PSD a prezentat un sondaj pe care l-a comandat în care se arată că 54% dintre români sunt de acord ca premierul Ciolacu să înceapă procedurile pentru ca România să se îndrepte împotriva Austriei la Curtea Europeană de Justiție.
Motivul: Refuzul Vienei de a accepta România în Spațiul Shengen.
Doar 26% nu sunt pentru această decizie, restul sunt nehotărâți.
PSD și-a luat populația aliat să dea Austria în judecată. Pot lua voturi, dar nu ne duc în Schengen
Ciolacu și-a anunțat intențiile într-un interviui din 15 septembrie în presa austriacă.
Într-un interviu acordat publicației austriece Der Standard premierul Marcel Ciolacu a afirmat că prejudiciul adus României "se ridică la cel puțin două procente din PIB".
Citește și: România va ataca Austria la Curtea de Justiție pentru blocada la Schengen. Ciolacu: „Categoric, da!”
După 3 săptămâni apare un sondaj, la coamanda PSD, care legitimează popular acțiunea liderului PSD. Acțiunea premierului dă bine în ochii populației care, potrivit aceluiași sondaj, ar boicota produsele din Austria (26% pentru). E o măsură acre ar putea aduce voturi PSD. Dar, este eficientă?
Răspunsul este nu.
Newsweek România a relatat pe larg despre faptul că nici cancelarul în funcție Nehammer și nici partidul cel mai bine clasat în sondaje nu se sinchisesc de amenițările României. Și opoziția și puterea (mai puțin NEOS) vor susține ideea României în afara Schengen, și pentru că 2024 e an electroral în Austria. Așa că pare mai potrivită "metoda seducție", în loc de cea a biciului (judecății).
Puterea și opoziția de la Viena nu ne vor
Deși întreaga Europă este de partea României, o singură țară, Austria, poate bloca aderarea noastră la Schengen. Până când se va întâmpla acest lucru? Nu e chiar imposibil de anticipat.
Karl Nehammer și-a exprimat deja poziția sa, în legătură cu acest lucru, iar Herbert Kickl, contracandidatul său la funcția de cancelar, are același discurs, poate chiar mai vehement. Sunt împotrivă.
Citește și: De ce nu ne vrea de fapt Austria în Schengen, nici în 2024. ”Nu mai e loc de menajamente”
Austria publică, des, noi cifre care vrea să arate că migrația este în floare, iar Schengen nu trebuie să se extindă.
Zilele trecute, ministerul de Interne din Austria a publicat noi date prin care vrea să demonstreze că „Schengen nu funcționează”, acesta fiind principalul motiv pentru care ține România afară din Schengen, cu toate că țara noastră nu se află pe ruta pe unde vin migranții.
Newsweek a combătut aceste cifre.
Citește și: Austria, noi cifre ca să țină România afară din Schengen: 115.000 minori au cerut azil. Adevărul?
Citeștește și: EXCLUSIV Câți migranți ce „amenințau Austria” au fost prinși în 2022 la granița României cu Ungaria
Guvernul de la Viena a reacționat după ameniunțările lui Ciolacu. "Veto-ul austriac asupra Schengen nu este îndreptat împotriva României, ci împotriva unui sistem care nu mai funcționează", a declarat Edtstadler într-o declarație vineri, ca răspuns la o solicitare APA.
Bulgaria crede că "metoda diplomației" este mai "nimerită" și cere României să renunțe la "pumnul bătut în masă".
Citește și: Bulgaria vrea „îmblânzirea” României pentru a intra împreună în Schengen. „Blocați de lupte interne”
Bulgaria vrea ca tonul României față de Austria să se îmblânzească pentru ca cele două țări să poată intra simultan în Schengen. Bulgaria a ales calea diplomatică, în timp ce România vrea să ducă Austria în fața Curții Europene de Justiție.