrem de îngrijorat cu privire la ce se întâmplă pe zona de investiţii la nivelul PMB. Primul motiv este blocarea conturilor de către omul de afaceri Constanda. Evident, este o situaţie pe care actualul primar general şi CGMB au moştenit-o şi nu li se datorează, deci este de înţeles. S-au căutat, din câte ştiu, diferite soluţii, dar nu s-a găsit un compromis astfel încât conturile să fie deblocate. Dar, chiar dacă nu ar fi fost blocate, cel puţin pe obiectivul din Prelungirea Ghencea nu am fi fost mai departe", a spus liderul liberal.

13 mai 2022
--------------

Într-un interviu pentru SpotMedia, Ciprian Ciucu a criticat prestația Primăriei Generale și a lui Nicușor Dan, arătând cu degetul spre lipsa investițiilor și preocuparea excesivă a acestuia pentru proiectele de mediu.

„Eu nu știu ce se întâmplă la PMB. Trag un semnal de alarmă. PNL îl susține în acest moment pe Nicușor Dan și îi asigură majoritatea. De asta vrem această discuție. Dar cer mai mult focus pe investiții și mai puțin pe mormoloci și alte chestii. Sunt ok și alea de imagine. Dar hai să ne uităm la esențial”, a spus Ciucu. 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te